Nové digitální fotoaparáty SONY α55 a α33

vydáno 18. 9. 2010 | autor Sony | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: 1080i, 3D Sweep Panorama, Alfa, APS-C, Auto HDR, AVCHD, bokeh, CMOS, Continuous Prioritym, DSLR, Exmor APS HD, fotoaparát, LCD, Live View, Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo HX, Multi-frame Noise Reduction, Quick AF Full HD, Quick AF Live View, SDHC, SDXC, SLT-A33, SLT-A55V, Sony, Translucent Mirror, Tru-Finder, Xtra Fine LCD, zrcadlovka

Sony - logo

Další dimenze rychlosti fotoaparátů SONY: společnost uvedla první fotoaparáty s technologií Translucent Mirror.

Kompaktní a lehké přístroje α55 a α33 nabízejí snímání až 10 snímků za vteřinu, vysokorychlostní ostření vhodné i pro pohybující se předměty a natáčení filmových klipů v kvalitě Full HD.

  • α55 (SLT-A55V) má rozlišení 16,2 MPix, α33 (SLT-A33) 14,2 MPix
  • oba fotoaparáty nabízejí rychlé ukládání až 10 snímků za vteřinu a přesné ostření (s programem rozpoznávání tváře)
  • umí zaznamenávat filmové Quick AF HD klipy s průběžným plynulým ostřením plně využívajícím možností autofokusu
  • nabízejí rychlý a vylepšený náhled Live View na 7.5 cm (3") velkém výklopném LCD displeji i elektronický hledáček Tru-Finder se 100% pokrytím záběru
  • nové modely dále nabízejí 3D Sweep Panorama, Auto HDR i potlačení elektronického šumu v režimu multi-frame

Rodina fotoaparátů s výměnnými objektivy řady α (alfa) se rozrostla o dva kompaktní, snadno ovladatelné a rychle reagující typy α55 a α33.

Digitální fotoaparáty SONY α55 a α33

Jedná se o vůbec první digitální fotoaparáty Sony využívající technologie Translucent Mirror – inovativního optického systému nabízejícího zcela nové možnosti pořizování záběrů.

V porovnání s běžnými digitálními zrcadlovkami značenými zkratkou DSLR využívá Translucent Mirror nepohyblivé, propustné zrcadlo, které „rozdělí“ světelnou informaci mezi obrazový čip a sekundární nezávislý senzor autofokusu.

Ostrý Live image náhled na 7,5 cm velkém odklopném LCD monitoru je tak neustále k dispozici stejně jako přesné a rychlé automatické zaostřování včetně rozpoznávání tváře. Identický obraz můžete vidět i v zabudovaném elektronickém hledáčku Tru-Finder.

Nová technologie je zodpovědná za to, že zůstávají dokonale ostré i rychle se pohybující předměty a je jedno zda právě natáčíte Full HD video nebo jen fotografujete.

Technologie Translucent Mirror má i další výhody ve srovnání s běžnými DSLR modely počínaje menší velikostí umožňující kompaktnější design fotoaparátů až po nové rychlé funkce. I proto přístroje α55 a α33 osloví hlavně ty, kteří dokumentují běžné rodinné události a také ty, kdo často cestují a bude se jim hodit menší, lehčí přístroj.

Digitální fotoaparát SONY α55

Sériové snímání v nejvyšší kvalitě

…se záznamem až 10 obrázků za vteřinu a přesným AF tracking autofokusem.

Nová zlomová technologie Translucent Mirror umožňuje u fotoaparátu α55 sériové snímání až 10 snímků za vteřinu (nebo 7 snímků za vteřinu u typu α33) a to při nastavení programu AE – Continuous Priority. Tím se α55 stává nejrychleji fotografujícím přístrojem s vyměnitelným objektivem a čipem velikosti APS-C na světě.

Nově vyvinutý patnácti bodový autofokus umožňuje nejen bleskurychlé zaostření na statické předměty, ale i na ty rychle se pohybující. Při kontinuálním snímání zůstávají ostré a fotograf může doslova ve zlomku setiny zachytit zajímavé dění, ať už jde o nenadálý pohyb nebo výraz fotografované osoby.

Průlomové natáčení filmových klipů

…v programu Quick AF Full HD.

Dostatečně velký obrazový čip CMOS Exmor™ APS HD zabudovaný v obou fotoaparátech umožňuje natáčení filmových záznamů v HD kvalitě při malé hloubce ostrosti – kdy je pozadí rozostřené a vystupují převážně detaily vpředu (tzv. bokeh efekt).

Digitální fotoaparát SONY α

Oba fotoaparáty α55 a α33 odstartovaly i natáčení filmů s použitím funkce Quick AF Full HD. I při něm napomáhá technologie Translucent Mirror se kterou lze ukládat klipy ve formátu AVCHD 1080i. Jsou krásně plynulé, využívají program na rozpoznávání tváří i autofokus obou přístrojů. A tak není problém natočit záznam pohybujícího se předmětu, který bude stále ostrý.

To, co točíte, můžete nyní sledovat i přímo v elektronickém hledáčku. I tím se nové fotoaparáty liší od digitálních zrcadlovek DSLR, kde něco podobného není technicky možné. Při natáčení filmů tam zvednuté zrcátko brání průniku světla a vůbec jakékoli světelné informace do průhledového optického hledáčku.

Možnost snadné kompozice a náhledů snímků

Fotoaparáty α55 a α33 také nabízejí zajímavé možnosti kompozice záběrů a vysoce kvalitní náhledy statických i pohyblivých snímků.

Možnost přímého náhledu přes LCD displej v režimu Quick AF Live View tolik oceňovaný i u digitálních zrcadlovek je zde dokonce efektivnější, než kdy dříve. To proto, že je svázán s režimem pro rozpoznávání tváře a autofokusem zaznamenávajícím i rychle se pohybující předměty.

Výklopný a do stran otočitelný (až do 270 stupňů) Xtra Fine LCD displej je výborně světelný a ostrý. Má úhlopříčku 7,5 cm (3.0"), jeho podlouhlý tvar odpovídá širokoúhlému formátu 16:9. Detailním zobrazením a vysokým kontrastem se tak hodí pro kompozici jakéhokoli záběru.

Digitální fotoaparát SONY α33

Kromě LCD zobrazovačů jsou přístroje vybaveny i elektronickými hledáčky s rozlišením 1,15 milionu bodů, které jsou také velmi jasné a mají 100% pokrytí záběru. Jak v tomto hledáčku, tak na LCD displeji se zobrazuje nastavení expozice, hloubka ostrosti či barevné podání.

Pro snadnější kompozici horizontál a vertikál si uživatel může zapnout volitelnou mřížku nebo použít úplně novou digitální funkci vodováhy.

Bohaté možnosti kreativního pořizování záběrů

Těla přístrojů α55 a α33 jsou kompatibilní se širokou škálou více než 30 výměnných objektivů s tzv. A bajonetem a jsou vybaveny stabilizací SteadyShot. S tímto druhem stabilizace jste schopni udržet z ruky až 4× delší čas než na běžné zrcadlovce a přesto bude snímek stále ostrý.

Přístroje nabízejí i funkci 3D Sweep Panorama umožňující vytvářet extra široké, panoramatické záběry a to i s velkou hloubkou ostrosti. Prostorová 3D panoramata si následně můžete prohlédnout na jakékoli kompatibilní 3D televizi.

Model SLT-A55 je pak vůbec prvním fotoaparátem z řady Alfa od Sony se zabudovaným GPS modulem, který průběžně ukládá přesnou polohu jednotlivých záběrů i místa pořízení filmových klipů.

Digitální fotoaparát SONY α33

Nová generace obrazového čipu Exmor™ APS HD CMOS v těle obou přístrojů je propojena s řadou sofistikovaných technologických funkcí, které dávají jak fotoamatérům, tak profesionálněji orientovaným uživatelům široké možnosti kreativního zpracování snímku.

Také funkce Auto HDR je v porovnání se staršími modely přístrojů nově vylepšena. Data ze tří nezávisle naexponovaných snímků jsou zkombinovaná do jediného záběru tak, že má dokonalou kresbu jak ve stínech, tak v přímých světlech, která by byla jinak „vypálená“.

Při Multi-frame Noise Reduction zase dochází k tomu, že přístroj udělá sérii šesti za sebou rychle jdoucích záběrů a zkombinuje je do jediného obrázku s naprostým minimem digitálního obrazového šumu, přestože se mohla předchozí citlivost vyšplhat až na hodnotu 25600 ISO.

Oba nové přístroje ukládají data jak na paměti typu Memory Stick PRO Duo™ (také Memory Stick PRO-HG Duo™) tak na SD karty, včetně SDHC a SDXC (karty lze dokoupit samostatně). Paměť Memory Stick PRO-HG Duo HX s přenosovou rychlostí 30 MB/s je samozřejmě tou nejlepší volbou, chcete-li plně využít možností rychlého sekvenčního snímání, případně když přetahujete data z paměti na pevný disk počítače.

Nové fotoaparáty Sony α55 a α33 využívající technologie Translucent Mirror budou v prodeji od poloviny září (model α33) a října (model α55) tohoto roku.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Nové digitální fotoaparáty SONY α55 a α33

Vložil Derek (bez ověření), 22. Září 2010 - 21:56

Obrázek uživatele Derek

ty bláho, to vypadá dobře…zvlášť, jestli jsem dobře pochopil ty 3D fotky !!! to by byla naprostá paráda. škoda jen, že to nedokáže 1080p…ale to snad příští rok :)

každopádně já osobně mám f717 ( „stařičkou“ falešnou zrcadlovku, ovšem dokonalou…a co se týče servisu sony, je přímo neuvěřitelný !! asi po 5 letech se mi najednou zkazil zničehonic senzor. zadarmo a bez paragonu mi byl vyměněn a foťák vyčištěn a předán s omluvou !!!! f 717 stála v té době cca 21000kč )

takže pro mě to vypadá dost zajimavě, nemluvě o té funkci 3D, ta mě FAKT LÁKÁ !!!!

p.s. http://www.sony.cz/…ies/dsc-f717