Nová definice dokonalosti: Projektor domácího kina BRAVIA VPL-VW200 SXRD

vydáno 16. 10. 2007 | autor Sony | sekce Tiskové zprávy | téma Projektory, Z domova | 4 komentáře

Tagy: 24p True Cinema, anamorfní zoom, BRAVIA ENGINE PRO, BRAVIA Theatre Sync, Carl Zeiss, Full HD, HDMI, Motionflow Dark Frame Insertion, projektor, Real Colour Processing, Sony, Sony Advanced Iris 2, SXRD, VPL-VW200

  • Nová technologie 1080p Full HD SXRD™ – absolutní kvalita obrazu, jasu a posílení kontrastního poměru
  • Plynulý reálný pohyb obrazu – unikátní 100 HZ frame rate SXRD panely, využívající technologii Motionflow s Dark Frame Insertion (vkládáním temných snímků)
  • Xenonová lampa a objektiv Carl Zeiss – nejvěrnějšíreprodukce obrazu a vynikající ostrost

Sony uvedla na trh novinku v segmentu projektorů domácího kina – novou vlajkovou lodí je model BRAVIA VPL-VW200. Skrývá v sobě ty nejlepší vlastnosti tří projektorů, které již byly oceněny odborníky (VPL-VW60, VPL-VW100 a QUALIA 004) a nejnovějších high-end LCD televizorů BRAVIA. Výsledkem je nastavení nové normy dokonalosti pro digitální domácí kino.

Sony VPL-VW200

Křišťálové čistý jas

VPL-VW200 využívá nejnovější technologii high frame rate Sony SXRD™ (Silicon X-tal Reflective Display) panelů, zajišťující 1080p plné HD rozlišení s křišťálově čistým jasem. Objektiv Carl Zeiss Vario-Tessar® pro profesionální použití zaručuje, že to, co tři SXRD panely vytvoří, je projektováno na obrazovku s absolutní věrností.

Technologie Motionflow Dark Frame Insertion společnosti Sony je unikátním počinem mezi digitálními projekty – zdvojnásobuje frame rate na 100Hz! Výsledkem je plynulý přirozený pohyb bez rozostření. Plně digitální zpracování signálu pomocí uznávané technologie BRAVIA ENGINE PRO™ eliminuje hluk, zlepšuje podání barev a zvyšuje kontrast. Kombinované působení těchto inovací vytváří novou úroveň dokonalosti obrazu, která nepochybně změní zkušenosti s domácím kinem.

Nathalie Muijtjens, Senior Manager, TV Marketing Europe, Sony Europe, k tomu říká: „Je to projektor bezvadné kvality se vším, co skutečný příznivec domácího kina hledá. Naslouchali jsme svým zákazníkům i prodejcům a uplatnili jsme veškeré své zkušenosti z předchozích velmi úspěšných výrobků, abychom vytvořili něco skutečně speciálního.“

Srdce systému – BRAVIA ENGINE PRO

Celý proces začíná u BRAVIA ENGINE PRO, který využívá algoritmy, vyvinuté speciálně firmou Sony pro videosignál, díky čemuž se digitálně zlepšuje každé políčko v reálném čase. Jakýkoliv šum na obraze je neviditelně odstraněn, přičemž barvy jsou podávány ostře a intenzivně a každý detail je velmi věrně reprodukován.

Dalším krokem je řada tří SXRD panelů. SXRD technologie firmy Sony byla původně vyvinuta pro kinematografické promítací systémy, takže její logická volba pro domácí kino není žádná náhoda. SXRD panely nové generace, použité v přístroji VPL-VW200, mohou zpracovat až 100 snímků za sekundu, což zaručuje mimořádně plynulý pohyb. SXRD nabízí plné rozlišení 1920×1080 bodů, které vyžaduje standard Full HD, s kinematografickou jasností a přesností díky své superjemné mikroarchitektuře panelů. Pixely o velikosti 7µm s rozestupy pouhých 0,35µm vytváří obraz bez jakéhokoliv viditelného mřížkování („screen door effect“), který může být problémem u jiných projekčních systémů. Doba odezvy pouhých 2,5ms znamená mimořádně plynulý pohyb na obrazovce bez ohledu na to, co se na ní děje. A konečně – použití tří jednotek SXRD (pro každou barvu jedna) pro RGB projekci dodává obrazu absolutní přesnost bez jakéhokoliv rozpadu barev.

Jednička v oboru – systém ladění panelů

Pro dosažení těch nejlepších možných výsledků obsahuje zařízení VPL-VW200 elektronické ladění panelů, které umožňuje uživateli přesně vyladit červené, zelené a modré prvky v každém jednotlivém pixelu. To je možné provést na celé obrazovce nebo výběrem konkrétních zón pro absolutně přesné nastavení. Výsledkem je obraz bez jakékoliv stopy rozmazání nebo rozostření barev na okrajích objektů. Systém ladění panelů, použitý u projektoru VPL-VW200, je nepochybně nejmodernější v celém odvětví.

Aby bylo možné zachovat tu nejvyšší možnou kvalitu obrazu, je projektor VPL-VW200 vybaven objektivem Carl Zeiss Vario-Tessar, protože je známo, že každý jednotlivý objektiv je během procesu výroby samostatně podrobován důslednému a přísnému testování. Díky své schopnosti vynikajícího zaostření jsou objektivy Vario-Tessar perfektním partnerem pro trojici Full HD SXRD panelů, protože zaručují, že každý jednotlivý detail zůstane skutečně ostrý. Objektiv má krátkou ohniskovou vzdálenost a 1,8× zoom, takže ve vzdálenosti již 2,5 m může vyplnit celou 80palcovou obrazovku. To znamená, že můžete promítat velkoplošné obrazy i na relativně omezeném prostoru.

Pro dosažení dokonalého obrazového zážitku (jako v kině) je projektor VPL-VW200 vybaven funkcí Anamorfního zoomu. Tato funkce využívá důmyslné zpracování signálů širokoúhlého obrazu při použití volitelné anamorfní objektivy jiných výrobců pro vytvoření velmi působivého obrazu s poměrem stran 2,35:1 (CinemaScope), se kterým je možné se běžně setkat pouze v kině.

Mimořádně vysoký kontrastní poměr – Sony Advanced Iris 2

Kombinací vyššího nativního kontrastního poměru SXRD panelů nové generace s technologií Sony Advanced Iris 2 je projektor VPL-VW200 schopen dosáhnout mimořádně vysokého kontrastního poměru až 35000:1. Systém Advanced Iris 2 funguje tak, že automaticky reaguje na celkový jas každé scény a nastavuje clonu tak, aby bylo možné dosáhnout těch nejlepších výsledků. U tmavých scén jsou patrné i detaily, které by se ve stínech jinak ztratily, zatímco jasné scény si zachovávají své rozlišení a nejsou nikdy přesvětleny. Systém umožňuje čtyři způsoby nastavení, včetně varianty kompletně ručního nastavování. Takže konečný výsledek by měl být vždycky přesně takový, jaký ho chcete mít.

Zrychlení z 50Hz na 100Hz

Další unikátní vlastností projektoru VPL-VW200 je Motionflow Dark Frame Insertion. Motionflow funguje tak, že vytváří a vkládá extra snímky z originálu (video zdroje) a zvyšuje tak obnovovací frekvenci z klasických 50Hz na 100Hz. Nebývalá přesnost, s jakou tato činnost probíhá, zaručuje, že se lidskému oku jeví obraz jako hladký, dokonale ostrý a s plynulým pohybem děje. Motionflow Dark Frame Insertion využívá jedinečný algoritmus, který je schopen převzít více vizuálních faktorů z existujících snímků, takže nový snímek je mnohem přesnější. Volitelné vkládání ztmavených snímků zvyšuje kontrast a odstraňuje jakékoliv chvění – trhavý obraz, k němuž může dojít, když kamera najíždí – a pro lidské oko tak jeden snímek přirozeně přechází do dalšího. Tato činnost napodobuje skutečné promítání filmu v kině a nejlépe vynikne ve ztemnělém prostředí domácího kina.

Když dojde na čistotu barev, tak přes všechno, čeho lze dosáhnout zpracováním signálu, zůstává výběr lampy zásadním faktorem. Projektor VPL-VW200 je vybaven 400W xenonovou lampou, která vytváří mimořádně čisté bílé světlo. To zase zaručuje, že jsou barvy podávány s maximální přesností, blížící se originálu.

Konečné nastavení barev spočívá na uživateli, a to díky vlastnosti Real Colour Processing (zpracování reálných barev), která umožňuje vybrat a přesně nastavit jednotlivé barvy na obraze tak, aby bylo dosaženo perfektního výsledku. Projektor VPL-VW200 je rovněž vybaven softwarem Image Director 3.0 pro jemné gama nastavení pomocí PC přes RS232C rozhraní na samotném projektoru.

Díky technologii BRAVIA Theatre Sync™ může projektor VPL-VW200 spolupracovat s dalšími součástmi domácího kina BRAVIA, a to prostřednictvím dvou HDMI™ propojení / vstupů. Díky tomu nemusíte stisknout tlačítka na dvou nebo více dálkových ovladačích, ale stačí stisknout jediné a systém provede přesně to, co právě potřebujete. Celá operace je tak jednoduchá jako vložení Blu-ray Disc™ a stisknutí „Play“. Stejně tak jednoduché je nastavení systému do režimu „Standby“ – opět stisknutím jediného tlačítka na dálkovém ovladači. Co se týče kompatibility, projektor VPL-VW200 nabízí 24p True Cinema, což je velmi žádaná schopnost zpracování vstupu 1080/24p. To znamená, že je plně kompatibilní s původním obsahem v kinematografickém formátu se 24 políčky za sekundu, přesně tak, jak jej zachytila filmová kamera. Tento režim nyní nabízejí přehrávače Blu-ray Disc™ a konzola PLAYSTATION™ 3 přes HDMI vstup.

Luxusní design

Každý prvek projektoru VPL-VW200 nese nezaměnitelný punc kvality. Samotný přístroj je kompaktní a přitahuje pozornost do té míry, že se stává předností pro domácí kino; dokonce i jeho dálkový ovladač se vymyká z řady všech ostatních díky svým podsvíceným tlačítkům a luxusnímu vzhledu povrchové úpravy. Samozřejmě očekáváte, že takový dokonalý projektor bude i odpovídajícím způsobem tichý, ale i zde jde přístroj VPL-VW200 ještě o něco dál, díly speciálně zkonstruovanému ventilátoru Sony s téměř bezhlučným otáčením na bezkontaktní ose. Projektor za chodu vydává takřka neslyšných 22dB – takže jediným zvukem, který uslyšíte, je soundtrack.

Model VPL-VW200 je na českém trhu k dispozici od října za předpokládanou cenu 340 000,– Kč

Technická specifikace BRAVIA VPL-VW200

Optika

Panel (zobrazovací jednotka) Rozlišení / pixely Full HD 1920×1080 / 6220800 (2073600×3)
Velikost pixelů / rozestupy 7µm / 0,35µm
Technologie / velikost panelu Nový High Frame Rate Sony SXRD™ / 0,61 palce
Nativní kontrast / doba odezvy 7000:1 / 2,5 milisekund
Objektiv Typ / Zoom Carl Zeiss Vario-Tessar ARC-F (All Range Crisp Focus) / x 1,8 servo
F/f 2,5 – 3,5 / 19 – 34
Posun objektivu Vertikálně 65 %, Horizontálně 6,7 %
Kontrastní poměr Advanced Iris 2 35000:1
Jas 800 ANSI Lumen
Lampa LMP-H400, 400W, xenonová
Velikost obrazovky (úhlopříčka 16:9) 40" – 300" / 1 m – 7,6 m
Odstup od plátna / obrazovky 16:9, montáž na strop 1,5 m – 16,4 m

Vstup / Výstup

HDMI konektor s 19 vývody 2 (CEC)
Komponentní Video 3× RCA konektory 1
S-Video Mini DIN 4-pólový 1
Kompozitní Video RCA konektor 1
Vstup A HD D-sub 15-pólový 1 (Analogový RGB, komponentní)
Výstup spínacího napětí (Trigger Out) Mini Jack 1
Dálkový ovladač RS-232C: D-sub 9-pólový 1 (podpora protokolu AMX)
RJ45: Ethernet 1
Kompatibilní video signály 720p, 1080i, 1080p 720/60p, 720/50p, 1080/60i, 1080/50i, 1080/60p (HDMI), 1080/50p (HDMI), 1080/24p (HDMI)

Všeobecně

Barva pláště půlnoční modř
Hluk ventilátoru 22dB
Příkon Max / režim Standby / Min 650W / 10W / 0,5W
Rozměry / hmotnost ŠxVxH mm / kg 496×175×574 / 20

Funkce

Zpracování obrazu BRAVIA ENGINE BRAVIA ENGINE PRO
Dynamic Detail Enhancer (DDE) Film (2–3 Pull-Down) / Progresivní / Vypnuto
Digital Reality Creation (DRC) ANO
Motionflow Dark Frame Insertion ANO
x.v.Colour ANO
Zvýraznění barev Real Colour Processing (RCP) ANO
Zvýraznění kontrastu Advanced Iris 2 Auto 1 / Auto 2 / Manuální / Vypnuto
Konektivita 24p True Cinema ANO
BRAVIA Theatre Sync Přehrávání / vypínání jedním tlačítkem
Ladění obrazu (Panel Alignment) Plocha / rozsah korekce H-V 16×9 zón / ± 2,0 pixely v krocích po 0,1 pixelu
Režimy obrazu Dynamický / Standardní / Kino / Uživatel 1 / Uživatel 2 / Uživatel 3
Nastavení širokoúhlého režimu Široký Zoom / Normální / Plný / Zoom / Anamorfní Zoom
Režim Anamorfní Zoom Promítání obrazu s poměrem stran 2,35:1 ANO (při použití volitelného anamorfního objektivu)
Prázdný obraz / Skrytí okrajů (Overscan) ANO / ANO
Potlačení šumu Snížení zrnitosti a šumu Vysoké / Střední / Nízké / Vypnuto
Gama korekce software Image Director 3 pomocí dodaného CD-ROM

Příslušenství

Osvětlený dálkový ovladač přiložen RM-PJVW200 & 2 x baterie velikost AA (R6)
CD-ROM přiložen Image Director 3 for Gamma Adjustment
Náhradní lampa volitelně LMP-H400, 400W xenonová
Stropní konzola volitelně PSS-H10
Evropská záruka v zemích EU 3 roky
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Projektor domácího kina BRAVIA VPL-VW200 SXRD

Vložil Tom (bez ověření), 17. Říjen 2007 - 11:13

Obrázek uživatele Tom

Až do přečtení ceny to vypadalo zajímavě. Btw. o životnosti lampy se nezmiňují?

Re: Projektor domácího kina BRAVIA VPL-VW200 SXRD

Vložil d.f.h, 17. Říjen 2007 - 12:21

Obrázek uživatele d.f.h

Cena odpovídá kvalitě a „novinkovosti“. Životnost LMP-H400 by měla být 2000 hodin.

Re: Projektor domácího kina BRAVIA VPL-VW200 SXRD

Vložil MP (bez ověření), 27. Říjen 2007 - 0:01

Obrázek uživatele MP

:)) asi tak. cte se to uplne skvele. vsechny ty udaje jsou skvele a ta cena – kuaaa.. tak nic no :(

Re: Nová definice dokonalosti: Projektor domácího kina ...

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Září 2011 - 16:05

Obrázek uživatele Anonym

Tak ten by ušel