Noc v muzeu 2 (recenze Blu-ray)

vydáno 15. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: 20th Century Fox, BD-Live, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, MPEG-4 AVC, Night at the Museum, Night at the Museum 2, Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, Noc v muzeu, Noc v muzeu 2

Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) (Blu-ray)

Přiznám se bez mučení hned na začátku: nemám rád filmy s Benem Stillerem (o zbytku Frat Packu ani nemluvě). Nemám rád ani filmy Shawna Levyho a považuji ho za přinejmenším zvláštního režiséra. Neviděl jsem Noc v muzeu a nehodlám na tom nic měnit. Přesto jsem se rozhodl napsat recenzi na Blu-ray pokračování, protože si ji dle mého zaslouží.

Je vůbec možné napsat seriózní text o komedii Noc v muzeu 2, když člověk neviděl předchozí film v sérii? Seriózní možná ne, ale jinak je to naprosto bez problémů. Noc v muzeu 2 je totiž naprosto typickou „dvojkou“ – je sice dražší a o něco hloupější, ale jinak v podstatě jen recykluje postavy, příběh a námět prvního filmu a posouvá všechno do většího rozměru. Nic zásadního.

Jestliže se tedy v roce 2006 proháněl Ben Stiller jako noční hlídač s nezbytnou baterkou (která v obou filmech hraje větší roli, než by se mohlo zdát) po Přírodovědném muzeu v New Yorku, o dva roky později pobíhá po Federálním archivu, Muzeu kosmonautiky a dalších expozicích v rámci Smithsonian Institutu ve Washingtonu. To je lastně v podstatě vše, co by se k filmu dalo říct…

…ale to by samozřejmě bylo málo. Především bude potřeba vysvětlit, proč vlastně Ben Stiller jako muzejní hlídač Larry Daley svoje eskapády už podruhé absolvuje. Za vším je ten samý egyptský artefakt, díky kterému už v první Noci v muzeu vždycky v noci oživly všechny exponáty Přírodovědného muzea a dopouštěly se různých nepřístojností.

To bylo sice fajn a poskytovalo to prostor pro kvalitní trikové sekvence, ale samotný Stiller se po většinu jedničky kromě útěku před oživlými exponáty (včetně kostry dinosaura) už jen fackoval s protivnou opicí. Ne že by to s přihlédnutím ke Stillerovým hereckým schopnostem bylo málo, ale přece jen bylo jasné, že pro případné pokračování se s tím už nevystačí.

Vzhledem k výraznému finančnímu úspěchu Noci v muzeu jsme se dvojky dočkali relativně brzy a změny jsou viditelné na první pohled. Na začátku druhého dílu se totiž všechny exponáty z důvodu reorganizace muzea přesouvají rozsáhlého podzemního archivu ve Washingtonu, kde by měly upadnout v zapomnění. Protože s nimi jde i zmiňovaný „oživovací“ artefakt, je naprosto jasné, na co se můžeme těšit.

Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009)

V archivu postupně ožívají další a další exponáty, mezi nimi i zlý egyptský faraon Kahmunrah, který se chce artefaktu zmocnit a otevřít pomocí něj bránu do podsvětí, odkud by povstala jeho armáda. Neohrožený noční hlídač Larry se tomu samozřejmě pokusí zabránit a my se díky tomu ve filmu setkáme nejen s generálem Custerem nebo gangsterem Al Caponem, ale třeba i se slavnou Amelií Earhart nebo samotným Abem Lincolnem v nadživotní velikosti.

Co se týče postav oživlých voskových exponátů, tvůrci si tentokrát nebrali vůbec žádné servítky. Na jedné straně stojí Larry Daley se starými známými z prvního dílu (Owen Wilson jako kovboj Jedediah Smith, Steve Coogan jako Octavius, indiánka Sacajawea nebo banda neandrtálců, fackovací opice Dexter samozřejmě nechybí), na druhé straně Kahmunrah, Napoleon Bonaparte, Ivan Hrozný a dokonce se objeví i Darth Vader.

Všechny postavy jsou navíc absolutně excelentně obsazeny herci, obdařenými fantastickým improvizačním talentem. Díky tomu se občas zdá, že k některým scénám neexistoval scénář a verbální gagy vznikaly až přímo na place, což se nakonec v bonusových dokumentech částečně potvrzuje.

Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009)

Neuvěřitelný je v tomto směru zejména Hank Azaria (mluví například celou řadu postav v seriálu Simpsonovi) jako faraon Kahmunrah, kterému zdatně sekunduje slavný Christopher Guest jako Ivan Hrozný, Alain Chabat stylově jako Napoleon Bonaparte nebo třeba slizce sladký Bill Hader jako zhrzený generál Custer. Každý z nich je velmi zdařilou parodií na skutečnou historickou postavu a všechny je budete milovat.

Tihle všichni a mnoho dalších (na Amy Adams v roli Amelie Earhart také jen tak nezapomenete, resp. na její zadek v upnutých kalhotách…) vlastně drží svými výkony celý film nad vodou, protože jinak na něm za zmínku stojí už asi jen špičkové triky. Scénář a příběh samotný vlastně není ani moc podstatný, to ale čistě oddechové zábavné podívané neubírá nic z celkového kouzla.

Technické provedení

Noc v muzeu 2 se na Blu-ray dostává v technicky nadprůměrném provedení. MPEG-4 AVC obraz o datové velikosti 15 GB s průměrným bitrate téměř 20 Mbps bez problémů snese srovnání s dalšími tituly roku 2008 – například Wanted (recenze) nebo Akta X: Chci uvěřit (recenze). Vzhledem k tomu, že se v podstatě celý film odehrává výhradně v interiérech, se to ostatně dalo očekávat.

Obrazový dojem tvoří především jasné a syté barvy, které se v pestrém muzejním prostředí dostanou ke slovu hodně často. Ve spojení s jemnými detaily vysokého rozlišení a solidní hloubkou ostrosti si tak na některé obrazy a sochy můžete doslova „sáhnout“; často se ovšem jedná o oživlé exponáty, což by se vám při normální prohlídce muzea stát nemohlo.

Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) - Blu-ray video bitrate

Zajímavě působí některé stylizované scény, například „vstup“ do oživlé černobílé fotografie, zachycující oslavy konce druhé světové války, nebo postavy Al Caponea a jeho spolugangsterů – ty jsou totiž v každém záběru černobílé a dobově zašuměné, jako by vystoupily ze starého filmu. V tomto směru si tvůrci triků skutečně vyhráli.

Ve srovnání s obrazem, který dokáže bez problémů zaujmout, stojí zvuková složka filmu tak trochu stranou. Originální DTS-HD Master Audio 5.1 stopa se po většinu času vyloženě fláká jak co do využití prostorových kanálů, tak do umocnění dynamiky scén, které by si to určitě zasloužily.

V podstatě jediné místo, kdy dostanete šanci si uvědomit sílu HD zvuku, je oživlá expozice muzea letectví – start kosmické rakety provětrá ušní bubínky docela spolehlivě. Alan Silvestri to všechno podkresluje orchestrálním soundtrackem, který se čas od času vynoří se zajímavým nápadem, po zbytek filmu ho ale příliš neregistrujete.

Film je na našem trhu vybaven českými titulky a dabingem, který jako obvykle nijak nekomentujeme. Import z regionu A (USA) není díky regionálním praktikám studia Fox možný.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Noc v muzeu 2.

Bonusy

Jestliže film Noc v muzeu 2 cílí především na věkově mladší publikum (což dokazuje, že ještě nejsem tak starý, jak se občas po ránu cítím), bonusy tomu odpovídají jen částečně. Zábavně nebo interaktivně provedené příliš nejsou, na druhou stranu je jich poměrně velké množství a všechny jsou vybaveny českými titulky.

Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009) Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian / Night at the Museum 2, 2009)

Nelze začít jinak, než dvěma audiokomentáři – v tom prvním se trochu chaoticky (což je ovšem jeho styl) rozpovídá režisér Shawn Levym, ve druhém scénáristé Robert Ben Garant a Thomas Lennon. V obou případech jde o naprosto standardní povídání, žádné BonusView vychytávky ve formě obrazu v obraze se nekonají.

Jedinou interaktivní záležitostí na Blu-ray disku je hříčka Scavenger Hunt Mode. Jedná se vlastně o speciální mód přehrávání filmu, během kterého se na obrazovce objevují sady barevně odlišených předmětů (červená, modrá, zelená a žlutá), které je stiskem příslušného tlačítka na ovladači nutné aktivovat v okamžiku, kdy se konkrétní předmět vyskytne v aktuální scéně. Za každý takto nalezený předmět se přičte bod a na konci filmu máte možnost odeslat své skóre na internet (jedná se tedy o BD-Live aplikaci). Nic víc, nic míň.

Největší část bonusové výbavy zabírají dvě hodiny nejrůznějších dokumentů, které jsou vzhledem k atraktivnímu prostředí filmu a zajímavých hercích založeny z velké části právě na nich. Ano, svůj vlastní dokument dostala i fackovací opice, která (jak se můžete dozvědět) měla tentokrát i svého dvojníka.

K dispozici je také dvacetiminutový pohled na chaotický (jak jinak, Shawn Levy je vážně poděs) den režiséra, rozbor nejzajímavějších triků, rozhovory s herci (resp. s jejich postavami tak, jako by byly skutečné) a dva dokumenty Fox Movie Channel. Ty jediné jsou ve standardním rozlišení, vše ostatní je hezky v HD.

Oblíbenou třešničkou na dortu každých bonusů jsou vynechané a nepodařené scény, které samozřejmě nechybí ani zde. Vystříhaných scén je slabá půlhodinka s volitelným komentářem režiséra. Ve většině případů se jedná o konverzační improvizace, které by zbytečně zpomalovaly tempo filmu, ale takhle samostatně působí docela zábavně. Osm minut zkažených scén pak dokáže pobavit za každých okolností.

Bontonfilm - logo

Verdikt? Noc v muzeu 2 pravděpodobně nevstoupí do filmových dějin, ale jako zábava na deštivé odpoledne nebo nudný večer je ideální. Během stovky minut propluje kolem vás, několikrát se u něj zasmějete, pokocháte se kvalitními triky, oceníte komediální výkony většiny herců… A budete se cítit příjemně osvěženi. Návštěvu Muzejní noci sice nenahradí, ale to po něm také nikdo nechce.

Blu-ray film Noc v muzeu 2 k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Filmová kamera značky Panasonic má rozlišení 5,7K

Filmová kamera značky Panasonic má rozlišení 5,7K

Panasonic na letošek chystá novinku v podobě ruční …

Digital signage displeje od Sharpu jsou ideální na léto

Digital signage displeje od Sharpu jsou ideální na léto

Sharp uvádí nové displeje pro digital signage, které …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Váš Gravatar účet pro tento e-mail bude použit pro zobrazení ikonky.