Nintendo Wii 2 s HD a Blu-ray na palubě?

vydáno 15. 4. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Ze světa

Tagy: Blu-ray, herní konzole, Nintendo, Nintendo 3DS, Nintendo Wii, PlayStation 3, Xbox 360

Svět herních konzolí je plný paradoxů. Ta nejvýkonnější stále není schopná předvádět v multiplatformových hrách lepší výsledky než konkurence, ta mezi hard-core hráči nejoblíbenější je zastaralá a ta výkonnostně a graficky nejslabší je nejprodávanější. Jmenuje se Nintendo Wii a vedle Playstationu 3 a Xboxu 360 vypadá jak Nokia 5510 vedle iPadu 2. Můžete jí říkat třeba přerostlý GameBoy.

Ano, Wiičko toho po grafické stránce moc předvést nedokáže, v prodejnosti ale celosvětově vede o desítky milionů a je jasné, čím takové obliby dosáhlo: prostě je pro všechny, ne jen pro ty největší pařany. Idea Playstationu 3 jakožto ultimátního multimediálního centra s převysokým výkonem lidem očividně bližší není, to samé platí o hráčům co nejvíce přizpůsobenému Xboxu 360.

Megaúspěch Nintenda Wii (ale třeba i nového handheldu Nintendo 3DS, kterého se jen během prvního víkendu prodalo ve Státech téměř půl milionu kusů) samozřejmě Nintendu dělá radost a je jasné, že dříve nebo později musí přijít s neméně úspěšným nástupcem. Vždyť Wiičku bude v listopadu pět let a uvnitř téhle krabičky tepe procesor, který je výkonnostně slabší než dnešní mobilní telefony.

Herní konzole

Proto se začíná šuškat, že firma na letošním E3 (jedna z největších herních „výstav“) představí Wii 2. Pravda, o něčem takovém už se šušká poměrně dlouho, Wiičko už je ale opravdu moc pozadu na to, aby Nintendo o nové verzi nezačalo alespoň přemýšlet.

Pokud jsou spekulace pravdivé, Nintendo Wii 2 sse začne objevovat někdy během roku 2012 (herní developeři už prý znají specifikace a začínají tedy s přípravou her), díky čemuž cena „jedničky“ spadne na pouhých $99 (tedy pod dva tisíce korun).

Nová konzole by měla být nejvýkonnější na trhu, měla by mít kompletně přepracované ovladače (dokonce se mluví o tom, že i ty budou mít vlastní obrazovku – v HD), měla by bez problému zvládat 1080p výstup a měla by mít Blu-ray mechaniku. Což je docela pokrok. Současný model nedovede ani 16:9 výstup v SD.

Integrace Blu-ray by dávala smysl. Ostatně třeba Microsoft teď určitě lituje, že technologii nepoužívá také, protože se některé hry rozprostírají na vícero DVDčkách (která mají v rámci specifikace pro Xbox o něco nižší kapacitu). Jestli by konzole uměla přehrávat i filmy, ale zatím kuloáry neproběhlo.

Herní konzole

Ačkoliv to zní všechno krásně, musíme si uvědomit, že pořád mluvíme o Nintendu, které v posledních letech žádnou strategii ve stylu „tohle bude nejvýkonnější konzole na trhu“ nevede. Její přesný opak vlastně společnosti vydělává stovky milionů, tak proč něco měnit? Wiičko navíc těží z toho, že je na trhu herních konzolí nejlevnější a přinést do dvojky tak silný hardware, by znamenalo značné zdražení, ze kterého by trh asi dvakrát nadšený nebyl. Jestli Wiičko opravdu tak výkonné bude a jestli se vlastně dvojka vůbec objeví, bychom měli vědět během následujících dvou měsíců.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře