Nejočekávanější Blu-ray filmy - 2. část

vydáno 10. 12. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, C'era una volta il West, film, Hvězdné války, Jurassic Park, Jurský park, Lawrence of Arabia, Lawrence z Arábie, Once Upon a Time in the West, Pravdivé lži, Propast, Star Wars, Tenkrát na Západě, The Abyss, True Lies

Blu-ray Disc logo

Nedávno jsme si představili deset filmových titulů, kterým se ještě nepoštěstilo dotáhnout to na Blu-ray a my bychom si je přitom ve vysokém rozlišení nesmírně přáli vidět. Takových hitů je samozřejmě podstatně víc, stačilo se podívat do vašich komentářů a člověk by z nich udělal minimálně jednu další desítku. Však jsme také spousty důležitých filmů vynechali.

Teď se k nim vracíme. Nabízíme druhou část Nejočekávanějších Blu-ray filmů a stejně jako minule si rovnou prozradíme, jak jsou na tom jejich budoucí edice. Jen to tentokrát odpálíme v trochu kratším vydání. Nebojte, minimálně další jeden díl v záloze pořád máme. Nejočekávanějších filmů je vždycky dost.

Hvězdné války (Star Wars, 1977–2005)

Kdysi dávno, v předaleké galaxii, za sedmero horami a sedmero řekami, se na planetě Tatooine narodil chlapec jménem Anakin Skywalker.

Jelikož měl v krvi víc midichlorianů než zelený skrček mistr Yoda, řád Jediů si ho vzal pod ochranné křídlo, aby ho naučil pár triků s vesmírnou Sílou, seznámil s budoucím imperátorem a nechal vyhladit půlku galaxie.

Později si říkal Darth Vader, stal se jedním z nejvýraznějších filmových záporáků všech dob a vznikla o něm šestidílná sága Star Wars. Sága, která změnila životy tisícům fanoušků po celé Zemi, inspirovala stovky filmařů a změnila kinematografii jednou provždy.

Myslete si o Hvězdných válkách, co chcete – minimálně v rámci nové trilogie to asi nebude nic moc – musí se ale nechat, že tohle dítko George Lucase je jednou z největších filmových událostí. A jelikož mají po světě bambilion fanoušků, kdyby se objevily na Blu-ray, zřejmě by solidně zamávaly s prodejností nejen disků, ale i hardwaru.

Star Wars (Hvězdné války) - Blu-ray

Blu-ray: Ze Skywalker ranče se před několika měsíci ozvala zpráva, na kterou Blu-ray formát čeká od prvního dne své existence: Chystají se HD přepisy Hvězdných válek, George Lucas je slibuje na podzim roku 2011. To je dobrá zpráva.

Ta špatná? Ani tentokrát se nedočkáme původních verzí, ve vysokém rozlišení se objeví pouze speciální edice ze sedmadevadesátého (resp. její drobně upravené DVD verze z roku 2004… tedy pokud si do podzimu Lucas nepřivymyslí další nesmysly). Lucasfilm to prý vynahradí ultimátní kolekcí bonusových materiálů.

Jedno je každopádně jisté už teď – šestidílná kolekce se bude snažit zlomit všechny možné rekordy v prodejnosti formátu.

Propast (The Abyss, 1989)

Film Jamese Camerona je jedním z těch snímků, které jsou trochu neprávem přehlíženy. Tohle podvodní dobrodružství si při produkci doslova prošlo peklem, vyklubala se z něj ale zajímavá sci-fi podívaná s neopakovatelnou atmosférou a s několika převratnými digitálními efekty (které byly později předlohou pro tekutého Terminátora T-1000 v Soudném dni – recenze).

Propast se bohužel nestala takovým hitem, potvrdila ale režisérův status cílevědomého člověka, který když si něco zamane, tak to prostě natočí – třeba jako film točený ve vodní nádrži atomového reaktoru. V režisérské verzi má Propast, dobrodružství o kontaktu s mimozemskou civilizací, kolem tří hodin. Je to ale stopáž, která uteče jak voda, ten film je totiž opravdu neopakovatelným zážitkem.

Propast (The Abyss, 1989)

Blu-ray: Nevíme kdy, víme ale, že vyjde. James Cameron připravuje nový transfer a master Propasti, což k úvahám o Blu-ray releasu přímo vybízí. Cameron prý na Propast aplikuje stejný proces jako na Vetřelce (recenze), takže nás pravděpodobně čeká špičková kvalita obrazu, tedy něco, o čem si většina klasických katalogových titulů může nechat jen zdát.

Je to fajn zjištění, dává totiž naději, že se stejně kvalitního přepisu časem dočkají i další Cameronovy hity – Titanic a hlavně akcí nařachaná (také trochu pozapomenutá) komedie Pravdivé lži, o které se traduje, že jí Cameron pouštěl Kubrickovi, aby mu ukázal, jak se dělají pořádné triky (Vesmírná odyssea totiž byla Cameronovi v mládí velkou inspirací).

Mimochodem, ani o jednom ze zmíněných se bohužel neví, kdy to na Blu-ray dotáhnou.

Jurský park (Jurassic Park, 1993–2001)

Někdo rád světelné meče, někdo zase dinosaury. Jurský park Stevena Spielberga ale v době uvedení do kin zaskočil obě skupiny: Přelomové digitální efekty tehdy představily kompletně digitální prehistorická monstra, kterak se mírumilovně pasou na louce. Další filmová revoluce.

Kdo to tehdy zažil prvně v kinech, asi nikdy nezapomene, Jurský park ale udivuje i další generace diváků a už si dávno zajistil pevnou pozici mezi filmovou klasikou.

Pravda, vidět z dnešního hlediska už trochu zastaralé digitální efekty ve vysokém rozlišení by mu nemuselo tolik prospět, o to už se ale fanoušci strachovali i u spousty jiných filmů a jak z nich nakonec byli nadšení. Každý kus filmové historie si zaslouží Blu-ray prezentaci, ne?

Jurský park (Jurassic Park, 1993-2001)

Blu-ray: V létě se objevilo pár spekulací, na jejichž základě měly všechny filmy série vyjít během podzimu na německém a norském trhu, podzimní listí už ale dávno opadalo a Jurský park nikde. Jednalo se o planý poplach, žádné další zprávy o Blu-ray vydání ale bohužel neexistují. Zatím můžeme jen doufat.

Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia, 1962)

Sedmioscarový filmový epos o sjednocování arabských kmenů pod dohledem britského důstojníka v podání famózního Petera O'Toolea dokáže nejen po vizuální stránce omráčit ještě dneska – téměř padesát let od jeho vzniku.

Krom toho, že se jedná o jeden z nejzásadnějších filmů světové kinematografie, ho chceme na Blu-ray vidět i proto, že nás na exotické lokace zavedla 70mm kamera, která – pokud projde pod párem správných restaurátorských rukou – bude ve vysokém rozlišení vypadat fantasticky. Už na DVD to byla paráda, na Blu-ray by se mohlo jednat minimálně po technické stránce o jeden z nejzajímavějších titulů.

Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia, 1962)

Blu-ray: Lawrence z Arábie doprovází podobný osud jako druhé Mizery, které jsme zmiňovali v minulém článku. Také byl jedním z filmů, na něž studio Sony Pictures lákalo diváky k přechodu na Blu-ray formát a titulkem „coming this fall“ před třemi (nebo už čtyřmi?) lety navnazovalo fanoušky.

Jenže kde nic, tu nic. Nejen, že Lawrence z Arábie nevyšel, ale studio už ho i přestalo dávat do ukázek (i když na něj lákalo ještě na loňské IFA) a zatím jsme o něm neslyšeli jedinou kloudnou zprávu. Takže kdy – a jestli vůbec – se objeví, zatím nikdo netuší.

Tenkrát na Západě (C'era una volta il West / Once Upon a Time in the West, 1968)

Sergio Leone! Ennio Morricone! Famózní režie a geniální hudba! Jeden z nejslavnějších (a nejlepších) westernů všech dob dokáže ohromně působit i v televizním vysílání, kdy 4:3 ořez diváka šidí o jeden z nejzajímavějších vizuálních zážitků žánru.

Styl, jakým Leone komponuje záběry do širokoúhlých skel, neztrácí na působivosti a dynamice ani po více jak čtyřiceti letech. Je to obdivuhodná práce s obrazy, kdy většinou statická scéna působí tak dramaticky, že stačí, aby Morricone zabrnkal pár not a člověk si napětím (nebo nadšením?) cvrnkne do kalhot. O fantastickém Bronsonovi a Fondovi samozřejmě ani nemluvě.

Ten film je prostě úžasný. A dokud nebude na Blu-ray, nebude katalogová nabídka nikdy to pravé ořechové.

Tenkrát na Západě (C'era una volta il West / Once Upon a Time in the West, 1968)

Blu-ray: Zatím to ale vypadá bledě. V Itálii na film vlastní práva Mondo, které nedávno vydalo příjemně restaurovanou trilogii Muže beze jména (recenze můžeme nabídnout jen dvě – Pro pár dolarů navíc a Hodný, zlý a ošklivý) a sem tam se šeptá, že by nám mohlo příště udělat radost právě s Tenkrát na Západě. Nic oficiálního se ale neví.

V rámci severoamerického trhu se mluví o tom, že na Blu-rayi pracuje Paramount, který nedávno vydal nové DVD. Kdyby ten se rozhodl pro release, po chvilce by ho následoval zbytek světa. Zatím ale ani zprávy o datu, ani ty, které by nějaké práce na Blu-ray potvrzovaly, bohužel neexistují.

Pro dnešek je to všechno, v příštím dílu, na který tentokrát nebudete muset čekat tak dlouho, se mrkneme na Blu-ray zoubek opět Spielbergovi, ale také několika animákům, válečným a akčním klasikám, nebo třeba parodii a anime. Prostě je pořád o čem mluvit.

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Nejočekávanější Blu-ray filmy - 2. část

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Prosinec 2010 - 20:25

Obrázek uživatele Anonym

Jo tak za Jurský park a Star Wars bych zabíjel :-)

Re: Nejočekávanější Blu-ray filmy - 2. část

Vložil eko (bez ověření), 10. Prosinec 2010 - 22:45

Obrázek uživatele eko

no ja stale cekam na indyho…

Re: Nejočekávanější Blu-ray filmy - 2. část

Vložil Merťas (bez ověření), 13. Prosinec 2010 - 11:11

Obrázek uživatele Merťas

Mně osobně nejvíc schází historický film Ridley Scotta 1492:Dobytí ráje. Ani jsem nezaregistroval, že by u nás vyšel aspoň na DVD.