Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

vydáno 13. 6. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Televizory | 21 komentářů

Tagy: Elite, FullHD, LED, LG, OLED, Panasonic, plasma, Samsung

Už vás nebaví neustálé hádky s přáteli o tom, kdo má doma lepší televizor? Řešení je přece jednoduché. Dohodněte se na společné srovnávačce. Všichni si své miláčky přivezou na jedno místo, po kalibraci do nich pošlou stejný signál a hurá do srovnávání. Přesně to udělali (již po osmé) v newyorském Value Electronics. Vzešel jim z toho nejlepší televizor pro rok 2012.

Panasonic TC-P65VT50

Testu se zúčastnily tyto přístroje:

  • Panasonic TC-P65VT50 (65-inch) plasma
  • Samsung PN64E8000 (64-inch) plasma
  • LG 60PM9700 (60-inch) plasma
  • Samsung UN60ES8000 (60-inch) LED
  • ELITE PRO-60X5FD (60-inch) LED
  • Panasonic TC-L47WT50 (47-inch) LED

Zastoupeny tedy byly nejlepší televizory jak z řad LED, tak z řad plasem. Ještě, než se dostaneme k samotnému vítězi, a tedy i k jakémusi universálnímu doporučení, jaký televizor letos koupit, pokud máte zálusk na tu nejlepší obrazovou kvalitu, je nutno zmínit podmínky, za kterých test probíhal.

V zatemnělé místnosti se sešlo (dvakrát) kolem dvaceti diváků. Mezi nimi laikové, profesionálové z oboru (recenzenti elektroniky, prodejci) i lidé z významných diskuzních fór, kteří si samozřejmě na kvalitu potrpí.

Test

Televizory byly před samotnou prezentací zkalibrovány profesionály, kteří se postarali o to, aby byl jednak obraz z Oppo Blu-ray přehrávače prezentován v nejlepší možné kvalitě, druhak aby měly televizory stejné podmínky (jas byl nastaven na 33–35 foot lambertů). Právě profesionální kalibrace je přitom něco, co nemalé množství zákazníků zanedbává.

Přísedícím pak byly na televizorech pouštěny jak demo klipy, tak filmy na Blu-ray a testovací obrazce, které měly odhalit ty nejjemnější nuance v podání obrazu. Posuzováno bylo podání černé, kontrastu, barevného přenosu, pohybové ostrosti, i všeobecný „feeling“ z kvality videa. Test je to vzhledem ke složení porotců a k nezaujatosti objektivní. Jak moc ho budete brát vážně, každopádně zůstává na vás.

Test

Vítězem se s docela jasně stal Panasonic TC-P65VT50, kterému šlapal na paty akorát LED televizor od Elite. Na třetím místě se pak umístila plasma od Samsungu.

test

Z výsledků si tedy krom toho, do jakého televizoru letos „jít“, můžeme odnést i poznatek, za kterým si na HDmagu stojíme už od nepaměti: po stránce kvality obrazu jsou stále nejlepší plasmy. Pokud vám tedy jde o to, jak kvalitně televizor váš oblíbený film na Blu-ray přehraje, neměli byste se o LCD v jakékoliv inkarnaci ani otřít. Samozřejmě si můžete počkat ještě na OLED, slibuje ho SamsungLG a uvažují o něm další, to ale bude v příštích několika měsících jen hračička pro vyvolené.

V duchu diskuze o tom, jak často obměňujeme televizory – zkuste se rozepsat: Co si myslíte o výsledcích nezávislého testu? Souhlasíte s ním? Fandíte plasmám, LCD, nebo máte rovnou projektor? Nebo staré dobré CRTčko? Případně koupili byste v budoucnu plasmu, LED, nebo OLED?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil nob (bez ověření), 13. Červen 2012 - 18:38

Obrázek uživatele nob

Hezký test. Ale já bych více ocenil více praktické srovnání. Kdyby v něm bylo 20 mainstreamových kousků + zohledněno, i to jaká tv jak moc potřebuje profesionální kalibraci, a která je i z továrního nastavení koukaltelná. (bylo by nefér říct o TV, která po profesionální kalibraci za x tisíc podá jen o kousek lepší obraz než jiná tv v defaultu, že je celkově lepší – v praktickém testu) + zaohlednění ceny. Ale chápu, že tohle je „best of“ test ;)

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Hexxis (bez ověření), 13. Červen 2012 - 20:03

Obrázek uživatele Hexxis

Test uplně na pendrek, postavili VT50 vedle takovejch šunek, překvapivě to dostal panák hm…musím se smát. Zajímalo by mě jak by to dopadlo kdyby tam byla Sony HX9× nebo Philips 9× a podobné top televizory…jinak je tenhle test absolutní vtip %) ale nic proti VT50, to je určitě kvalitní televizor =) ale srovnávat ho s edge ledkama typu samsung es8 a pana wt50 je fakt debilita.

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Červen 2012 - 9:31

Obrázek uživatele Anonym

Ono nejde jen o tenhle test. Po tom co skončil Pioneer, tak Panasonic vítězí všude a po něm dlouho nic. Srovnávat ho se Sony je směšné

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Hexxis (bez ověření), 14. Červen 2012 - 12:31

Obrázek uživatele Hexxis

dlouho nic je to podle těchto směšných srovnávaček…nevím proč bych ho nemohl srovnávat se Sony HX9 když je to jeden z top TV. Obrazově jsou oba perfektní, jenže pro trapnej panasonic marketing to musejí srovnávat s tv o několik tříd nižší, když mají teda takovou chut se srovnávat tak at srovnavaj logicky.....Je to jako bych vedle sebe postavil porsche a fabií, a chlubil sem tím že porsche je rychlejší %)

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil tom (bez ověření), 13. Červen 2012 - 22:48

Obrázek uživatele tom

Plasma je mrtvola, a to hlavně kvůli přístupu lidí ke spotřebě elektřiny… (jinak Panasonic je firma, které hrozí totéž co Sony, vyhnije kvůli ignoraci zcela očividných faktů, už teď bojuje o přežití kvůli manku v technologii OLED)

TOP plasma kontra TOP LCD – mam doma srovnání – je dost zanedbatelný, jde spíše o osobní preference obrazu.. (neduhy jako tzv. tetelení fosforu, degradace kvality obrazu v čase to snad každý zarytý fanoušek plasmy zná, jen o tom nerad mluví… úhly zobrazení a haló efekty u LCD každý fanda LCD taky..)

Co je lepší už je víceméně zbytečná debata.. oboje v následujících letech přejede OLED

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Anonymus (bez ověření), 14. Červen 2012 - 0:21

Obrázek uživatele Anonymus

Mam doma uz nekolik let Samsung LE46A956 a nemuzu si ji stale vynachvalit a ani soucasne led hubenoucke TV ji nesahaji co do kvality obrazu ani po kotnicky :-)

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil DartVader (bez ověření), 14. Červen 2012 - 8:00

Obrázek uživatele DartVader

Myslím že je každýho věc co upřednostňuje a styl „my jsme to už dlouho říkali, že plasma je top“ nikam nevede. Je hloupost se kvůli tomuhle dohadovat.

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil kyssling (bez ověření), 14. Červen 2012 - 14:33

Obrázek uživatele kyssling

Já bych přívítal nějakej článek o té kalibraci televizoru.

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Červen 2012 - 14:40

Obrázek uživatele Anonym

tak stale tvrdim ze plazma ako technologia zobrazovania ma naskok oproti LCD. Uz len z niekolkych dvovodov. Plazma bola primarne vynajdena ako nastupca klasickych CRT televizorov, preto ma k nim najblizsie, zatial co LCD ako nahrada monitorov. Preto v rychlosti odozvy a podani ciernej LCD dlho vyrazne zaosatavalo. Pri prevazne statickych obrazoch a textoch tieto nedostatky nevadili. A profesionali ktory vyuzivaju PC na koreckiu farieb pri tlaci dodnes uprednostnuju klasicke monitory kvoli vernemu podaniu farieb. Tento test len potvrdzuje co roky plati ze plazma ma kvalitnejsi obraz. Napriklad taka plazma od Pioneeru je doteraz povazovana za najlepsi zobrazovac vobec. Ked len v predajni pozeram LCD vedla plazmy tak uz len tie farby vyzeraju take „umele“. Preto ked pridem do Samsungu tak najcastejsie su pustane animovane filmy :-) co pri LCD dokazu zakryt…

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil marko (bez ověření), 14. Červen 2012 - 15:56

Obrázek uživatele marko

to mas pravdu, ked som kupoval plazmu a mal som ju vystavenu medzi led pripadne lcd tie farby sa mi nezdali vobec syte, boli ako pises umele… ja som toho nazoru nech si kupuje to co kazdy chce a mu vyhovuje na pozeranie…

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil bowida (bez ověření), 14. Červen 2012 - 14:41

Obrázek uživatele bowida

Naprosto neobjektivní test, zavádějící tendenčním zaměřením ve prospěch předem určeného vítěze. V dané oblasti se etabluje mnoho dalších skvělých značek a výrobců,kteří zde nejsou zastoupeni. Stručně řečeno jednooký mezi slepými král ! ?

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil David Ježek (bez ověření), 14. Červen 2012 - 16:06

Obrázek uživatele David Ježek

Autore, to je takový problém převést nicneříkající „americkou“ jednotku „foot-lambert“ na námi používanou SI jednotku jasu cd/m², která aspoň čtenáři něco řekne? Já vám to usnadním, nahraďte to prosím v textu za: 113 až 120 cd/m²

fyi: http://en.wikipedia.org/…Foot-lambert

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Anonym (bez ověření), 11. Srpen 2012 - 14:34

Obrázek uživatele Anonym

Kdo chce psa bíti, vždycky si najde hůl. nebo tenhle test = reklama na Panasonic

Jinak se k tomu normálně uvažující člověk nemůže vyjádřit. Je to k smíchu.

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil EDAS (bez ověření), 10. Prosinec 2012 - 21:31

Obrázek uživatele EDAS

NA SMIECH SI TY,CHOD K OčNéMU LEKáROVI!

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Anonnym Zdeněk (bez ověření), 29. Prosinec 2012 - 1:26

Obrázek uživatele Anonnym Zdeněk

vůbec tomu nerozumím ..lcd,plazma, led oled.. a hledám jaký televizor koupit za přiměřenou cenu (do 20000kč) jaký je dobrý?? ale tady se spíš jen hádáte… Z.

simmysir

Vložil how to get glowing skin (bez ověření), 6. Červen 2013 - 20:23

Obrázek uživatele how to get glowing skin

This looks totally immaculate. All these tinny items are made with part of foundation information. I like it a considerable measure. Continue initiating movement!

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil zooby (bez ověření), 7. Červen 2013 - 15:48

Obrázek uživatele zooby

A lot of companies have chosen to downsize, and maybe that was the right thing for them. We chose a different path. Our belief was that if we kept putting great products in front of customers, they would continue to open their wallets. muscle elevate gf 

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Únor 2014 - 20:18

Obrázek uživatele Anonym

Dobrý deň Mám záujem o kúpu nového tv ale neviem co mam vybrať ? Vela.55,wifi,usb,3d… A cena ? Max.do 1800€ Kukal som na Samsung 55/8000 neviem presne to označenie ale posledné je 8000 Poprosim vás o vaše skúsenosti Ďakujem

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil AnonymJan kral (bez ověření), 2. Duben 2014 - 8:53

Obrázek uživatele AnonymJan kral

Dobry den,

Mam zaujem si kupit smart Led tv 50” .

Vyhliadol som si tieto- maju takmer rovnaku cenu

SAMSUNG UE50F6200 alebo SAMSUNG UE50F5500

Nikto mi vsak nevie povedat, aky je medzi nimi skutocny rozdiel a ktory je technologicky, prip. celkovo lepsi. alebo vydarenejsi.

Dakujem velmi pekne

S pozdravom

Kral

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil stano (bez ověření), 30. Duben 2014 - 8:58

Obrázek uživatele stano

pekny den kupil som si blu ray samsung bd f6500 mam predplatene voyo a nejde mi otvorit video – na pocitaci to otvori a na televizii nie ostatne televizie prehravanie z archivu prehra v com je problem dakujem

Re: Nejlepší televizor roku 2012: LED vs. plasma

Vložil Anonym (bez ověření), 22. Září 2014 - 15:30

Obrázek uživatele Anonym

Já mám skvělé zkušenosti s LED od LG – mám tuto TV http://www.expert.cz/lg-39lb570v/ a jsem fakt spokojenej.