Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

vydáno 27. 3. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, IT a software | 13 komentářů

Tagy: Android, Blu-ray, DVD Aficionado, filmy, iPad, iPhone, My Movies, software, tablet

S tím, jak se naše Blu-ray sbírky rozrůstají, je stále těžší a těžší zapamatovat si, kolik disků vlastně doma máme a jaké filmy se na nich nacházejí. Už se nám několikrát stalo, že jsme si málem objednali titul koupený třeba před čtyřmi lety a skrývající se někde v temném koutu zadní řady nejnižšího patra police, aniž by si ho někdo pamatoval.

Právě v takových případech je lepší mít po ruce vlastní katalog, podle kterého si je možné překontrolovat, které Blučko už se ve sbírce nachází, které nám chybí, nebo které už jsme si někde předobjednali. A navíc: Málo co nahradí možnost pochlubit se přátelům se svou sbírkou někde nad pivem nebo třeba v kině, aniž byste jí s sebou museli vozit kamionem.

Rozhodli jsme se proto, že sestavíme seznam nejlepších nástrojů pro tvorbu vlastních Blu-ray katalogů. A jelikož věříme, že někteří z vás podobnou strategii vedou také, rovnou se necháme inspirovat tipy, jež zanecháte v komentářích pod článkem.

Nebojte se tedy prozradit, jakým způsobem si vedete katalog. Zajímají nás jakékoliv nástroje, které ke katalogizaci používáte, tedy webová rozhraní, programy, aplikace do mobilních telefonů, nebo aplikace do tabletů. Cokoliv.

Pro začátek uvedeme dva vlastní tipy s tím, že každý další, který nám napíšete do komentářů, do seznamu dodatečně přidáme. Takže se opravdu nebojte podělit, ať už katalog používáte, nebo jste o něm třeba jen slyšeli. Zajímá nás všechno a seznam budeme neustále doplňovat.

Nástroje na katalogizaci Blu-ray:

DVD Aficionado

DVD Aficionado Jedna z nejstarších služeb svého druhu. DVD Aficionado je na internetu od roku 1999 a za třináct let své existence stačilo vytvořit jednu z největších DVD a Blu-ray databází, v níž nechybí ani valná část českých titulů. Po vytvoření vlastního profilu si jednoduše začnete vyhledávat tituly podle různých specifikací (formát, region) a když najdete Blučko, jež vlastníte, jednoduše si ho přidáte do vlastní kolekce. Ta je pak dělitená na různé složky, takže se v ní dá vytvářet katalog třeba podle žánrů nebo oblíbenosti různých titulů. Databáze je zdarma, žije z prokliků na regionální mutace Amazonu. Váš profil je pak dostupný například na adrese přezdívka.dvdaf.com/owned/blu-ray.

My Movies

My Movies na iPadu My Movies původně vzniklo jako dánský doprovodný software pro mediální centra, brzy ale přerostlo v multiplatformovou databázi, kterou si teď můžete vést buď v programu pro Windows nebo Mac, on-line, případně na iPadu / iPhonu nebo na telefonu / tabletu s Androidem. Databáze momentálně obsahuje přes 500 000 titulů a samozřejmě každý den roste. Obzvlášť na tabletu vypadá opravdu pěkně (jako polička plná disků), stejně jako programy nebo mobilní aplikace má ale ten háček, že zdarma nabízí možnost vložit maximálně padesát titulů. V případě, že je vaše sbírka větší, musíte koupit Pro verzi. Například na androidím tabletu je to 92 Kč, což není taková pálka. Titul se vkládá podobně jako na DVDAf, disky se ale nehledají podle regionů, nýbrž podle země původu. Nebo je můžete vložit jednoduchým naskenováním čárového kódu, případně můžete databázi relativně snadno obohatit o chybějící edici.

DVD Profiler (tip fanouška z facebooku)

DVD Profiler Podobnou taktiku jako My Movies vede DVD Profiler – po padesáti záznamech si musíte koupit PRO verzi, která tentokrát vyjde na $29.90, tedy na více než pět set korun. Formát je to také multiplatformový, vedle programu pro Windows (a Windows mobile) už ale nabízí jen podporu appláckých produktů, na Android můžete zapomenout. DVD Profiler má výbornou zákaznickou podporu a je pravidelně aktualizovaný. Disky také pozná podle čárového kódu, v počítači vám vložení do databáze nabídne i po zasunutí disku do mechaniky. Databáze je samozřejmě propojená, takže je vidět na počítači i na mobilním zařízení. Příjemné je možnost vyhledávání podle hereckého obsazení nebo tvůrců, případně záznamy o půjčkách, které se u zapomnětlivých jedinců obzvlášť hodí. Na iPadu se dá knihovnou listovat podobně jako v klasickém hudebním přehrávači.

ČSFD (tip čtenáře)

Česko-slovenská filmová databáze je jedním z největších a nejúspěšnějších internetových portálů v Česku, takže je pravděpodobnost, že byste ho neznali, mizivá. Pokud se tu registrujete, jednou ze služeb je i možnost vytvoření vlastní filmotéky. Je velmi jednoduchá, náhled do ní mají i všichni ostatní uživatelé, takže je snadné dohadovat se na různých výměnách, případně může systém posloužit jako bazar. Nás samozřejmě zajímá pouze Blu-ray, každopádně možnost označení kvality případné kopie je docela humorná. Systém tedy automaticky nepočítá s vlastnictvím originálních nosičů.

EMDB – Eric´s Movie Database (tip čtenáře)

Erik´s Movie Database EMDB ja jednoduchý freeware, který je dostupný pouze na Vistách a výše. Jeho síla tkví v automatickém propojení s IMDb a v tom, že si můžete zvolit, v jaké krabičce bude film zabalený. Zobrazení kolekce je pak v klasickém „poličkovém“ formátu. Software je dostupný v českém i slovenském jazyce a z programu můžete svou databázi vyexportovat v csv, v textové verzi, nebo přímo v podobě webové stránky. Pokud chcete autorům zaplatit nějaký ten peníz, za desetidolarový poplatek můžete mít možnost pojmenovat databázi po svém – třeba „Honzík´s Movie DataBase“ :).

All My Movies (tip čtenáře)

All My Movies All My Movies si zakládá především na tom, že se neomezuje na oficiálně dostupné formáty, ale umí zpracovat všechno, tedy VHS, DVD, Blu-ray, ale také MKV, AVI apod. Díky plug-inům můžete používat všechny možné cizojazyčné filmové databáze, obaly se dají grabovat z několika rozdílných zdrojů, importovat můžete na základě čárových kódů, riplé soubory jsou spustitelné přímo v z programu (takže už je nikdy nebudete muset hledat na harddisku), databázi můžete obohacovat třeba o screenshoty, díky nimž si budete film lépe pamatovat … je toho spousta. Nechybí samozřejmě export ve všelijakých formátech. Dostupná je jak free tak placená verze. Za tu druhou můžou majitelé Windows (na jiných systémech program neběží) zaplatit $39.95, sám autor ale dává těm méně ochotným uživatelům možnost stáhnout si zdarma dostupný crack přímo z jeho oficiálních stránek.

Movie Collector (tip čtenáře)

Movie Collector Movie Collector od Collectorz.com je součástí nabídky několika rozdílných databází (Music, Book, Comic, Game Collector), takže má relativně silnou podporu a nabízí takové příjěmně oficiálně působící prostředí – navíc je dostupný na všech možných systémech, snad jen s výjimkou androiďáckých tabletů, pro ty ještě aplikace přizpůsobena nebyla. Klasická katalogizace podle titulu nebo čárového kódu samozřejmě nechybí (dokonce si na skenování kódu můžete přikoupit skener), v PRO verzi (která stojí téměř čtyřicet euro!) je databáze dostupná také v on-line verzi. I v tomto programu jsou filmy katalogizovatelné i v případě „vlastnění“ neoficiální kopie.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil th0ca (bez ověření), 20. Březen 2012 - 11:58

Obrázek uživatele th0ca

heh, podobny nastroj sem pouzival kdysi sam u DVD, ale pak clovek na 2,3 filmy zapomene, pak nema chvily cas se tomu venovat a za nejakou dobu se na to uplne vykasle :) U bluray to muze chvily vydrzet, u DVD se to nedalo … :o

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil FortKnox (bez ověření), 21. Březen 2012 - 11:14

Obrázek uživatele FortKnox

Osobně používám katalog ze stránek http://www.csfd.cz/ Stačí se zaregistrovat a máte přístup ve svém profilu k vlastní filmotéce, navíc se můžete dívat do filmoték ostatních uživatelů. Služba je zcela zdarma.

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil Psema (bez ověření), 21. Březen 2012 - 12:15

Obrázek uživatele Psema

ČSFD jsem osobně používal asi dva dny a šel jsem do výrazně atraktivnějšího Aficionada, potažmo zmíněnýho My Movies. ČSFD funguje jako užitečnej systém, ale „tam venku“ je spousta kvalitnějších archivů. :) Nicméně proti gustu…

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil ToMer69 (bez ověření), 21. Březen 2012 - 19:16

Obrázek uživatele ToMer69

Ja použivam EMDB. CZ, free, možnosť zoznam uložiť aj ako html… http://www.emdb.tk/

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 22. Březen 2012 - 10:18

Obrázek uživatele Martin

All My Movies.

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil marko (bez ověření), 22. Březen 2012 - 19:54

Obrázek uživatele marko

ja osobne pouzivam klasicky textovy editor vo worde klasicka tabulka poradove cislo, nazov filmu, rok vyroby, rok zakupenia filmu, cena filmu a poznamka, ci je to import, ake balenie, pocet diskov… to mi bohate postacuje…

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 22. Březen 2012 - 23:21

Obrázek uživatele Martin

To spíš Excel, ne ?

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil th0ca (bez ověření), 23. Březen 2012 - 0:10

Obrázek uživatele th0ca

jinak docela paradni software je i movie collector'z

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil marko (bez ověření), 23. Březen 2012 - 6:29

Obrázek uživatele marko

excel nie, tento program nemam osobne rad… staci mi tabulka vo worde

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil Perry- (bez ověření), 25. Březen 2012 - 17:35

Obrázek uživatele Perry-

Napsal jsem si vlastní :) Velmi primitivní, ale účel splňuje

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil th0ca (bez ověření), 28. Březen 2012 - 16:16

Obrázek uživatele th0ca

+1000 bludistaku za doplneni databaze z nasich tipu, pekne :)

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil Tomáš (bez ověření), 30. Březen 2012 - 8:41

Obrázek uživatele Tomáš

Kdysi jsem hledal něco na katologizaci knížek (papírových) a DVD. Hledal jsem něco pro Mac, takže následující programy jsou pro Mac. Nejvíc se mi líbily Bookpedia resp. Dvdpedia (obojí placené) a z neplacených Book Hunter resp. DVD Hunter. Výhodou druhé dvojice je, že k nim existuje (neplacená) aplikace na Apple Store (Hunter Touch), která se synchronizuje se svými protějšky na Macu. Nechci uvádět odkazy, ty si najdete sami.

Všechny jmenované aplikace můžou stahovat informace z veřejných databází (např. pomocí pluginů). Všechno se ukládá lokálně, takže člověk není závislý na připojení k internetu (aspoň pro prohlížení).

Re: Nejlepší nástroje na katalogizaci Blu-ray

Vložil corwin78 (bez ověření), 7. Duben 2012 - 11:58

Obrázek uživatele corwin78

Já jsem používal velmi pěkný a multiplatformní Griffith (http://griffith.cc/), a pak jsem přešel na univerzálnější Tellico (http://tellico-project.org/), to je ale jen pro Linux.