National Geographic vyhlašuje Blu-ray exkluzivitu

vydáno 6. 2. 2008 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Arctic Tale, Blu-ray, dokument, HBO, HD DVD, National Geographic, New Line Cinema, Planet Earth, Planeta Země, Relentless Enemies, Sharkwater, Time Warner, válka formátů

National Geographic - logo

Další významné studio se zříká HD DVD formátu. National Geographic natáčí kvalitní, jedinečné a mnohokrát oceněné přírodopisné dokumentární filmy, které bude od dubna vydávat už jen na Blu-ray. Těšit se můžeme například na legendární dokument Sharkwater, ověnčený osmi cenami.

Není to ale nijak překvapivé oznámení, filmy studia National Geographic totiž distribuuje společnost Warner Brothers. Ta oficiálně ohlásila „bojkot“ HD DVD už v lednu (viz Warner hází HD DVD přes palubu: od června už jen Blu-ray) a během několika dnů se k ní přidala studia New Line Cinema a HBO (viz Další studia opouštějí HD DVD), která pod koncern Time Warner také spadají. Blu-ray exkluzivita titulů National Geographic tedy v podstatě byla jen otázkou času.

Nutno podotknout, že toto rozhodnutí platí jen pro filmy, vydané přímo pod hlavičkou National Geographic. Pokud se studio na titulu podílelo jen jako koproducent, nebude formu jeho vydání nijak ovlivňovat. To se týká například „rodinného“ dokumentu Arctic Tale, který distribuuje Paramount Home Entertainment a díky tomu je k dispozici pouze na HD DVD.

Relentless Enemies (Blu-ray)

Studio National Geographic dosud v HD vydalo jen jediný titul, Relentless Enemies, který vyšel téměř před rokem na Blu-ray i HD DVD. Druhým HD dokumentem bude Sharkwater, ten už se ale objeví pouze na Blu-ray. Pro americký trh je jeho vydání plánováno na 8. dubna.

Možná se to nezdá, ale právě kvalitní přírodopisné dokumentární filmy mohou k HD videu přivést velké množství solidních zákazníků, což dokazuje například úspěch excelentní dokumentární série Planeta Země. Nekonečná barevnost a pestrost přírody ve vysokém rozlišení je ve spojení s někdy až epickými záběry přesně to, kvůli čemu se vyplatí zainvestovat do HD přehrávače a odpovídající televize nebo projektoru.

Příklonem National Geographic na svou stranu tedy Blu-ray získává velmi cenného spojence.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře