Nákaza (recenze Blu-ray)

vydáno 11. 4. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 4 komentáře

Tagy: Blu-ray, Contagion, Nákaza, recenze

Nákaza (Contagion, 2011) (Blu-ray)

Režisérský chameleon Steven Soderbergh se až na pár výjimek vždy snažil vymanit z osidel mainstreamové produkce a i do budoucna hodlá svou vizitku nezávislého experimentátora pravidelně oprašovat. V kinech tak můžete vidět jeho poněkud nedivácký pokus o „revizi béčkového akčního filmu“ Zkrat a za pár měsíců nás čeká výlet mezi striptéry Magic Mike. Pokud se vám ale do kina nechce a rádi byste si užili něco ze Soderberghovy pozdní tvorby v pohodlí domova, máte ideální možnost. Na Blučku právě vycházející Nákaza totiž patří mezi to vůbec nejlepší a nejpřínosnější od už trochu zaprášeného Trafficu.

Zápletka je až nebezpečně prostá: V Asii se z ničeho nic vyloupne dosud nepoznaný druh viru, který člověka dovede poslat během několika dní do hrobu, a zdravotnické organizace začínají okamžitě pracovat na výrobě protilátky, jež by dokázala hrozící epidemii odvrátit.

Zní to jako remake Smrtící epidemie, v níž Dustin Hoffman naháněl jednu roztomilou opici, avšak Soderberghovo pojetí je přece jen značně odlišné, když na celou situaci nahlíží z prakticky všech možných úhlů pohledu. Ač tedy většinu času zabírají vyšetřování všelijakých vědátorů (v laboratořích i terénu), velký prostor získávají i obyčejné lidské tragédie, mediální hyenismus a různé druhy společensko-politických machinací, o jejichž existenci byste raději nevěděli.

Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011)

Výsledkem je strhující příběhová mozaika, nabízející komplexní pohled do zákulisí nepředvídatelné události a jejího vývoje hned na několika úrovních, přičemž Soderbergh ani na moment neztrácí vypravěčskou nit a celým filmem propluje ladněji než rozžhavený nůž vychlazeným máslem.

Člověk musí obdivovat s jakou lehkostí skládá jednotlivé díly skládačky dohromady, vytváří dojem civilizační apokalypsy, dává každé postavě dostatečný prostor, buduje napětí a nezapomíná ani na několik humorných odboček, jež alespoň na moment vytrhnou z všudypřítomné deprese.

Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011)

Nákaza se totiž úpěnlivě brání klasickým scenáristickým schématům a neustále valí dopředu bezvýchodnost z toho, že se po celém světě šíří virus, na který se hledá horko těžko lék, a vy jako divák nejste schopní určit, kdy (a zda) dojde k obratu k lepšímu a kdy se která postava odporoučí z plátna.

Což je o to zásadnější, že Soderbergh do svého filmu zase jednou narval hereckou sestavu snů, od níž automaticky čekáte, že se prokašle až do závěrečných titulků a masové hroby přenechá stovkám zaměnitelných tváří. Jenže Soderbergh se právě tomuhle klišé vyhýbá jako bakterie vypulírovanému umyvadlu a neváhá bez jediného mrknutí odstřelit sebevětší hvězdu.

Vzniknuvší nepředvídatelnost a ustavičný pocit nebezpečí je pak klíčovým trumfem. A věřte mi, že si po dvou hodinách strávených před televizí půjdete okamžitě umýt ruce a ti paranoidnější možná vezmou do ruky Savo a konečně vyleští i deset let netknuté obklady v rohu koupelny.

Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011)

Nákaza se totiž umí zažrat do mozku, vyvolat v něm řadu otázek a na rozdíl od zástupu dokumentů na podobné téma nevyprchá ani po několika dnech. Což je při dnešním trendu spotřebních thrillerů na jedno použití skoro až na potlesk ve stoje.

Technické provedení

Soderbergh je známý svými technickými experimenty a ani v případě Nákazy si s nimi nedal pokoj. Pokud tedy čekáte, že na vás HDčko vybalí „eye-candy“ drama, z něhož vám potečou slzy nadšením jako z vizuálu Transformers, máte bohužel smůlu.

Soderbergh točil celý film na digitál (RED EPIC-X) a za přirozeného světla, což mu za cenu menší vizuální chytlavosti umožnilo značně zredukovat náklady na štáb. Vyloženě negativně se ale zvolená metoda natáčení na výsledku neodráží.

Ačkoliv má Nákaza trochu utlumené barvy, v nočních scénách malinko ztrácí na ostrosti a kontrastu, neduhy jako nadměrný šum, vybledlost obrazu a televizní „look“ nejsou součástí menu.

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Naopak, pokud Soderbergh potřebuje syté barvy (Casino, oranžové kombinézy) zdůraznit, tak vám je jednoduše naservíruje v nejlepší kvalitě a spolu s nimi i všechno ostatní. Blučku tedy nechybí parádní drobnokresba (hlavně obličeje), sytá černá, kvalitní stínokresba, ani tridimenzionalita. Jen tělovky nejsou občas úplně přirozené, ale to je daň za nejrůznější barevné tónování, kdy Soderbergh ladí obraz do modra a zelena, aby vyvolal pocit určité sterility, mrtvolnosti či prosakující infekce.

Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011)

Žádnou z byť jen drobných vad tedy nelze vyčítat přepisu, ale spíš nedostatkům původního materiálu. A i těch je až příliš málo na to, abych Soderbergha ani tentokrát nepochválil.

Opomenout si však nezaslouží ani zvukaři, kteří na Nákaze odvedli rovněž skvělou práci. Pravda, stejně jako video transfer, ani zvuková stopa vás neodpálí do galaxie maximálního nadšení, tabulky ale naplňuje bez nejmenších zaváhání.

Platí to především pro pulzující elektroniku Cliffa Martineze, která podobně jako v Drive nastoluje perfektní atmosféru (tentokrát mrazivého nebezpečí a deprese), přičemž vám o ní dají vědět především zadní kanály, které se v podstatě nezastaví.

Soderbergh dává Martinezovi hodně prostoru a film v podstatě kašle na výraznější zvukové efekty. Spíše se opírá právě o hudbu (spousta scén stojí jen na ní), případně o dialogy, jejichž vyváženost a čistota jsou samozřejmostí. Závěrem se hodí dodat, že ani subwoofer si v případě Nákazy nevzal dovolenou a ačkoliv vám asi nerozvibruje okenní tabulky, určitě pocítíte jemné vibrování podlahy.

Bonusy

Jediné výrazné zaváhání tak nabízí bonusová sekce, v níž se krčí pouze tři krátké featuretty. Ten nejzábavnější, How a Virus Changes the World, je přitom úplně nejkratší a v rychlosti vás seznámí se způsoby šíření infekce a vysvětlí, jak mu nejlépe předcházet. Nejzábavnější je z toho důvodu, že je v něm použita řada popkulturních narážek (Bieber fever, „forever alone“, „haters gonna hate“), jimiž si tvůrci drží sympatický, nadsázkou prošpikovaný odstup.

Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011) Nákaza (Contagion, 2011)

Zbylé dokumenty jsou už čistá klasika. Jeden přes deset minut dlouhý film o filmu (The Reality of Contagion), v němž tvůrci srovnávají skutečný svět laboratoří s filmovou fikcí, a dodatečný The Contagion Detectives, ve kterém jsou herci a tvůrci filmu blahořečeni všechny laboratorní krysy, díky jejichž práci si v případě chřipky poležíte dva dny v posteli a nejedete rovnou na kremaci.

Říkate si, co chtít od podobném filmu víc? Co třeba pár slov od samotného režiséra. Storyboardy. Anebo informace o natáčení na digitál, Soderberghovu experimentátorství a angažování spousty slavných jmen, které si můžete nacpat do filmu za pár šupů vážně jen v případě, kdy máte v Hollywoodu jméno velkého umělce. Z bonusů se zkrátka dalo vydolovat výrazně víc.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Nákaza (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 11. Duben 2012 - 12:49

Obrázek uživatele th0ca

film sem videl tento vikend na blucku a Matt Damon opet potvrdil, ze je prvotridni herec, no i kdyz reakce na umrti jeho pritelkyne (manzelky??) a nevlastniho syna bych cekal trochu srdcervoucnejsi… (nepovazuji tuto informaci za spoiler, protoze se to stane prakticky behem prvnich 2 minut filmu)…, Laurence Fishburne zahral taky pekne. Ale zbytek… nuda… Film ukazuje praci lidi okolo viru, a tu praci ukazuje takovou jaka je, coz na me pusobilo dost nudne. Ve filmu sem nenasel snad jedinou chvily napeti, na zacatku umreli ti co umrit meli a zbytek filmu bylo uz jen o tlachani. Technicka stranka je asi v poradku, protoze me v nicem nerusila, jen ta hudba mi tam vubec nesedela…

Re: Nákaza (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 11. Duben 2012 - 13:31

Obrázek uživatele Martin

Asi to měl natočit Michael Bay, ne ??!! Ježíši...............

Re: Nákaza (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 17. Duben 2012 - 10:37

Obrázek uživatele th0ca

ne fakt nemusel!!! jen mi prislo dost idiotsky, ze reziser za podpory debilni hudby snimal 10 minut kliky, a predmety na ktery denne sahame, jako by byl jedinej kdo vedel jak se prenaseji nemoci!!! A naopak sceny, ktere by meli dostat vice prostoru at uz casoveho nebo hereckeho, ustrihl v jejich zarodku a opet tam radsi po nich hodil minutovej strih s blbou hudbou a nic nerikajicimi obrazky…

Re: Nákaza (recenze Blu-ray)

Vložil MCSA Certification (bez ověření), 2. Červenec 2013 - 4:13

Obrázek uživatele MCSA Certification

MCSA Exam challenging questions and thoroughly illustrated explanations to enable you understand the important concepts. In addition, some sites also offer short tutorials, articles, study notes, and exam tips to help you get familiarised with question patterns, basic concepts and rare tips.70–451 Exam