Na Blu-ray to na podzim bude psycho!

vydáno 11. 5. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Psycho, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Psycho (1960) - Janet Leigh

Klasický proslulý psychothriller Alfreda Hitchcocka Psycho (FDb.cz) o majiteli osamělého motelu, jenž vraždí půvabné mladé ženy, samozřejmě nemůže u současného publika vyvolávat identické pocity hrůzy, jako tomu bylo v dobách jeho premiéry.

Nemůže ho šokovat ani žádnými dějovými zvraty či marketingovými triky (režisér se pokoušel skoupit náklad stejnojmenné předlohy, románu Roberta Blocha, inspirovaného skutečnými událostmi, a vydal také zákaz vpouštět opozdilce do kinosálu).

Současné diváky, obeznámené s dějem i s pointou, však může přitahovat možnost opětovného emocionálního „prožití“ všeho, co je při prvním zhlédnutí snímku tak vyděsilo, frustrovalo, ale také vzrušovalo. Může tak strhnout i nové generace publika. Černobílý film totiž i po téměř půlstoletí působí intenzivně a mrazivě.

Snímek proslavila především legendární scéna ve sprše, která je výsledkem asi sedmdesáti různých postavení kamery a sedmapadesáti střihů a v níž je již v polovině filmu ubodána jeho hlavní hvězda Janet Leigh. Psycho ovšem dodnes fascinuje i řadou dalších důmyslných kamerových triků, využívaných pro oklamání publika, či geniální hudbou Bernarda Herrmanna.

Blu-ray vydání k padesátému výročí vzniku filmu připravuje v současné době studio Universal a podle všeho se bude jednat o obrazově i zvukově výjimečně zrestaurovaný počin. DTS-HD Master Audio 5.1 zvuková stopa bude pro puristy doplněna i originálním mono zvukem, samotný film s audiokomentářem (Stephen Rebello, autor odborné publikace Alfred Hitchcock and the Making of Psycho) bude na dvouvrstvém 50 GB disku ve společnosti mnoha hodin bonusů.

Psycho (1960)

V regionu A (USA) vychází Psycho na Blu-ray 19. října, v regionu B (Evropa) o něco dříve – 15. září ve Francii a ve Velké Británii dokonce už 2. srpna. Studio Universal své Blu-ray disky zásadně regionálně nekóduje, jakákoliv světová edice tedy půjde u nás v regionu B přehrát. Česká jazyková výbava ve formě dabingu nebo raději titulků by se ale jako obvykle mohla objevit pouze na některé z evropských mutací.

Doufejme, že se tak stane.

Psycho (1960)

Anthony Perkins jako duševně nemocný Norman Bates. Jeho starý ponurý dům slouží jako příležitostný motel a rozhodně není místem klidného odpočinku. O tom se přesvědčí i Marion Craneová (Janet Leigh). Soukromý detektiv (Martin Balsam) a Marionina sestra (Vera Miles) se vydávají po stopách zmizelé mladé Marion. Smrtelné napětí stoupá, až nakonec vyústí ve strašný a nevyhnutelný závěr.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře