Muž v ohni (recenze Blu-ray)

vydáno 25. 2. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Man on Fire, Muž v ohni

Muž v ohni (Man on Fire, 2004)

Pomsta je pokrm nejlépe servírovaný za studena. Trochu tarantinovská hláška, ale aplikovatelná prakticky na jakýkoliv příběh o pomstě. Denzel Washington jakožto Muž v ohni by mohl vyprávět – po únosu svého svěřence se totiž rozhodne, že hezky postupně vymete se všemi zločinci, kteří s tím mají něco společného. A bude to bolestivý proces…

Na filmech o pomstě bylo vždycky něco přitahujícího. Divákovi totiž nikdy netrvá dlouho, než se kompletně ztotožní s jejich hlavním hrdinou a než pochopí jeho motivace. Je to přece jednoduché jak facka: Zabijí mi někoho blízkého? Tak jim půjdu po krku!

Postava Denzela Washingtona v Muži v ohni má takovou inspiraci hned dvojí. Po dlouhém hledání smyslu života a těsně před tím, než se ho pokusí ukončit, se mu dostane nabídky, aby hlídal dcerku vlivného obchodníka. Po krátkém váhání nabídku od dlouholetého přítele a kolegy přijme a stane se z něj bodyguard desetileté dívky (Dakota Fanning).

V té brzy najde oporu, jakou by od dítěte nikdy nečekal, a její hlídání se mu stane dlouho hledaným smyslem života. Jenže únosy v Jižní Americe, kvůli jejichž četnosti je Denzel najat, mohou mít nepředvídatelný průběh a nezabrání jim ani ten největší profík. Když tedy Denzel schytá pár kulek a po nerovném boji padne do bezvědomí, ocitne se dívka v zajetí, ze kterého se díky nepodařenému předání výkupného bohužel nevrátí.

Scenáristicky nepříliš originální nebo dokonce náročný příběh možná evokuje námět béčkového filmu, jenže s tím si starý profesionál Tony Scott umí poradit. Muž v ohni totiž není ani tak o příběhu, jako o hlavním hrdinovi, roztříštěnosti jeho postavy a o tom, jak se takovému duševnímu stavu podřizuje umělecká forma filmu.

Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004)

Režisér Tony Scott je totiž známý videoklipař a na rozdíl od svého slavnějšího bratra Ridleyho se málokdy udrží v klidu. Co to znamená? Scott točí jednu scénu často třeba až na deset kamer, jejichž záznam ve střižně skládá do doslova epileptického střihu, který může leckoho odradit.

S jeho přítomností se totiž není lehké smířit, na první pohled taková zběsilá střihová skladba odpoutává pozornost od děje i postav samotných. Jenže Scott, ačkoliv hyperakčně, střihá přehledně a divák pochopí, že nezvyklý střih (prolínačky, několikanásobná expozice, rozdílné filmové materiály apod.) odráží psychický stav postavy, její vnitřní pohnutky a události ve filmu samotném.

Je to nezvyklý umělecký styl a Scott ho používá velmi často. Co se tedy zprvu zdá jen jako zbytečně rychlý a zmatečný střih, to se ukáže jako geniálně promyšlená umělecká stylizace, která nevěří v náhodu.

Muž v ohni samozřejmě stojí a padá na famózním Denzelu Washingtonovi, jehož výkon nezklame nikdy. Portrét násilím zničené duše, která už nemá pro co žít, zvládá skvěle, stejně tak vyobrazení bezcitného zabijáka, který každou akcí dokazuje, že je v drsném prostředí jak ryba ve vodě. Jeho postavě nelze nefandit i přes to, že se leckdy chová jako mnohem větší hajzl, než všichni záporáci dohromady.

Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004)

Muž v ohni ovšem přes příslušnost k akčnímu žánru mnoho akce nenabízí. Sice se tu objeví pár přestřelek, žádná z nich – tedy krom únosu samotného – ale není pro děj nikterak klíčová a Scott jí nevěnuje moc pozornosti. Klíčový je tu opravdu hlavně zmiňovaný styl, který i z jinak klidné sekvence dokáže vytvořit adrenalinovou jízdu.

Je to skvělý film, díky Scottově nekonvenční režii ale může působit i přes jednoduchoučký scénář komplikovaně, takže není divácky moc vděčný. Rozhodně se nejedná o žádnou sázku na jistotu, kdyby ale mělo dojít na něco jako objektivní hodnocení, rozhodně bych ho doporučil každému filmovému fanouškovi.

Technické provedení

Obrazový přepis je samozřejmě stejně schizofrenní, jako střih samotný. Díky zmiňované několikanásobné expozici, různým filmařským technologiím a dokonce různým typů filmové suroviny, nemá Muž v ohni konzistentní kvalitu obrazu. Občas se objevuje silné filmové zrno, jindy je scéna zaplavená přeexponovanými snímky, v dalších okamžicích mění barevné podání.

Člověk ale měnící se kvalitu obrazu musí brát jako součást filmu a s přihlédnutím k tomu se jedná o naprosto špičkový přepis. Kontrast má vždy vysoké hodnoty, takže nečekejte moc detailů ve stínech a nočních scénách. Nazelenalá stylizace nebrání poměrně věrné mu podání pleťových barev a ostrost s detaily je většinou naprosto špičková.

Muž v ohni (Man on Fire, 2004) - Blu-ray video bitrate

Sečteno podtrženo se jedná o vysoce kvalitní Blu-ray prezentaci, která by se řadila na přední příčky kvalitativních žebříčků (to samé platí pro audio), nebýt nestability původního materiálu. Jakmile totiž Scott přepne „do normalu“ (třeba během obyčejných dialogů), začne Blu-ray předvádět jeden z technicky nejpreciznějších přepisů dostupných na celosvětovém trhu.

Zvuková DTS-HD Master Audio 5.1 stopa se pak také řadí na špičku.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Muž v ohni.

Bonusy

Zatímco americká edice zůstala prostá jakéhokoliv bonusu, my v Evropě jsme se několika dokumentů přece jen dočkali.

Tedy kromě vystřižených scén, trailerů a multi-angle záběrů (vše ve standardním rozlišení) je dokumentu pouze jeden, zato rozdělený do několika extrémně obsáhlých kapitol, které se z hlediska informační hodnoty řadí k naprosté špičce. Jen počítejte s tím, že se některé informace překrývají se Scottovým audiokomentářem.

Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004) Muž v ohni (Man on Fire, 2004)

Dozvíme se, že měl Muž v ohni vzniknout už někdy před dvaceti lety, měl odehrávat v Itálii a hlavní roli mělo postupem času hrát několik různých herců (například Robert De Niro). Pak ale Scott projekt na několik let odložil a připomněla mu ho až zpravodajská relace, která řešila únosy v Jižní Americe.

Kromě těchto původních myšlenek dokument pokrývá kompletní produkci, hodně prostoru je věnováno lokacím a nebezpečí, kterému byl štáb vystaven (celý štáb s úsměvem vzpomíná na své osobní bodyguardy, což je pro některé z nich hodně nezvyklá záležitost).

Scott také (v audiokomentáři i dokumentu) věnuje spolu s kameramanem velké množství času popisům užitých technologií (jak už bylo zmíněno – různé kamery, objektivy a filmové materiály), kromě toho hodně rozebírá casting a několikrát podrobně řeší detailní postupy při natáčení konkrétních scén.

DVDobchod.cz - logo

Je to prostě hodně obsáhlá dokumentární složka, na podobný film možná až nezvykle. O to víc ji ale filmoví fanoušci ocení. Tenhle Blu-ray disk prostě musíte vidět!

Blu-ray film Muž v ohni k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře