Multimediální centrum Verbatim MediaStation Pro (profil)

vydáno 6. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače

Tagy: 1080p, DivX, DVD, ethernet, FTP, HDMI, IFO, ISO, JPEG, MediaStation, MediaStation Pro, MP3, MPEG-1, MPEG-2, OGG, pevný disk, přehrávač, RJ-45, Shoutcast, TP, TRP, TS, USB, Verbatim, Wi-Fi, WMV9, XviD

Verbatim - logo

Verbatim MediaStation Pro není nejlepší multimediální přehrávač s pevným diskem na trhu, na druhou stranu není ani nejhorší. Záleží jen na tom, co se od něj očekává.

Produkt se dodává osazený 500 GB pevným diskem. Ten je spolu se základními ovládacími prvky a konektory umístěn v nenápadném plastovém obalu, díky kterému si lze přehrávač na první pohled snadno splést s běžným externím 3,5" diskem.

Možnosti audio a video propojení se stávajícím kinem jsou bohaté, samozřejmě nechybí HDMI konektor, poskytující výstup v maximálním rozlišení 1080p. MediaStation se ale dokáže bez problémů zapojit i do domácí sítě, a to buď klasickým ethernetem nebo bezdrátově.

TIP: Před několika měsíci jsme pro vás připravili podrobnou recenzi nižšího modelu Verbatim MediaStation, který nemá možnost wi-fi připojení k síti a na výstupu dosahuje maximálně rozlišení 1080i.

Ze sdílených složek okolních počítačů pak lze přehrávat multimédia stejně pohodlně, jako z interního pevného disku nebo nejrůznějších USB zařízení – k tomu slouží hned dva USB konektory. Snadno lze zpřístupnit naopak i pevný disk přehrávače pro síťové okolí, dokáže se totiž tvářit jako klasický FTP server.

Chudší příbuzný

Poměrně velkorysá je i paleta podporovaných video, audio a obrazových formátů, něco mezi nimi ale přece jen chybí: podpora kodeku H.264, používaného v Matroška souborech (MKV). S populárními Blu-ray a HD DVD ripy, které jsou k nalezení na internetu, si tedy přehrávač bohužel neporadí. Jediným videem ve vysokém rozlišení mohou být transportní MPEG-2 HD streamy (TP, TS, TRP), což není příliš uspokojivé.

Multimediální centrum Verbatim MediaStation Pro

Kromě všemožného SD videa nečiní problémy ani přehrávání „dumpnutých“ DVD (ISO/IFO), které je k dispozici včetně interaktivního menu, přepínání zvukových a titulkových stop, přeskakování po kapitolách a zrychleného přehrávání. Příjemné je uchování pozice skončení přehrávání u každého video souboru.

Podpora textových titulků, bezproblémová práce s MP3 nebo OGG hudebními soubory včetně playlistů a prohlížení JPEG fotografií je v podstatě samozřejmostí. Pokud má MediaStation přístup k internetu, dokáže přehrávat také tisíce internetových rádií.

Zajímavostí je, že přístroj neobsahuje žádný aktivní ventilátor ani viditelné chlazení. Jeho provoz je díky tomu relativně tichý, jediným hlučným elementem je pevný disk, který je slyšet především při zapnutí a jehož vibrace se díky konstrukci mohou snadno přenášet i mimo přehrávač.

Cena v listopadu 2008: 6189 Kč

Technické parametry

Čip Sigma Designs EM8621
Rozlišení až 1080p
Harddisk 500 GB (3,5" interní SATA)
Připojení k síti wirelles (802.11b/g), ethernet (10/100 Mbps)
Podpora formátů DivX/XviD (neumí GMC a Qpel), MPEG-1, MPEG-2 (SD/HD), WMV9, ISO, IFO, MP3, OGG, WAV, WMA, JPEG, PNG, BMP, Shoutcast / Icecast
Podpora titulků SRT, TXT, SMI, SSA, ASS
Vstupy 2× USB
Video výstupy 1× HDMI, 1× komponentní video, 1× kompozitní video, 1× S-Video
Audio výstupy analogové stereo, digitální 5.1 TOSLINK a coax
Rozměry (Š x V x H) 210 x 150 x 48 mm
Hmotnost 1150 g (včetně harddisku)

(Profil původně vyšel 20. listopadu 2008 v HD příloze časopisu Stereo & Video 12/2008, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře