Monty Python: Život Briana (recenze Blu-ray)

vydáno 25. 6. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Dobrodružství Barona Prášila, Dolby TrueHD, film, Monty Python, Monty Python's Flying Circus, Monty Python's Life of Brian, Monty Python: Život Briana, MPEG-4 AVC, PCM, Sony Pictures

Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979)

Britskou parodisticko-satirickou skupinu Monty Python's Flying Circus jsme si tu v rámci recenze Blu-ray vydání filmu Dobrodružství Barona Prášila. Tato šestice komiků byla na vrcholu v sedmdesátých letech minulého století – hlavně díky legendárnímu seriálu absurdních skečů pro televizi BBC, celkem třikrát se ale dostala až na stříbrná plátna kin.

Komedie Monty Python: Život Briana je filmem v pořadí druhým a zdaleka nejvíce proslaveným, zřejmě proto se na rozdíl od zbývajících dvou dočkal u příležitosti třiceti let od svého vzniku důstojného Blu-ray vydání. Snímek samotný ovšem není důstojný ani trochu, některé země ho zakázaly promítat a v dalších se dočkal hromadných protestů, hraničících až s demonstracemi.

Není se čemu divit – Život Briana si typicky pythonovským způsobem (tedy beze všech ohledů a na svou dobu velmi ostře, ovšem stále inteligentně) utahuje z témat, která jsou doslova a do písmene svatá. Je to biblická komedie na motivy života Ježíše Krista… která vlastně vůbec není o Ježíšovi a i o té biblické stránce by se dalo s úspěchem pochybovat.

Brian Cohen je mladý muž, který se narodil v roce nula jen o pár domů vedle, než Ježíš. Žije sám se svou matkou, přivydělává si prodejem vydřích čumáčků a dalších lahůdek na „sportovních“ akcích, pokukuje po holkách a ze všeho nejvíc nenávidí Římany, kteří Judeu už desítky let okupují.

Rozhodne se tedy přidat k odbojové skupině židovských teroristů, která plánuje únos manželky Piláta Pontského. Nedopatřením ale všechno dopadne trochu jinak, Brian je nucen prchat před římskými vojáky a při té příležitosti se z něj tak nějak stane Brian Nazaretský, mesiáš a spasitel. I když o to vůbec nestojí.

Na svém útěku se sice na chvíli podívá až do vesmíru, ale není mu to nic platné. Shodou dalších nešťastných náhod nakonec Brian dopadne tak, jak se na spasitele sluší a patří – spolu s mnoha dalšími je ukřižován a jediné, co mu zbude, je optimistická píseň na rtech.

Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979)

Kolem tohoto jednoduchého příběhu je nabaleno množství humorných skečů, absurdních scének a neuvěřitelných dialogů, kterými jsou ostatně pythoni proslulí. Nosným tématem celého filmu je náboženství spolu s politikou a s nimi související nesmyslné paradoxy, ve kterých se někdy jejich zaslepení přívrženci ocitají. Jistě to byla trefa do černého, například v Irsku byl film zakázán celých dlouhých sedm let (aneb potrefená husa se ozve).

Ačkoliv se ze všech tří filmů skupiny Monty Python's Flying Circus jedná o nejvíce dějový a divácky nejlépe stravitelný snímek, některé dialogy jsou svou délkou na hranici únosnosti a neznalému divákovi bude zřejmě dělat problémy také herecké obsazení. Šest členů skupiny si totiž zahrálo na čtyřicet různých postav a často se objevují v bezprostředně navazujících scénách v dokonale odlišných rolích.

Všechny tyto jejich výkony jsou ale samozřejmě bezchybné, některé repliky, scénky nebo konkrétní postavy v určitých kruzích doslova zkultovněly. A co na tom, že občas muži hrají ženy, ženy muže a někdy také muži ženy, hrající si na muže. To všechno ke skečům a vlastně i filmům Monty Python prostě patří.

Technické provedení

Sony Pictures vypustilo Blu-ray vydání filmu Monty Python: Život Briana na začátku roku 2008, samozřejmě po určitých restauračních pracích, odvedených na obrazovém přepisu. Ten je ve formátu MPEG-4 AVC a nutno říct, že vzhledem k relativnímu stáří filmu působí velmi dobře.

Překvapivá je především ostrost a množství příjemných detailů, především v případě interiérových záběrů. Jakmile přijdou na řadu exteriéry, hladina šumu podstatně stoupne a některé záběry, využívající dlouhých odjezdů kamery, vypadají podstatně hůře než zbytek filmu, to je ale celkem pochopitelné.

Opět se tedy jedná o průměr, který ale představuje v tuto chvíli nejvyšší možnou dostupnou kvalitu.

Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979)

O zvuku pak lze prohlásit v podstatě to samé, ale je to z nouze ctnost. Na disku se sice nacházejí dvě bezeztrátové stopy, Dolby TrueHD 5.1 a PCM 5.1 (mezi kterými mimochodem nemáte šanci poznat rozdíl), jsou ale v podstatě zbytečné. Převážně konverzační charakter filmu téměř vůbec nedává prostor zadním surroundům, subwoofer jsem snad ani nepocítil, svou práci odvádí především přední kanály a samozřejmě centrální repro.

To ovšem nelze považovat za nedostatek, tenhle film prostě nic jiného nepotřebuje. Otázkou je, jestli není chvílemi příliš „ostrá“ a agresivní barva zvuku způsobena právě snahou o co největší zvýrazněním a vybuzení, které by snad mělo korespondovat s HD obrazem. Obyčejné Dolby Digital, které si pamatuji z DVD vydání, na mně udělalo příjemnější dojem.

Český dabing na disku není a to je jedině dobře, většina slovních hříček je beztak nepřeložitelná. Lehké rozčarování někomu možná způsobí i české titulky, které jsou sice dobré, ale přesto jiné než ty proslulé televizní od Petra Palouše. Pyjus Čůrus se tedy nekoná, místo něj na diváky čeká podstatně méně znělý Velikus Ptákus.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Monty Python: Život Briana.

Bonusy

Na dvouvrstvém 50 GB disku zbylo místo i pro nějaké ty bonusy. Tentokrát patří všechny do ranku těch neinteraktivních, tedy pokud za bonus nepovažujete možnost označovat si oblíbené scény „záložkami“ a mít je pak rychleji po ruce.

Celkem ve dvou audiokomentářích dostanou slovo všichni dosud živí členové Monty Python's Flying Circus, tedy Terry Gilliam, Terry Jones a Eric Idle v první várce a John Cleese s Michaelem Palinem ve druhé. Vesměs se jedná o zábavné historky z natáčení, které ale budete mít problém stíhat, pokud opravdu dobře neovládáte pravou britskou angličtinu.

Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979) Monty Python: Život Briana (Monty Python's Life of Brian, 1979)

Hodinový dokument o vzniku filmu (The Story of Brian) doplňují vynechané scény v délce třinácti minut, které jsou možná tím nejzajímavějším, co disk v rámci bonusů nabízí. Neuvěřitelně špatnou technickou kvalitu těchto scén bohatě vyvažuje jejich historická hodnota, podrobnosti o důvodech vystřižení navíc objasňuje audiokomentář.

Zbývající fotogalerie a rozhlasové (!) spoty jsou v dobré společnosti obskurnosti, nazvané Audio Recording of an early Screenplay and Story-boards. Ano, je to skutečně to, co si myslíte, že to není – téměř dvouhodinový audiozáznam jedné z prvních čtených zkoušek, jehož obrazovou stránku tvoří text scénáře a občasná skica. Něco takového nezvládne do konce ani tak skalní fanoušek pythonů, za jakého se považuji.

Verdikt? Jsou filmy, které vás bavily před lety v kině, v televizi, pak na ohrané videokazetě nebo kostičkujícím DivX ripu – baví vás, i když je náhodou zaslechnete na chodbě přes dveře od sousedů nebo si na ně jen vzpomenete. Monty Python: Život Briana je takovým filmem a ke svému efektu nepotřebuje nejvyšší dostupné rozlišení, vyčištěný obraz nebo prostorový zvuk. Proč si to ale všechno nedopřát, když už tady ta možnost je?

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Monty Python: Život Briana k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře