Mojžíš přichází na Blu-ray

vydáno 12. 1. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Desatero přikázání, DTS-HD Master Audio, film, Paramount, Paramount Pictures, The Ten Commandments

Desatero přikázání (The Ten Commandments, 1956)

Vzpomínáte na výroční vydání Jihu proti severu a Čaroděje ze země Oz, která v uplynulých dvou letech obohatila skříně nejednoho Blu-ray fajnšmekra?

Tak v březnu k nim přibude další, které by mělo obě zmíněné edice, v nichž byla kromě samotných filmů umístěna i spousta produkčních serepetiček (dopisy, fotografie, dárkové předměty), v mnoha směrech ještě o fous překonat. Bude totiž skutečně velkolepé!

Ještě aby ne, když se jedná o výpravné Desatero přikázání (The Ten Commandments, 1956, FDb.cz), jež režisér Cecile B. DeMille natočil dokonce dvakrát. První, ještě černobílý film vznikl v roce 1923, druhý (již s barvou a Charltonem Hestonem v roli Mojžíše) o třiatřicet let později.

Obě verze budou na Blu-ray k dispozici, a to hned na třech modrých kotoučích (na prvních dvou bude rozpůlena modernější verze filmu, na třetím bude ke zhlédnutí snímek starší). Jejich obsah samozřejmě nebude spočívat pouze ve čtyř-, respektive tříhodinovém vymanění Izraelců z Egypta, nekonečném přechodu přes vyprahlou poušť, rozevření Rudého moře a přijetí dvou obřích kamenných desek na hoře Sinaji. K mání budou i nějaké ty bonusy.

Jako nejzásadnější se prozatím zdají dva audiokomentáře (každý pro jeden film), neboť je namluvila Katherine Orrison, pokrývající ve své knize Written in Stone: Making Cecil B. DeMille's Epic The Ten Commandments kompletní vznik DeMillova velkolepého opusu.

Kromě zvukové stopy se ale budeme moci podívat i na dobový záznam z newyorské premiéry, tvorbu Exodu a rozdělení Rudého moře pro původní, dnes již 88 let starý film, projet si fotogalerie a trailery, a také zhlédnout zcela nový, 75 minut dlouhý dokument o vzniku a dopadu snímků nejen na kinematografii.

Novější verze Desatera navíc podstoupila důkladný restaurační proces, tudíž by měla lahodit očím jako nikdy předtím, zatímco se o ušní bubínky postará šestikanálové DTS-HD Master Audio.

Desatero přikázání (The Ten Commandments, 1956)

Edice by však neměla být požitkem jen díky samotným diskům, nýbrž i kvůli epesnímu balení, při jehož rozbalování sami rozevřete Rudé moře, abyste následně objevili dvě „desky s přikázáními“ ukrývající disky. V první budou již zmíněné Blu-ray disky, v druhé alternativní DVD pro ty, kteří s přechodem do vysokého rozlišení otálí, anebo nemají Blu-ray přehrávač na chatách, v autech… No zkrátka všude, kam se pohnou.

Vedle obou desek pak budou přiloženy i tradiční dárkové předměty, mezi nimiž nebude chybět knížka s archivními fotkami a doplňujícími informacemi, Hestonova korespondence, nákresy kostýmů nebo režijní poznámky samotného DeMilla.

Cena na americkém trhu (u nás si můžeme na 99 procent nechat zajít chuť) prozatím nebyla stanovena, dá se ovšem očekávat, že studio Paramount nepřekročí sumu padesáti dolarů a půjde ve stopách Warner Bros. a jejich limitovaných výročních edic.

Ti, kteří by přitom nechtěli obětovat tisícovku ze svého těžce vydřeného platu, budou moci tradičně zvolit levnější dvoudiskovku, na níž však bude chybět původní Desatero, již zmíněný nový dokument o natáčení a samozřejmě i přehršle stylových dárečku, bez jejichž vlastnictví nejste tím správným Blu-ray geekem.

A tím vy přece jste. Nebo ne?

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře