Modrá (doslova) kolekce Mela Brookse

vydáno 6. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, Bláznivý příběh Robina Hooda, Blazzing Saddles, Blu-ray, Být či nebýt, DTS-HD Master Audio, film, High Anxiety, History of the World: Part I, kolekce, Mladý Frankenstein, MPEG-4 AVC, Němý film, Ohnivá sedla, Oscar, Robin Hood: Men in Tights, Silent Movie, Spaceballs, The Mel Brooks Collection, The Twelve Chairs, To Be Or Not To Be, Vesmírná tělesa, Young Frankenstein, Závrať, Žhavá sedla

Režiséra, scénáristu, herce a producenta Mela Brookse jistě není potřeba dlouze představovat a jeho filmy také ne – dokázaly mu získat všechny čtyři „hlavní“ ceny (Tony, Emmy, Grammy a Oscar). Spaceballs, Ohnivá sedla, Mladý Frankenstein, Němý film, ZávraťTy všechny a mnohé další teď můžete mít na Blu-ray!

Po pravdě řečeno, čtyři filmy tohoto krále satiry a parodie už na Blu-ray vyšly. Některé z nich jsou ale dostupné pouze v regionu A (Amerika), snímek History of the World: Part I naopak vyšel jen v lokální německé edici… Studio Fox tedy nahlédlo do kalendáře, zaregistrovalo nezadržitelně se blížící Vánoce a rozhodlo se učinit těmto zmatkům přítrž.

Devítidiskový Blu-ray box s prostým názvem The Mel Brooks Collection ctí barvu naší oblíbené technologie, v regionu A vychází 15. prosince a bude obsahovat prakticky všechny Brooksovy režijní snímky, ve kterých vždy i sám hrál:

The Mel Brooks Collection (2009)

Ohnivá sedla / Žhavá sedla, Spaceballs / Vesmírná tělesa, Mladý Frankenstein, History of the World: Part I (tyto čtyři už na Blu-ray vyšly samostatně), Závrať (High Anxiety, FDb.cz), Bláznivý příběh Robina Hooda (Robin Hood: Men in Tights, FDb.cz), Němý film (Silent Movie, FDb.cz), The Twelve Chairs a také komedie Být či nebýt (To Be Or Not To Be, FDb.cz) režiséra Alana Johnsona, ve které se Brooks „pouze“ výtečně zhostil hlavní role.

Ohledně technické stránky disků zatím panují určité dohady; není totiž jasné, jestli se čtyři už vydané filmy objeví v kolekci ve formě původních disků, nebo se dočkají nového vydání. Očekávat každopádně můžeme standard studia Fox – MPEG-4 AVC obraz a DTS-HD Master Audio zvuk.

Většina filmů bude na svém disku doplněna i celkově nezanedbatelnou porcí bonusů: přidané i vynechané scény, audiokomentáře, dokumenty, trailery, fotogalerie, rozhovory, samostatné hudební stopy, kvízy, profily… Až na disk s filmem The Twelve Chairs, který je zcela bez bonusů.

The Mel Brooks Collection (2009)

Špatnou zprávou pro příznivce humoru Mela Brookse bohužel představuje neblahý zvyk studia Fox téměř všechna svá Blu-ray vydání regionálně kódovat; u nás v Evropě si tedy americké vydání s největší pravděpodobností nepřehrajeme a budeme muset čekat na edici pro region B.

Pokud se ale nakonec objeví, je vysoce nepravděpodobné, že by mohla obsahovat českou jazykovou podporu – oprašte si proto slovní zásobu, tyhle filmy za trochu námahy určitě stojí!

Spaceballs / Vesmírná tělesa

Spaceballs / Vesmírná tělesa (Spaceballs, 1987) (Blu-ray)

Český název: Spaceballs / Vesmírná tělesa

Originální název: Spaceballs

Rok výroby: 1987

Žánr: Komedie / Sci-Fi

Délka: 96 minut (1:36)

Režie: Mel Brooks

Hrají: Mel Brooks, Rick Moranis, Bill Pullman, John Candy, Daphne Zuniga

Studio: MGM

Když princezna Vespa (Daphne Zuniga), dcera krále Rolanda (Dick Van Patten) – vládce planety Druidia uteče ze své svatby s posledním a zároveň nejnudnějším princem Váliem (J. J. Bullock), unese ji i s jejím luxusním Mercedesem XS 3000 ďábelský zloduch Tmavá Helma (Rick Moranis).

Zlí vládcové planety Spaceball v čele s prezidentem Škrobem (Mel Brooks) totiž zničili všechen svůj životodárný kyslík a tak se chtějí zmocnit atmosféry z Druidie. Jenže Druidia je chráněna neproniknutelným elektromagnetickým štítem, jehož kód zná pouze král a toho chtějí únosem dcery vydírat.

Ještěže sympatický obejda Lone Starr (Bill Pullman) křižující známý vesmír se svým věrným nohsledem Blafem (John Candy) v prorezavělém Intergalaktickém bojovém křižníku Winnebago dluží zločinci Pizza Huttovi milion vesmírných dolarů, které jim král Roland s radostí za navrácení dcery a nepoškozeného Mercedesu zaplatí.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Mladý Frankenstein

Mladý Frankenstein (Young Frankenstein, 1974) (Blu-ray)

Český název: Mladý Frankenstein

Originální název: Young Frankenstein

Rok výroby: 1974

Žánr: Komedie / Horor

Délka: 106 minut (1:46)

Režie: Mel Brooks

Hrají: Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Madeline Kahn, Cloris Leachman

Studio: 20th Century Fox

Americký doktor Frederick Frankenstein cestuje do Transylvánie, aby se přihlásil o své dědictví. To však pozůstává hlavně ze záznamů jeho dědečka, týkajících se experimentů s umělým člověkem.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Ohnivá sedla / Žhavá sedla

Ohnivá sedla / Žhavá sedla (Blazing Saddles, 1974) (Blu-ray)

Český název: Ohnivá sedla / Žhavá sedla

Originální název: Blazing Saddles

Rok výroby: 1974

Žánr: Komedie / Western

Délka: 1974 minut (32:54)

Režie: Mel Brooks

Hrají: Cleavon Little, Gene Wilder, Jack Starrett, Mel Brooks, Harvey Korman

Studio: Warner Bros.

Děj filmu se odehrává v roce 1874 (tedy 100 let před natočením filmu) v městečku Rock Ridge, kde se všichni jmenují Johnson a jehož se chtějí zmocnit bandité, aby mohli levně skoupit všechny pozemky, než sem dorazí železnice. Jejich plány ovšem zhatí neohrožený černošský šerif Bart (Cleavon Little) a opilecký pistolník Jim, dříve nazývaný The Waco Kid (Gene Wilder).

Jak je jeho zvykem, vrší Mel Brooks jeden gag za druhým a vyžívá se ve zcela absurdních scénách (šerif bere sám sebe jako rukojmí, Indiáni mluví jidiš). Film měl značný ohlas i v odborných kruzích a byl nominován na tři Oscary (střih, titulní píseň a vedlejší ženský herecký výkon – M. Kahnová).

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

History of the World: Part I

History of the World: Part I (1981) (Blu-ray)

Český název: History of the World: Part I

Originální název: History of the World: Part I

Rok výroby: 1981

Žánr: Komedie

Délka: 92 minut (1:32)

Režie: Mel Brooks

Hrají: Mel Brooks, Dom DeLuise, Madeline Kahn, Harvey Korman, Cloris Leachman

Studio: 20th Century Fox

Na začátku byl úsvit a v něm několik opic zjistilo, že chodit se dá i po dvou. Pak přišlo první manželství, první homosexuální manželství a 15 božích přikázání. Vize Mela Brookse o historii světa nás zavede do Říma, kde etiopský tanečník, pouliční filozof a palácová panna utíkají před Cézarovými vojáky, aby nakonec skončili jako zaměstnanci hostince, kde v uzavřené společnosti večeří Ježíš. Další část filmu je věnovaná Francouzské revoluci a v upoutávkách na druhý díl uvidíme třeba Hitlera jako krasobruslaře.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře