Microsoft znovu ustupuje ze své vize. Bundle s Kinectem končí

vydáno 14. 5. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Glosy | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: herní konzole, kinect, konzole nové generace, Microsoft, next-gen, Xbox, Xbox One

Ohledně Microsoftu a jejich Xbox One se čím dál častěji nabízí otázka „A co jim ještě zbylo?“. Většina vychytávek, popřípadě nápadů, které měl Microsoft s přechodem na novou generaci konzolí v plánu, totiž zůstala buď nedokončená (hry ve FullHD), anebo od nich vrchní konkurent Sony ze strachu před hráči raději upustil (nutnost připojení k internetu, nutnost připojení Kinectu, zpoplatnění bazarových her).

Další ranou pod pás může být pro nejvěrnější zastánce Xboxu poslední rozhodnutí společnosti, že upustí od bundlu Xboxu One se snímačem Kinect. Xbox One se ani zdaleka neprodává tak dobře, jak Microsoft očekával, a aktuálně zaostává za prodeji PS4 natolik, že je potřeba s trhem malinko zacloumat. A Microsoft nezná jiné řešení než snížení ceny, jež způsobí právě odstraněním Kinectu ze všech krabic své nové herní konzole.

Xbox One

Kinect tudíž bude do budoucna opět pouze dokoupitelným kusem techniky, který Xbox vlastně nepotřebuje a společně s ním ani vývojáři, kteří nyní mají ideální možnost vycouvat z plánů na jakékoli vychytávky spojené s Kinectem. Pokud nebude Kinect integrální součástí Xboxu, jak zástupci Microsoftu ještě několik měsíců zpátky opakovaně tvrdili, je jasné, že po něm mnozí hráči nebudou mít tendenci sáhnout. A to znamená i menší důvod k výrobě speciálních ovládacích prvků v AAA herních titulech. Vývojáři nyní mohou Microsoftu jasně říci „sorry, Kinect nemá každý, takže není proč se patlat s novinkami, když můžeme dělat to, co máme dávno ozkoušené a víme, že stoprocentně funguje“.

Samozřejmě, většině hráčů může být postup Microsoftu ukradený, anebo ho mohou dokonce kvitovat. Přece jen jde o jejich peněženky a jestli na zákazníky něco pokaždé funguje, je to výrazné snížení cen (Xbox nyní vyjde na 399 dolarů jako PS4). Jenže ta část herní komunity, která v Kinectu spatřovala impozantní vynález, jenž má do budoucna co nabídnout a za který navíc utratila v první vlně nových konzolí o 2000 korun více, má důvod být nejen zklamaná, ale i naštvaná, a může se ptát, zda ještě lze Microsoftu v něčem věřit.

Proč důvěřovat někomu, kdo není schopen dodržet to, co ještě před půl rokem velkohubě sliboval. Někomu, kdo očividně mění názory pod tlakem raných ekonomických výsledků. Někomu, komu stačí položit fanouškovský nůž na krk a on zbaběle couvne a zahodí vše, čím se odlišoval od konkurence? Bude se za rok ještě někdo divit, pokud na Xbox One stále nepoběží hry ve FullHD? Po ústupcích v posledních měsících těžko.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře