Microsoft a Toshiba: my vás to HDi naučíme!

vydáno 5. 10. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: BD-Live, Blu-ray, DreamWorks, HD DVD, HDi, Microsoft, Toshiba, Universal Pictures, Warner

Společnosti Toshiba a Microsoft dnes oznámily svůj záměr vytvořit organizaci, zaměřenou na propagaci a inovaci interaktivních technologií pro širokou řadu zařízení nové generace s důrazem na distribuci digitálního obsahu.

Válka HD formátů podle všeho jen tak neskončí a tak se obě soupeřící strany pouští opět do boje. Zájmy HD DVD hájí nejvíc právě společnosti Toshiba a Microsoft, které nepolevují v úsilí o propagaci „svého“ formátu. Oproti Blu-ray má HD DVD (zatím) jednu možná podstatnou, možná jen marketingovou výhodu – interaktivní technologii HDi. A právě na její propagaci a rozšiřování se pozornost HD DVD tábora v poslední době zaměřuje.

Nedávno se Microsoft rozhodl certifikovat HD DVD přehrávače, které dokonale podporují všechny možnosti HDi, novým oficiálním logem. Jedná se zatím samozřejmě především o přehrávače značky Toshiba, na kterých si můžete komentáře formou obrazu v obraze, interaktivní menu a bonusový obsah dostupný přes internet přímo z přehrávače opravdu vychutnat.

HDi - logo

Dalším krokem má být právě nová organizace Advanced Interactivity Consortium (AIC), jejímž úkolem bude kromě rozšiřování povědomí o HDi v rámci HD DVD především snaha o proniknutí této technologie i do jiných průmyslových odvětví. Technologie HDi je totiž založená na webových standardech (XML, XSL, CSS a ECMAScript) a tak by mělo být relativně snadné dostat ji například do DVD přehrávačů, osobních počítačů, televizorů, mobilních telefonů, kapesních přehrávačů a herních konzolí.

Je jasné, že jde především o distribuci (placeného) digitálního obsahu směrem k uživateli, ovšem zábavnou a interaktivní formou. Pro HDi bude k dispozici vývojové prostředí, pomocí kterého bude možné navrhnout vizuálně konzistentní prostředí a ovládací prvky zcela podle konkrétních představ a pak takto prezentovat digitální obsah napříč všemi zmiňovanými platformami. To by mělo být lákavé nejen pro poskytovatele digitálního obsahu, ale i pro výrobce zařízení a samozřejmě hlavně pro koncové spotřebitele. Technologie HDi by se navíc dostala mimo HD sektor, což by jí zřejmě jen prospělo.

„Umožnit všem spotřebitelům atraktivní interaktivní zábavu – to je pro posunutí digitální domácí zábavy na vyšší úroveň v tuto chvíli podstatné,“ řekl Hisatsugu Nonaka, výkonný viceprezident společnosti Toshiba. „Abychom vytvořili takový zábavní ekosystém, chceme dát nejdříve dohromady skupinu společností, určenou pro rozšiřování povědomí o HDi výrobců širokého spektra platforem a zařízení. AIC bude všechny tyto aktivity podporovat, zaštiťovat a také koordinovat vzájemnou spolupráci s HDi pro sektor HD DVD přehrávačů.“

„Organizace AIC sice vznikla na základě práce, kterou jsme odvedli na HDi a HD DVD, ale je samozřejmě otevřená všem společnostem nakloněným myšlence kvalitní interaktivní zábavy na libovolných spotřebičích a platformách,“ řekl Robbie Bach, prezident divize zábavních zařízení společnosti Microsoftu.

V AIC se na straně poskytovatelů obsahu budou už od začátku angažovat velká filmová studia vydávající své tituly na HD DVD, tedy DreamWorks Animation SKG, Paramount Pictures, Universal Studios a Warner Bros.

„Je nám ctí podporovat vznik AIC a těšíme se na další vývoj interaktivních možností HD DVD, které jistě zlepší a zatraktivní zábavu i na ostatních zařízeních a platformách,“ řekl Craig Kornblau, prezident divize pro digitální obsah společností Universal Studios Home Entertainment a Universal Pictures. „Taková celková spolupráce by měla přinést samá pozitiva jak spotřebitelům, tak výrobcům.“

Zakládající členové chtějí organizaci co nejdříve zoficializovat a začít přijímat nové členy.

Teď zbývá už jen čekat, jak se soupeř vytáhne se svou technologií BD-Live, která by měla být analogií HDi pro Blu-ray disky a na kterou se čeká už poměrně dlouho. Ještě to bude velmi zajímavé!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře