Město Metropolis znovu ožije na Blu-ray

vydáno 21. 5. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Eureka Entertainment, film, Masters of Cinema, Metropolis

Metropolis (1927)

Klasické dílo světové kinematografie Metropolis (FDb.cz) vzniklo na základě scénáře, který napsala Thea von Harbou, druhá manželka Fritze Langa, na jeho podnět. Režisér pak realizoval jeden z nejvýpravnějších a nejrozsáhlejších projektů němé éry. Působivost tohoto výtvarně monumentálního filmu však spočívá v něčem jiném. O tom se bude možné přesvědčit i na Blu-ray!

Langův opus zůstal ve své době zcela nepochopen a ožil až nástupem postmoderny. Počátkem 80. let se o Metropolis začal zajímat hudebník a manažer Giorgio Moroder, který film také opatřil novým hudebním doprovodem. Vedle Kabinetu dr. Caligariho a Upíra Nosferatu je Metropolis nejznámější dílo německého expresionismu.

Není problém opatřit si Metropolis na DVD, existuje mnoho více či méně technicky povedených vydání (mezi ta nejpečlivější patří tuzemská edice vydavatelství Zóna, společnosti Aerofilms a klubu Artcam). Vidět tento klenot světové kinematografie ve vysokém rozlišení ale budeme mít možnost poprvé až teď – zásluhou společnosti Eureka, v rámci jejíž série Masters of Cinema se chystá ultimátní Blu-ray (i DVD) vydání.

Film Metropolis se při této příležitosti dočkal zcela nově restaurovaného přepisu z dochovaného negativu, nebude chybět ani 25 minut „ztracených“ záběrů, které se podařilo objevit na 16 mm filmovém pásu. Výsledek by měl předčit jakékoliv dosavadní vydání, o čemž při pohledu na statické snímky z filmu nelze pochybovat.

Metropolis (1927) Metropolis (1927) Metropolis (1927) Metropolis (1927)

Bonusy bude tvořit audiokomentář filmového historika Davida Kalata a kritika Jonathana Rosenbauma, dokument Die Reise nach Metropolis, šestapadesátistránkový booklet a zřejmě i něco navíc. Vzhledem k plánovanému datu vydání – 10. září v Evropě, zbytek světa přijde na řadu v listopadu – totiž ještě nebyly zveřejněny všechny informace.

Vzhledem k evropskému původu disku se nemusíme obávat případného regionálního kódování. O českých titulcích zřejmě nemá cenu ani uvažovat… Na druhou stranu těm, kteří si Metropolis na Blu-ray pořídí, to asi nebude příliš vadit.

Metropolis (1927)

Fantastický snímek se odehrává v přesně neurčené budoucnosti ve fiktivním velkoměstě, ovládaném vrstvou vyvolených. Zatímco mocní si užívají radostí života v takzvaných Zahradách věčnosti, hluboko v podzemí se rozkládá město dělníků, kteří obsluhují obří stroje, zajišťující blahobyt „těm nahoře“.

Freder, syn pána Metropolis, se o podzemním městě dozví a vydá se mezi dělníky. Stane se aktérem vzpoury, kterou tajně zosnoval jeho otec, aby měl záminku k represím. Podněcovatelem sebevražedného dělnického povstání, jež málem způsobí kolaps celého systému, je umělá žena Maria, dvojnice skutečné dívky, která chtěla dělníkům otevřít oči…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře