Maximum Movie Mode - Blu-ray Strážci na maximum

vydáno 7. 7. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: BD-Live, Blu-ray, BonusView, Disney, film, Maximum Movie Mode, MMM, PIP, Strážci, Strážci - Watchmen, Warner Bros., Watchmen

Strážci - Watchmen (Watchmen, 2009)

Snyderovi Strážci sice nesklidili v kinech moc velký úspěch, nikdo ale nepochybuje o tom, že se jedná o film v mnoha směrech významný. Jako takový si samozřejmě zaslouží pořádné dokumentární pokrytí kompletní produkce, aby se divák měl později čemu divit a mohl žasnout nad zázraky moderní kinematografie.

Na Blu-ray disku navíc bude film vycházet v podstatně delším režisérském sestřihu, který zanedlouho poputuje ve Státech do kin na obnovenou premiéru. Jak se zdá, studio Warner i přes nepříliš dobré tržby na film nezanevřelo.

O těch nepříliš dobrých tržbách by se samozřejmě dalo polemizovat. Ačkoliv tak byl prezentován, Watchmeni nejsou klasický blockbuster a už vůbec ne typický mainstreamový film. Jedná se o celkem náročnou látku (což se dá říct i o komiksové předloze) a ta si v publiku jen velmi těžko hledá příznivce.

Navíc je to eRkový film (s věkově omezenou návštěvností), takže nemůže počítat s návštěvou cílové skupiny, pro kterou dnes Hollywood dělá prakticky všechny filmy – s teenagery. Šedesát milionů dolarů za první víkend je proto velmi dobrá otevíračka, ačkoliv si média libovala ve vnucování pocitu pravého opaku.

Na Blu-ray se Watchmeni dostanou ve dvou verzích, pro každou ale budete muset na jiný kontinent – zatímco v Británii vyjde klasický kinosestřih, v Americe pro změnu koupíte pouze extended cut, ve kterém by měl být příběh o něco podrobněji rozveden a který sám režisér Zack Snyder preferuje.

Strážci - Watchmen (Watchmen, 2009)

Warnerům se jistě vyplatí poslat rozšířenou verzi na Blu-ray, jedná se totiž přesně o film, který tzv. early adopters budou v rámci „modré“ technologie vyhledávat (technicky dokonale zpracovaný a přinášející obraz pro vyždímání možností HD zobrazovačů do poslední kapky). Je tedy logické, že se studio bude chtít vytáhnout i po bonusové stránce.

Blu-ray vydáním filmů stále chybí nějaká killer-app, tedy nějaká „zabijácká“ funkce, ze které by se všichni posadili na zadek a která by konečně přesvědčila lidi, že je pro ně Blu-ray tou správnou volbou. Zdá se, že BonusView videokomentář jí nebude (možná proto, že lidé ještě pořádně netuší o jeho potenciálu) a BD-Live také ne – krom online rozhovorů s režiséry, což je ovšem jednorázová záležitost, ho zatím není příliš jak využít a zdá se, že ledy neprolomily ani propracované BD-Live aplikace studia Disney, které do něj vkládá hodně nadějí.

Warneři proto přicházejí s další funkcí. Říká se jí Maximum Movie Mode a… vypadá naprosto božsky!

Jak můžete vidět níže na demo-videu od studia, uprostřed obrazovky stojí Zack Snyder a místo klasického audiokomentáře poskytuje interaktivní, zjevně dokonce režírovaný komentář. Komentuje, co se děje na scéně, s čím musel během natáčení počítat, čím se inspiroval a tak dále.

Prakticky jakákoliv jeho myšlenka je pak zobrazována v grafické podobě formou několikanásobného PiP. Vypadá to naprosto skvěle a po obsahové stránce bude komentář bez debat vyčerpávající. Při jeho sledování ale vyvstává hned několik otázek.

Jak bude vlastně MMM technicky řešené? Bude se jednat o nějaký nový typ PiP komentáře? Poběží Snyderův komentář současně se stopáží filmu, nebo film vždy zastaví a bude rozebírat konkrétní scénu? Nebo se snad jedná o další samostatný videostream, který není řešený žádnou z BD technologií? V tom případě by exkluzivita pro vysoké rozlišení byla vlastně zbytečná.

Jedno je ale jisté: ať už se Warneři rozhodli pro jakoukoliv volbu, jedná se o zatím nejnápaditější řešení filmového komentáře, který by se u produkčně komplikovaných filmů (tedy zpravidla u těch velkorozpočtových) mohl ve velké míře uplatnit.

Především je ale pro diváka mnohem atraktivnější, než jakákoliv dosud známá forma komentáře. Držíme mu proto palce a těšíme se, až ho budeme moct podrobněji rozebrat v naší recenzi.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Maximum Movie Mode - Blu-ray Strážci na maximum

Vložil hanysek (bez ověření), 8. Červenec 2009 - 21:07

Obrázek uživatele hanysek

Taky sem moc nepochopil, proč nebyl zas tas tak „úspěšný“, protože WATCHMENi jsou parádní podívaná a mít BD player tak tohle je absolutní must have disk…doufám, že do doby než vyjde disk, ho budu mít (ten player) :-D