Max a Maxipríšerky (recenze Blu-ray)

vydáno 3. 8. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, film, Max a Maxipríšerky, Where the Wild Things Are

Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) (Blu-ray)

Max a maxipříšerky v trailerech slibovali hravou fantastickou podívanou pro děti, která potěší oko a pohladí na srdíčku. Nebo tak nějak. Ať už jste každopádně očekávali cokoliv, zřejmě to nedostanete. Nejen, že film nedodrží žádný z trailerových slibů, ale navíc je to místy těžko zařaditelná a až nepohodlná podívaná. Proč?

Hezky od začátku. O Maxovi se toho během krátké (a nevýstižné) expozice dozvíte pramálo a pokud jste – stejně jako autor recenze – nečetli knižní předlohu, budete se s tím muset spokojit. O chlapci se dozvíme jen to, že má relativně bujnou fantazii, že ho nikdo z rodiny tak úplně nechápe a že při dětském dovádění vydává velmi podivné pazvuky.

Člověku by mělo dojít, že s Maxem není něco v pořádku, už během první scény, kdy běhá za svým psem, řve na něj jak Godzilla utržená ze řetězu a vůbec s ním dělá podivné věci. Jestliže se s tímhle chováním neztotožníte během prvních vteřin, můžete na to v klidu rezignovat po zbytek stopáže. Ono se nezlepší, ba co víc: Stejně nesrozumitelný jako Max se stane celý film.

Předem nutno podotknout, že ačkoliv se to přímo nabízí, Max a Maxipříšerky nejsou zrovna ideální podívaná pro děti. Film sice předvádí naprosto nádherný design samotných monster, to je ale všechno. Jinak je velmi zmatečný, násilný a místy až děsivý. To třeba v okamžiku, kdy Max dopluje na ve své fantazii vytvořený ostrov.

Dojde do vesničky, která je v plamenech a maxipříšerky (maxicute s maxi-hlavami a maxi-kukadly) po ní pobíhají a z nepochopitelných důvodů všechno rozbíjejí. Po závěrečných titulcích budete mít alespoň trochu šajna, co se to vlastně dělo, pokud ale film vidíte poprvé, nad hlavou se vám pravděpodobně rozsvítí otazník.

Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009)

A svítit tam bude prakticky pořád. Že je tento ostrov jakýmsi odrazem Maxovy duše a že pochází z jeho fantazie, to je logické. I přes to bude mít většina diváků problém pochopit, proč prakticky všechno, co se ve filmu odehrává, stojí na násilí, destrukci a ubližování buďto jiným, nebo nějakým věcem.

Max neustále řve, Maxipříšerky netrhají partu a řvou také… Maxipříšerky něco ničí, Max netrhá partu a ničí také… Proč? Tomu z hlediska příběhu těžko rozumět, my jen víme, že tyhle aktivity vyplňují nepochopitelně velké množství stopáže. Max je destruktivní duše, ano, proč o tom ale vyprávět film?

Vždyť na diváka žádná z postav, které neustále hulákají, pobíhají a něco boří, nemůže nikdy zapůsobit. Ve filmu tak nevzniká napětí, celý děj postrádá nějaké pořádné vyvrcholení a sympatie si k nikomu nevytvoříte. Nejde to. Max je spratek. Maxipříšerky jsou roztomilé, ale ve svém jádru ohromně nezajímavé až nudné.

Navíc díky své nesrozumitelnosti občas dovedou být děsivé. V těch okamžicích si divák uvědomuje, že nemá nejmenší tušení, na čem vlastně stojí. Max a maxipříšerky je bohužel naprosto nečitelný a nesrozumitelný film, ve kterém nikdo neví, co čím chtěl Spike Jonze, jinak ohromně zajímavý režisér, vlastně říct.

Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009)

Ano, z hlediska řemesla je to dobře natočená podívaná, jenže to nemůže stačit. Zoufale tu chybí jakékoliv emoce, ačkoliv si je za diváka Max i maxipříšerky vylévají až-až. Prostě to není ono.

Pokud jste tedy čekali milou podívanou, zapomeňte. Je to jen film, který se snaží přijít s jakýmsi morálním ponaučením, zjevné a pochopitelné to ale začíná být až v posledních minutách. Vše předtím jsou jen výjevy vymyšlené dětské fantazie, které vytvářejí pro diváka nesrozumitelné obrazy bez hlavy a paty.

Ano, maxipříšerky jsou jedny z nejzajímavějších potvůrek posledních filmových let, to ale jen z hlediska designu a zpracování. Jinak jsou stejně prázdné, jako tahle bohužel nepodařená snaha o nastavení zrcadla dětské fantazii.

Technické provedení

Blu-ray po obrazové stránce nenadchne, ani neurazí. Mnohem víc než obraz na sebe překvapivě upozorňuje zvukový doprovod. Věčného jeku hlavního představitele si nelze nevšimnout, stejně tak nelze nevnímat neobvyklý hudební podkres, který se skládá z uřvaných dětských sborů nebo z ženského zpěvu.

Hudba je to v několika pasážích sympatická a svou roztržitostí se k filmu rozhodně hodí, pokud ale zrovna dělá zvukovou kulisu jeku Maxe a maxipříšerek, vzniká z toho zvukový maglajz, který je nepříjemný na poslech. Samozřejmě to není problém Blu-ray disku, nýbrž umělecká volba, tenhle zvukový přepis by ale mohl být o něco méně agresivní. Na uši to nic příjemného není ani s trochu staženým volume.

Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) - Blu-ray video bitrate

Nic to každopádně nemění na faktu, že má film vymazlené surroundy a občas umí překvapit velmi zajímavým zvukovým efektem (většinou doproovázejícím nějakou destrukci).

Obraz veskrze průměrný. Opět je nutno odkázat na uměleckou složku filmu – kameraman si velmi pečlivě hlídá, aby se většina záběrů držela v jistých odstínech hnědi. Obraz je díky tomu nepříliš kontrastní, za což může i jemnější svícení. Demo-materiál tedy Max a maxipříšerky na trh nedotáhli, s ostrostí ani s detailem to totiž také není žádný šplh nad průměr.

Podání šedé v nočních sekvencích je kolísavé (často je znát práce s green-screenem), v denních scénách pak nic vyloženě neomráčí. Není to špatný přepis, to rozhodně ne, ale těžko vás něčím zaujme.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Max a Maxipríšerky.

Bonusy

Čím velmi mile Max a maxipříšerky překvapují, jsou bonusové materiály na disku. Jeho výbava začíná trochu nezvykle dvacetiminutovým filmečkem Higglety Pigglety Pop! Or: There Must Be More to Life, což je adaptace dalšího z příběhů autora předlohy filmu. A je stejně nesrozumitelná, navíc ještě šíleně podivná.

Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009) Max a Maxipríšerky (Where the Wild Things Are, 2009)

Bonusovou část týkající se filmu otevírá až První pohled od HBO, který toho na poli čtvrt hodiny stihne neobvykle hodně. Jen je škoda že se vše v něm řečené několikrát opakuje v dalších dokumentech. Každopádně nabízí informačně nabitý pohled na vznik filmu, co mu předcházelo a hlavně spousty záběrů zpoza kulis.

Právě ty jsou ze všeho nejzajímavější. Spike Jonze během filmu použil několik velmi neobvyklých tvůrčích procesů, s jejichž pomocí se snažil docílit uvolněné atmosféry. Veškerý dabing proto nevznikal v klasickém nahrávacím studiu, místo toho herci pobíhali mezi improvizovanými kulisami – jako na divadelním jevišti.

U samotného natáčení pak bylo přítomno několik dětí (většinou potomci členů štábu), které měly jednak za úkol uvolnit atmosféru, druhak zabavit nebo rozdovádět hlavního představitele. Když ho naopak bylo třeba vystrašit, Jonze najal skupinu artistů, která na scéně předváděla děsivé kousky.

Jonze navíc s hlavním představitelem během půl roku natáčení navázal velmi blízký vztah a je velmi příjemné sledovat, jak se ti dva před i za kamerou neskutečně vyblbli. Na všech dokumentech, které vám dohromady zaberou něco kolem hodiny, je vidět, jak kreativní a energický Jonze během natáčení je a jak důležité pro něj je, aby na placu panovala uvolněná atmosféra.

Dokumenty na disku to několikrát zdůrazňují a je na ně proto velmi příjemné koukat. Jen je pak člověku líto, že se nedozvěděl něco víc o kostýmech, digitálních efektech, nebo několika dalších drobnostech. Na bonusech Maxe a maxipříšerek se bere zřetel spíš na lidskou stránku celého procesu vzniku filmu. Pokud vás zajímají nějaké další detaily, tady nepochodíte.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Max a Maxipríšerky k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře