"Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v "extrémním rozlišení" se však nejedná.

vydáno 21. 8. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Glosy | téma Filmy, Z domova | 10 komentářů

Tagy: 1080p, 2K, Blu-ray, Bontonfilm, film Sony, Mastered in 4K, Sony Pictures

Bontonfilm v ještě žhavé tiskové zprávě oznámil, že ve spolupráci se Sony Pictures přivádí na tuzemský trh Blu-ray s označením „Mastered in 4K“ za jednotnou cenu 499 Kč, a to prozatím ve dvou vlnách, přičemž prvním novým (nikoli katalogovým) titulem bude sci-fi M. Night Shyamalana Po zániku země.

V srpnové vlně lze zakoupit tituly:

  • Amazing Spider-Man
  • Světová invaze
  • Krotitelé duchů
  • Glory
  • Karate Kid (2010)
  • Benga v záloze
  • Spider-Man
  • Taxikář
  • Total Recall (2012)
  • Andělé a démoni

V září se přidají tituly:

  • Godzilla
  • Muži v černém
  • Travička zelená
  • Spider-Man 2
  • Moneyball

Proč však o „Mastered in 4K“ Blu-rayích píšeme. Možná si někteří z vás vzpomenou, že na HDmagu před časem již dva články na toto téma vyšly. První v době prvotního oznámení Sony Pictures, druhý po oznámení pro tuzemský trh. Dnešní článek by tak pravděpodobně nevyšel, jelikož je zbytečné opakovat totožná fakta tolikrát a ani seznam plánovaných titulů se nezměnil. Tisková zpráva Bontonfilmu (kterou zcela jistě spousta lidí přebere bez adekvátních úprav) však obsahuje několik zavádějících informací, k nimž nacházím potřebu se vyjádřit a uvést je na pravou míru.

Krotitelé duchů (standardní Blu-ray) Krotitelé duchů – standardní FulHD Blu-ray vydání

Předně se jedná o označení celé série Blu-rayů, kterou náš distributor označuje jako „Filmy v extrémním rozlišení“, což podporuje tvrzením, že „Mastered in 4K“ Blu-ray „nabízí na Blu-Ray disku hned 4Krát vyšší rozlišení obrazu, než dosud nejkvalitnější HD obraz.“

Což je samozřejmě tvrzení zcestné a v případě propagace i velmi klamavé. Jak již bylo uvedeno v mnou zmiňovaných článcích, „Mastered in 4K“ Blu-raye nenesou vyšší rozlišení obrazu než doposud. Stále se jedná o disky s rozlišením 1080p (tedy FullHD standard), na nichž jsou však umístěny video stopy vycházející ze skenů filmu ve 4K rozlišení. Tyto 4K skeny jsou poté převedy (pomocí komprese) do nižšího rozlišení, aby byly přehrávatelné na současných FullHD televizorech a na Blu-ray disk se vůbec vešly (kdyby byl film ve 4K, rozhodně by se nevešel na jeden 50GB disk).

Tisková zpráva rovněž (poněkud nešťastně, řekl bych) uvádí, že „speciální úprava a vlastnosti se projeví s použitím nových Ultra HD televizorů, které extrémně vysoké rozlišení podporují a zobrazují až 8 milionů pixelů.“ Což je pravda, jak ostatně naznačuji v předchozím odstavci. Je však dobré uvést, že podle recenzí zahraničních serverů a screenshotů pořízených z tamních „Mastered in 4K“ edic je patrné zlepšení i v případě přehrávání na dnešních FullHD televizorech. Především co se týče podání barev (viz. i fotografie zde v článku) a vykreslování detailů v pozadí (na toto upozorňuje kupříkladu „recenze "Mastered in 4K“ disku remaku Total Recall na Blu-ray.com.

Krotitelé duchů (Mastered in 4K Blu-ray) Krotitelé duchů – „Mastered in 4K“ Blu-ray vydání

Znovu tedy opakuji, že „Mastered in 4K“ Blu-ray NENÍ Blu-ray s filmem v rozlišení 4K. Jedná se o Blu-raye, jejichž filmy byly skenovány v takto vysokém rozlišení (a dnešní moderní snímky jako Amazing Spider-Man v nich jsou skenovány běžně!) a následně konvertovány do nižšího rozlišení s vyšším datovým tokem a úpravou obrazu pro kvalitnější upscaling prostřednictvím nových UltraHD televizorů, pro které prozatím není adekvátní video-potrava. (Byť Sony chce 4K materiál v brzké době umožnit ke stažení a streamování.)

V následujících týdnech se „Mastered in 4K“ Blu-rayům chceme blíže věnovat, včetně analýz a srovnání datových toků mezi jednotlivými edicemi. Pro další informace a testy proto zůstaňte na příjmu.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil marko (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 13:05

Obrázek uživatele marko

uz som to pisal, radsej nech Bontonfilm uvedie na trh tituly, ktore tu zial nie su!!! ani to co tu uz je, ja velky rozdiel nevidim medzi obrazkami nevidim.

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil Psema (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 13:14

Obrázek uživatele Psema

Na screenshotech vždycky půjde rozeznat tak maximálně ta barva, a to ještě horko těžko, protože se logicky nezmění barevný spektrum, jenom je to zesvětlený, líp saturovaný apod. Věřím tomu, že v praxi to díky vyššímu bitratu je detailnější a „filmovější“.

Otázka je, který z těch disků je člověk ochotnej si koupit. Většina těch katalogovek se dá sehnat za pakatel (takže pětikilo ani omylem) a novinky od Sony jsou dlouhodobě tragickej crap fest.

Nejhorší je, že se to dá propagovat i smysluplně (a ne žvatlat kraviny o extrémním rozlišení). Jenže to je potom problém PR a vedení, kde buď netuší a přebírají nesmyslný info. Anebo z lidí schválně dělají blbce. Upřímně nevím, z čeho je mi víc do breku.

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil moviereaper (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 17:34

Obrázek uživatele moviereaper

souhlas, ten rozdíl je na první pohled nepostřehnutelnej, musel jsem na to koukat déle, abych rozdíl zaznamenal… a jak uvádíš, že by měl Bontofilm vydat něco, co tu ještě není, to jsou svatá slova! kdy už uvidíme na pultech filmy jako jsou Forrest Gump nebo Saving Private Ryan?? asi nikdy, ale hlavně že bude dvacet verzí jednoho filmu…

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil marko (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 18:09

Obrázek uživatele marko

mne uz tieto reklamne oblbovaky idu na nervy, filmy uz vo velkom nekupujem vytriezvel som z toho! Mam tituly na bd ktore som chcel a ked vydaju nejaku klasiku tak si ju rad zakupim. Mam rad stare velkofilmy, potesil by som sa Desat bozich prikazani, Kmotr, Bullitov pripad, Motylik, Spartacus s Douglasom, Ryan, Mnichov, Patton, Shawshank…

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil Petr (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 13:34

Obrázek uživatele Petr

Je dobře, že se budete věnovat i samotným filmům, protože si chci koupit na Blu-ray sci-fi snímek Total Recall a nevím, jestli sáhnout po normální edici za 350,– nebo po Mastered in 4K za 599,–.. Doufám, že se i tomuto filmu budete věnovat, protože bych moc rád věděl, co za dvě stovky navíc dostanu.

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil Petr (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 13:35

Obrázek uživatele Petr

P.S. neumim moc anglicky :)

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil Psema (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 13:49

Obrázek uživatele Psema

Je v plánu. Minimálně bych rád Total Recall a pak porovnat nějakou katalogovku.

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil kulivok (bez ověření), 26. Srpen 2013 - 13:07

Obrázek uživatele kulivok

Být vámi, pořídil bych si edici za 350,– Kč. Buďte si jistý, že za 599,– ten falešný 4K master nestojí. Přidaná hodnota je naprosto nulová, pořád to je jen upscaling z full HD. To si raději za rozdíl kupte láhev dobrého vína. Během projekce totiž nikdo nepostřehne rozdíl v kvalitě (on není poznat ani na těch screenech ).

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil st39.6, 21. Srpen 2013 - 17:20

Obrázek uživatele st39.6

Mastered in 4k je pripravovany hlavne pro Sonacky 4k televizory, to je dulezity podotknout. Ostatni 4k TV toho tolik nevyuzijou (mozna vubec). Disky jsou prej komprimovany tak, aby pri upscalingu sonackejma playerama nebo televizorama vynikaly barvy. V kompresi se totiz pouziva nejakej algoritmus, diky kterymu behem upscalingu vyleze z placky obraz se sonackym x.v.Colour, ktery dlouhodobe prosazujou jako svuj premiovej standard (a moc vyrobcu se ho nechytlo). A prej jsou ty videa po 4k upscalingu opravdu znatelne kvalitnejsi nez upscalovana klasika (tedy neMastered in 4k;)). Jenze to se nikoho, kdo doma nema telku za ctvrt mice, samozrejme netyka. Na FullHD televizorech ty rozdily nikdo nepoznate. Dulezity je podotknout, ze vsechny ty filmy byly masterovany ve 4k uz na PUVODNI edice, tyhle jsou opravdu jen pripravou pro koukatelnejsi upscaling (jdou ze STEJNYHO zdroje, jen drobatko jinak komprimovany). A ze je nejakej screenshot barevnejsi? Ty disky vypadaly uz na prvnich edicich skvele az referencne a nikdo to samozrejme nebudete doma porovnavat. Investovat do toho dalsi penize je zbytecny. A to i s prihlednutim k tomu, ze o koupi 4k v budoucnu uvazujete. Vsichni vime, ze BDA na 4k standardu pro BD pracuje a bude s nim muset drive nebo pozdeji vyrukovat stejne, jako vyrukovalo s BD3D. Dalsi fyzicky medium po nem uz nebude, tohle je zpusob, jak BD udrzet pri zivote. Takze kdyz uz 4k, tak pockat na skutecny BD4k, ne nejakou marketingovou saskarnu. Takze ne, nepriplacet.

Re: "Mastered in 4K" Blu-ray nyní i u nás. O filmy v ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 22. Srpen 2013 - 8:57

Obrázek uživatele Stíhač

x.v.Colour je jen marketingové označení Sony, jedná se o rozšířené spektrum barev, které ovšem mají pod různými názvy i ostatní výrobci. Samozřejmě, že je zbytečné kupovat takové BR, pokud ho už někdo má ve starším vydání, ale pokud někdo ten film chce, tak je lepší si ho koupit v této edici (pokud nemá TV za 6000,– Kč, to pak samozřejmě asi smysl nemá)