Marketa Lazarová konečně na Blu-ray!

vydáno 26. 7. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 8 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Full HD, Markéta Lazarová, Národní filmový archiv, NFA

Jeden z nejcennějších filmů české filmové pokladnice se před několika týdny dožil obnovené premiéry v rámci karlovarského festivalu, kde byl představen ve 4k projekci z restaurované digitální kopie. O té už se mluvilo poměrně dlouho a obestírala jí samá tajemství. Nakonec Národní filmový archiv k restauraci snímku přizval společnost UPP, která se ale musela striktně držet několika pravidel, mezi nimiž byl zákaz použití původního negativu (i když k němu částečně nakonec došlo), nebo zákaz remasteringu.

V praxi to znamená, že byl filmový pás sice zrestaurován, tedy byly z něj odstraněny škrábance a podobné vady analogu, k remasteringu ale nedošlo. Takže ačkoliv se Marketa Lazarová dočkala své digitální verze, nebyly využity technologie, které by mohly obraz přizpůsobit moderní prezentaci (změna kontrastu, ostrosti, jasů napříč scénami apod.). Marketa Lazarová sice vypadá lépe, než kdy dříve, ale nevypadá tak dobře, jak by vypadat mohla. A to je sakra velká škoda.

Markéta Lazarová konečně na Blu-ray!

Ale buďme rádi alespoň za něco. Digitální kopie zanedlouho budou k pronájmu, takže se pravděpodobně dožijeme i projekcí v artových kinech a co je nejdůležitější, Národní filmový archiv chystá vedle nové DVD edice filmu také Blu-ray!

Žádné velké podrobnosti k němu prozrazeny nebyly. K jeho authoringu bude použita nová 4k kopie od UPP (ani při tvorbě BD nedojde k remasteringu – bohužel) a film by měl vyjít někdy během prosince. Edici by měly doprovázet zatím blíže nespecifikované materiály (zřejmě se bude jednat o archivní materiály NFA). A zvuk? Bohužel se dožijeme jen mono-verze, originální čtyřkanál totiž (minimálně v českých archivech) zachován nebyl.

Pro českou Blu-ray scénu je každopádně release Markety Lazarové ve vysokém rozlišení jakýsi milník. Praxe, kterou na zahraničních trzích vídáte prakticky denně, tedy že jsou národní klasiky restaurovány a remasterovány pro účely Blu-ray prezentace, totiž u nás zatím neexistuje. Marketa Lazarová bude první vlaštovkou. Něco mi ale říká, že na dlouhou dobu zároveň poslední. Náš stát se bohužel o filmovou klasiku starat neumí a do rukou společností, které by o HD prezentaci filmů měly zájem, snímky stejně nepustí.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Markéta Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil wasill (bez ověření), 26. Červenec 2011 - 12:54

Obrázek uživatele wasill

Já jsem to ve Varech viděl ve Velkém sále v Thermalu a pochybuju, že to byla 4K projekce. Divil bych se, kdyby tam na to měli projektor. Není to jen ve Světozoru v Praze a v Centrálu v Hradci Králové? Každopádně to vypadalo dobře, ale kontrast a detaily nic moc – ale co lze čekat od tak starého filmu. Prý se takhle bude restaurovat jeden film ročně.

Re: Markéta Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil Lima (bez ověření), 26. Červenec 2011 - 18:12

Obrázek uživatele Lima

Jenom bych opravil autora článku – nepíše se Mark"é"ta, nýbrž pouze krátce Marketa. Ale to jen tak na okraj. Jinak bez toho novýho remasteringu obraz nebude stát za nic, viděl jsem srovnávací fotografie přepisu z negativu a současného produktu a je to sakra rozdíl.

Re: Marketa Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil Jan Zahradníček (bez ověření), 29. Červenec 2011 - 3:17

Obrázek uživatele Jan Zahradníček

Wasil: Varská projekce měla dost neduhů, ale 4K projektor (zapůjčný) tam skutečně byl – víceméně ten samý typ, který je ve Světozoru a v hradeckém Centralu – SXRD od Sony. V Praze jsou ještě další dva Soňáci – v Aeru a nově také v Oku. A v ČR je v provozu (i když zatím asi jen zkušebním) ještě jeden 4K projektor – úplná novinka od Christie s DLP technologií.

Štěpán Čermák: Proč myslíte, že Marketa potřebuje remasterovat? V čem konkrétně Vám restaurovaná podoba přijde nedostatečná?

Re: Marketa Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil st39.6, 29. Červenec 2011 - 17:47

Obrázek uživatele st39.6

Ze by mi prisla nedostatecna, jsem nikde nerekl. Remastering je dneska naprostym standardem a proste je skoda, ze k nemu nedoslo, kdyz uz bylo do digitalizace vlozeno tolik usili. A je to tak formulovano i ve clanku – to ze film vypada skvele neznamena, ze by nemohl vypadat lepe. A kdyz vypadat lepe muze, je naprosty nesmysl zustat „jen u skveleho“

Re: Marketa Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil pepino (bez ověření), 6. Srpen 2011 - 21:51

Obrázek uživatele pepino

tak se koukněte na http://www.nostalghia.cz/…ativu_01.php rozdíl uvidí i slepý.

Re: Marketa Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil Jan Zahradníček (bez ověření), 1. Srpen 2011 - 21:07

Obrázek uživatele Jan Zahradníček

Klíčová otázka (a problém) však je, JAK by měl remaster vypadat. Remasterovat je samozřejmě bohulibé, ale snadné je to pouze pokud žijí autoři.

Mně se současná zrestaurovaná Marketa líbí, a trochu se obávám, zda by „vylepšovacími“ snahami nevzniknul film sice brilantnější, kontrastnější, ostřejší (a teda hlavně světlejší, pokud to vezme do ruky Luděk Hudec ;-) )… avšak JINÝ. (Sakra, koukám, že jsem se asi nějak nakazil konzervativismem pracovníků NFA ;-) )

Ale vlastně proč ne? Konzervativnější diváci už mají svou podobu v restaurovaném díle a proč těm odvážnějším nevyjít vstříc? Sám bych byl na remaster zvědavej – i kdyby jen jako na experiment. (I když ještě víc by mě nadchlo, kdyby se podařilo vypátrat a zrestaurovat původní čtyřkanálový zvuk.)

Z tohohle hlediska ovšem nepovažuju prostředky vynaložené na restuarování Markety za zbytečné. Existence restaurovaného díla přece nezavírá dveře možnosti dalších úprav obrazu, naopak – precizně zrestaurovaný nekomprimovaný digitální zdroj je nutným předpokladem těchto úprav. Vytvoření tohoto zdroje je zdaleka nejnákladnější částí procesu a při případném remasteru už tyto prostředky nebude třeba vynakládat. Ovšem samozřejmě jen pokud budou data pro takovýto podnik poskytnuta, což je zase jiná kapitola…

Re: Marketa Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil pepino (bez ověření), 6. Srpen 2011 - 21:53

Re: Marketa Lazarová konečně na Blu-ray!

Vložil Jirka (bez ověření), 15. Srpen 2012 - 1:06

Obrázek uživatele Jirka

Jsem zvědav, zda (a popř. kdy) vyjdou na BD i některé další filmy F. Vláčila.. Já bych uvítal zejména snímky Ďáblova past, Údolí včel a Dým bramborové natě..