Lexicon BD-30: Blu-ray high-end s THX certifikací

vydáno 31. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: Anchor Bay Technologies VRS, AV procesor, BD-30, BD-Live, BDP-83, BDP-CX7000ES, Blu-ray, BonusView, CD, CEDIA, Denon, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DVD, DVD-A1UD, DVD-Audio, Eidos, Eidos 20 BD, Goldmund, Harman, Lexicon, Marantz, MC-12 HD, OPPO, PCM, PlayStation 3, přehrávač, PS3, RS-232C, SACD, Sony, Super Audio CD, UD9004, USB

Lexicon - logo

Elektronika s logem Lexicon, což je jedna ze značek společnosti Harman International Industries, je proslulá nekompromisní kvalitou a ovšem také cenou, která rozhodně není pro každého. Lexicon se teď rozhodl vstoupit i do „modrých“ vod a připravuje svůj první Blu-ray přehrávač BD-30.

Co všechno se pod tímto suchým označením vlastně přesně skrývá, to se dozvíme až v září na veletrhu CEDIA 2009, kde Lexicon hodlá přehrávač představit. Už teď je ale (kromě THX certifikace, která má v případě značky Lexicon zcela jistě svou váhu) známo, že si poradí s optickými disky Blu-ray, DVD, SACD, DVD-Audio a audio CD, přičemž doba načítání by neměla přesáhnout 5 sekund ani v případě Blu-ray.

Dnes už jakousi samozřejmostí je plná podpora všech Blu-ray profilů, tedy BonusView a BD-Live. Přehrávač bude pro upscaling využívat čip Anchor Bay Technologies VRS, chybět nebude ani USB rozhraní pro čtení audio / video dat z externích zařízení a RS-232C port pro možnost vzdáleného ovládání.

Blu-ray přehrávač Lexicon BD-30

Lexicon BD-30 také bude umět dekódovat HD audio stopy Dolby True HD a DTS-HD Master Audio do PCM (až 7.1 kanálů), nicméně přes HDMI nebude možné získat bitstream, což je přinejmenším zvláštní. Výrobce pro to má své odůvodnění, které je ale tak podivné, že ho zcela výjimečně uvedeme v originálním znění, abychom nebyli nařčeni z vymýšlení si:

By performing the Dolby TrueHD and DTS Master Audio decoding in the Blu-ray player, the listener benefits from having all mixing functionality done within the player. For instance; commentary tracks can be lost if a native bitstream is sent to the A/V processor. By sending the mixed 7.1 LPCM signal to the A/V processor the listener can always be assured that all content is being transmitted.

Zajímavé, že? Tím AV procesorem výrobce samozřejmě míní svou vlajkovou loď, model MC-12 HD, který navzdory označení HD audio formáty dekódovat neumí. Tedy ne že by to nějak vadilo, tento AV procesor má totiž zcela jiné, nesporné kvality (patří mezi vůbec nejlepší audiofilská zařízení)… Ovšem za cenu $14000 – přepočet cca 300000 korun, oficiálně patrně mnohem více – se vlastně ani není moc čemu divit.

AV procesor Lexicon MC-12 HD

A právě z toho Lexicon vychází i v případě ceny svého Blu-ray přehrávače, ke které se tímto oslím můstkem pomalu dostáváme. Není prý totiž dobré, když se k právě takovým zařízením, jako je AV procesor MC-12 HD, připojují „low-endové“ Blu-ray přehrávače typu PlayStation 3.

Přehrávač Lexicon BD-30 tedy bude s AV procesorem korespondovat nejen designově, ale MC-12 HD dokonce kvůli němu dostane nový firmware, aby spolu obě zařízení lépe spolupracovala. Budou si prostě doslova souzena.

Předpokládaná cena Blu-ray přehrávače BD-30 je přitom $3500 (přepočet cca 75000 korun), což je ve srovnání s podle výrobce odpovídajícím AV procesorem vlastně pakatel. K tomu pak ještě nějaký ten zesilovač a další drobnosti…

No nekupte to!

Poznámka pod čarou

Samozřejmě se nejedná o nejdražší Blu-ray přehrávač, tím je stále ještě švýcarský Goldmund Eidos 20 BD, i když v jeho případě jde spíše o design, než o high-end. Ale i další renomovaní výrobci elektroniky začínají nabízet Blu-ray přehrávače za na první pohled nesmyslně vysoké ceny.

Denon DVD-A1UD za bratru sto tisíc korun, Marantz UD9004 je ještě o polovinu dražší, dokonce i Sony si přihřívá vlastní polivčičku s Blu-ray changerem BDP-CX7000ES na 400 disků za padesát tisíc korun. Pokud stále platí, že (relativně) nová technologie musí být nutně drahá, pak ano.

Blu-ray přehrávač OPPO BDP-83

Jak je ale možné, že existuje o mnoho levnější, špičkově vybavený a navíc kompletně region free (Blu-ray i DVD) přehrávač s mnoha nadstandardními vlastnostmi a funkcemi? Řeč je samozřejmě o modelu OPPO BDP-83, který cenou řádově $500 potěší každého a zvukovými i obrazovými kvalitami by jistě neudělal ostudu ani při spojení s jakýmkoliv high-endovým AV procesorem nebo zesilovačem.

Za peníze, ušetřené oproti nějakému několikrát dražšímu přehrávači, je pak navíc možné zakoupit desítky kvalitních Blu-ray filmů… Takhle přece musí uvažovat každý!

Nebo ne?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře