Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

vydáno 25. 1. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 12 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Lawrence of Arabia, Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia, 1962) (Blu-ray)

Když se mistři stříbrného plátna jako Spielberg a Scorsese přiznají, že nebýt filmu Davida Leana, nikdy by nebyli filmaři, jakými dnes jsou, začnete tušit, že máte před sebou klasiku s „k“ jako hrom. A světe div se, Lawrence z Arábie jí skutečně je, i když už má těch křížků na krku pořádný seznam.

A neříkám to jen proto, že podobnou informaci na vás vyplivne snad jakákoliv filmová databáze. Nemám problém přiznat, že mě spousta členů „zlatého fondu“ úspěšně nudí k smrti a představa, že je někdy uvidím znova, ve mně vyvolává silnější dávivý reflex než představa vánočního dárku v podobě kompletních kolekcí Magnuska či Trošky.

Lawrenci z Arábie se doopravdy daří překonávat tok času s nevídanou lehkostí. Nejenže stále působí moderně a dovede strhnout víc než většina bijáků z poslední desetiletky, ale zůstává aktuální i díky vpravdě nadčasovým tématům a přístupu „velká dobrodružství vznikají z malých lidských činů“.

Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Ostatně právě tímhle heslem se řídí po celou svou kariéru právě Spielberg, jehož filmy vždy vychází z postav obyčejných lidí, kteří zažijí mimořádné situace, což je princip, jenž dokáže diváka vtáhnout naprosto spolehlivě, neboť se je vždy s kým ztotožnit a komu fandit.

Nicméně ač je Spielberg nezpochybnitelně brilantním filmařem, jenž se snaží jít v Leanových šlépějích nejen co se týče vyprávění příběhů a dokonalou kompozicí každého záběru, dovolím si tvrdit, že Lean Lawrencem z Arábie sestřeluje naprosto cokoliv z jeho filmografie, jako když plácačkou dorážíte již jednou zasaženou mouchu.

Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962)

Jeho schopnost vyprávět široce rozkročený příběh a pracovat s komparzem, jenž by dnes většinu filmařů udusal pod nohami, je vskutku nevídaná. O to víc je ale fascinující, že se mezi velkolepými scenériemi a bitvami neztrácí ani lidský rozměr a Lean vždy dovede příběhu utáhnout obojek, neztrácet zřetel z postav, dolovat z herců jeden oscarový výkon za druhým a přes všechnu kolosálnost scénáře udržet prst na rytmu filmu jako by šlo o malý devadesátiminutový nezávislák za pár šupů.

Pravdou sice je, že na malé obrazovce Lawrence neokouzlí tolik jako když vám jeho 70mm záznam pustí v setmělém sále (hlavně úvodní Overture doma nikdy nenavodí atmosféru tak dobře), ale ona intimita, k níž se Lean nebojí vracet, a vyprofilování charakterů nemůže minout cíl, ani kdybyste film sledovali na bedně 15×15cm a ještě navíc černobíle.

Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Jerry Bruckheimer před lety tvrdil, že Princ z Persie je jeho Lawrence z Arábie. Což dokazuje nejen to, že je a) trochu senilní a b) nechápe, kde je největší síla Leanova filmu, ale rovněž, že dnešní Hollywood ani bez finančních omezení nedokáže podobnou událost zopakovat. O to víc bychom si měli Leanův film vlévat do zornic rovnou několikrát do roka.

Technické provedení

Jestli jsme se technické stránky obávali, pak jen z jediného důvodu – Sony film vydalo pouze na jednom disku, což při jeho délce a při srovnání s dvoudiskovým Ben-Hurem zavánělo příliš velkou kompresí.

V Sony však evidentně dovedou zázraky, takže i přes tři hodiny dlouhé dobrodružství sedí na Blučku v kvalitě, nad kterou srdíčko HD fanatiků jihne rychleji než to dámské u Hříšného tance.

Je to zkrátka velká paráda, na níž lze pochválit snad naprosto vše. Lehkou, dokonale filmovou vrstvou zrna počínaje a výbornou kresbou černé konče. Uhrančivý je především vymazlený kontrast, jenž nezaváhá ať už se Lawrence pohybuje v rozmáchlých vojenských centrálách či uprostřed nekonečné pouště. Zapomenout se nesmí ani na fascinující drobnokresbu (ostrost je logicky na maximu), která mnohdy předčí i zcela nové tituly. A ani podání barev nemá nejmenší chybu.

Restaurace ve 4K je holt znát na každém frameu, takže pokud jste váhali s koupí kvůli obavám z obrazu, můžete jít okamžitě do obchodu. Ani tady totiž vady nenajdete. Jen precizní práci, za kterou u nás mají pánové od Sony pár panáků do foroty.

Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962)

Opomenout se ovšem nesluší ani zvuk, jenž v domácích podmínkách neztratil nic ze svého omamného kouzla. Anglické DTS-HD MA 5.1 totiž vykazuje vrcholný výkon, kdy si užijete bitevní vřavu přímo z jejího středu, přičemž strhující jsou díky zvukové stopě i momenty, kdy se Lawrence jednoduše válí v písku a vede jeden ze svých dialogů. Uslyšíte i každý krok velbloudů, šelest větru, střelbu z pušek či kroky linoucí se po kamenné podlaze.

Při poslechu v domácích podmínkách mě napadalo jen jediné místo, kde mi zněl Lawrence lépe. Nepřekvapivě v něm však najdete mnohem větší plátno a rovněž i aparaturu, neboť se jedná o kino, v němž velkofilmy podobného formátu zkrátka vždy vyzní o něco víc. Blučku však toto nelze v žádném případě vyčítat, jelikož dře co to dá od první vteřiny. Jen ten český stereo dabing mu fazónu trochu kazí.

Bonusy

Menší zklamání nám Sony přichystalo jen v oblasti bonusů, jelikož Lawrence z Arábie dostal do vínku hned dvě edice, přičemž tu limitovanou se čtyřmi disky (jeden Blu-ray s filmem, dva s bonusy a třetí CD se soundtrackem) jste si mohli prohlédnout v našem prvním pohledu.

Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962)

Tuhle nádheru u nás ale nenajdete, takže se musíte spokojit s dvoudiskovkou, na níž chybí okolo dvou hodin materiálů. A vážně nejde o žádnou zbytečnou drobotu. K filmu se totiž vyjadřuje Martin Scorsese, nechybí featurette o restauračních pracech a bolestivá je i absence devadesátiminutovky s informační náloží. Zkrátka toho chybí dost na to, abyste v případě, že nemáte problém s angličtinou, zamířili na zahraniční e-shopy. Ostatně vás k tomu nutí i sám Bontonfilm, jelikož ani materiály z české edice neobdařil českými titulky.

A že jich rovněž není málo. Zájemci si mohou na prvním disku do filmu začlenit líbivou info-grafiku, která během promítání přichází s informacemi o skutečné historii a nezapomíná ani na mapy či fotografie. A po přechodu na disk číslo 2 je už čeká tradiční balení featurettů a dokumentů se stopáží okolo 120 minut.

Nechybí vzpomínání Petera O'Toole, v němž se herecká legenda ohlíží za vším od přípravy na roli přes vztahy na place až po tvorbu slavných scén či přehlédnutím ze strany americké Akademie.

Se svou špetkou do mlýna přijde i Steven Spielberg, jenž v 9 minutách vzpomíná na svoji první projekci, zabývá se tím, co ho na filmu nejvíc zaujalo a nezapomíná ani na své první setkání s Leanem, jež pro něj bylo asi stejnou událostí, jakou by bylo pro nás setkání s tvůrcem Jurského parku. Spielberg zde jako vždy ukazuje, že je hlavně milovník filmu a že ani ve svém věku neztrácí pokoru normálního člověka, který prostě rád kouká na pohyblivé obrázky.

Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962) Lawrence z Arábie (1962)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Další krátký featurette se zabývá prací s velbloudy, pětiminutovka „In Search of Lawrence“ je dobovým záznamem, v němž tvůrci zápolí s natáčením v poušti. Nechybí ani fíčura o krásách Arábie (kdo by se tam po ní nechtěl vydat…) nebo rovněž dobový film o filmu se stopáží okolo pouhopouhých čtyř minut. A jak je u starších filmů v poslední době klasické, na disku najdete i krátký záznam z premiéry a něco málo o reklamních kampaních filmů od prvního uvedení přes různé re-edice až do současnosti.

Hlavní hvězdou druhého disku je však hlavně hodinový film o filmu, jenž odpoví téměř na všechny základní otázky. Řeší se adaptování pro film, Leanova cesta k projektu, obsazování rolí, výprava, natáčení, natáčení některých scén a na závěr i vliv filmu na kinematografii a restaurace filmu, za kterou do velké míry vděčíme Spielbergovi se Scorsesem.

Zkrátka ač tuzemská edice postrádá minimálně jeden bonusový disk, dvoudiskovka má stále co nabídnout. Jen musíte oželet ony české titulky. Na tuhle vadu jsme však u Bontonfilmu v poslední době zvyklí.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 25. Leden 2013 - 16:56

Obrázek uživatele Anonym

Opravdu dokonalý film se dočkal dokonalé modré prezentace…Famózní přepis, kterému tleskám!

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Lima (bez ověření), 25. Leden 2013 - 17:49

Obrázek uživatele Lima

Nejlepší přepis filmu staršího data, který jsem kdy u blůčka viděl.

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 25. Leden 2013 - 19:59

Obrázek uživatele marko

este vedie BenHur

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Mirek (bez ověření), 25. Leden 2013 - 18:27

Obrázek uživatele Mirek

Obrazova kvalito tohoto BDcka je opravdu famozni.

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 25. Leden 2013 - 20:50

Obrázek uživatele marko

od rezisera Leana je este jeden velkofilm a to Doktor Zivago, preto mam otazocku na recezenta ci by mohol spravit screenshoty do profilu filmu? Nikde som na nich nenatrafil, ostatny budu mozno aj suhlasit…

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 26. Leden 2013 - 13:33

Obrázek uživatele Psema

Pisu si a pokusim se.

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 26. Leden 2013 - 13:45

Obrázek uživatele marko

DAKUJEM!

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Disk (bez ověření), 30. Leden 2013 - 11:18

Obrázek uživatele Disk

Celá „trilogie velkofilmů“ Davida Lena – Most přes řeku Kwai, Lawrence z Arábie a Doktor Živago – je na modrých plackách velkým zážitkem. Konkurovat jim může jedině velké plátno; vím, o čem mluvím, protože jsem všechny tři zmíněné filmy takto viděl. :)

Doktor Živago vyšel na BD už před dvěma lety (stejně tak Most přes řeku Kwai). I když přepis není ve 4K, rozhodně je transfr povedený a vedle Lawrence se nemá za co stydět. Obraz parádní, jasné barvy a čistý zvuk zaručují skvělou podívanou. U nás vyšla dvoudisková edice. Na prvním disku najdete film a dvoudílný dokument ke 45. výročí vzniku filmu (otitulkovaný). Druhý disk je bohužel pouze DVD a navíc bonusové materiály českou podporu nemají, což je docela škoda. Ale i tak Doktor Živago stojí za koupi.

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Mirek (bez ověření), 25. Leden 2013 - 21:17

Obrázek uživatele Mirek

Ještě jsem tento film nevyděl ale z jeho životopisu mám hrubou představu takže si blučko koupím ! A nemůžu nedodat jak moc mne mrzí že se nikdy nezfilmuje neskutečný životní příběh našeho největšího vojáka Arm.Gen. Šnejdárka který sloužil ve fr. cizinecké legii,prošel zákopy první sv. války a pro republiku vybojoval Těšínsko a většinu Slovenska ! Jeho příběh (kniha Co jsem prožil) dokazuje že Lawrence byl proti němu lipovej čajíček ! Největší voják českých dějin a byl takto hanebně zapomenut …

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 26. Leden 2013 - 12:42

Obrázek uživatele marko

a kto by to ako mal rezirovat s kadiat zobrat prostriedky filmy ake sa tocili pred 50 rokmi su uz prec…

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Petr (bez ověření), 26. Leden 2013 - 13:52

Obrázek uživatele Petr

Pěkná recenze, díky :)

Re: Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Leden 2013 - 11:07