Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

vydáno 4. 5. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 8 komentářů

Tagy: BD-Live, Blu-ray, Blu-Wizard, BonusView, Cinechat, Dolby TrueHD, film, Ghostbusters, Krotitelé duchů, MPEG-4 AVC, Picture-in-Picture, PIP, PlayStation 3, PS3, Sony Pictures

Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) (Blu-ray)

Na příchod povedených vědátorů, kteří se museli nedobrovolně pakovat z univerzity, aby dostali geniální nápad udělat si živnost z lovení ektoplazmatických neřádů, čekali někteří jako na smilování. Pro většinu diváků, kteří vyrostli v osmdesátých a devadesátých letech, se totiž Krotitelé duchů stali jednou z klasik, které nejenže formovaly jejich dětství, ale především filmový vkus.

A je třeba říct, že právě tato klasika ho formovala tím nejlepším možným způsobem, neboť jen málokterý film z osmdesátek se může chlubit podobně nápaditým scénářem, inteligentními dialogy a zároveň i slušnou porcí trikových scén, v nichž strašidelné potvory prchají před protonovými paprsky.

Režisér Ivan Reitman byl v roce 1984 v nebývalé formě, kterou již nikdy znovu nenabral, a scenárista a herec v jedné osobě Harold Ramis společně s Danem Aykroydem (toho času hvězdou Saturday Night Live) měli zase dostatek nápadů k sepsání scénáře, v němž šlape i po víc jak pětadvaceti letech na jedničku snad úplně vše.

Není divu, že se jim podařilo k víceméně na koleni stloukanému projektu nalákat spoustu skvělých herců, včetně božského Billa Murrayho a vybíravé Sigourney Weaver, již si po prvním Vetřelci přál mít ve svém filmu snad úplně každý. Jenže Ramis s Aykroydem měli v jedné ruce výtečný materiál, ve druhé dobrou reputaci a po kapsách spoustu čísel na kamarády, jimž stačilo zavolat, aby se u té či oné hvězdy přimluvili.

Krotitele duchů viděl asi každý, a tak je zbytečné hlouběji opakovat, o čem to celé je. Mnohem důležitější je, že i v novém tisíciletí jsou eskapády čtveřice vpravdě geniálních vědeckých mozků s „hi-tech batohy“ zábavnější než většina současné komediální produkce. Proč? Jednoduše proto, že zatímco dnes se všichni brodí v brouzdališti napuštěném klišé, Krotitelé duchů se bez skrupulí vydali rovnou k bazénu, kde se na primitivní humor a okoukané situace nehraje.

Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984)

Reitmanův snímek obrací mnohá klišé na hlavu a evidentně si z nich utahuje, ačkoliv je místy trochu dětinský (prakticky cokoliv, co udělá Aykroyd), nikdy nepřestává být chytrý, a když se na scénu přiřítí Bill Murray se svou sprškou sexuálních narážek, improvizovaných vtípků a suchých hlášek (božská sekvence v hotelu), dostává bránice zabrat natolik, že ji netrénovaní diváci musí nechat alespoň dva dny odpočívat.

Film navíc neztrácí nic ani po vizuální stránce. Jistě, osmdesátkový „feeling“ z něj přímo sálá (v tom je také jeho kouzlo), ale náročné trikové scény zestárly v mnoha případech jen minimálně a kupříkladu finále na střeše mrakodrapu a souboj s Marshmallow Manem vypadá pořád stejně úchvatně.

Reitman měl navíc vše naprosto pod kontrolou, a tak Krotitelé fungují nejen jako komedie, ale částečně i jako satira (scéna se starostou vypovídá o byrokracii jako máloco), anebo čistě hororový biják, v němž pobíhají výteční herci v šedivých kombinézách a mezi nimi šílený Rick Moranis měnící se ve slizkého „prasopsa“.

Zkrátka a dobře, až se vás někdo zeptá, jestli chcete Krotitele duchů vidět, řekněte „ano“! A neberte ohled na skutečnost, že jste je viděli tolikrát, že dokážete většinu bonmotů odříkávat společně s hrdiny. To už k tomu tak nějak patří.

Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984)

Technické provedení

Krotitelé duchů patří mezi katalogové tituly studia Sony a z toho důvodu byl jejich příchod na Blu-ray plný otazníků. Jak mnozí jistě vědí, katalogovým titulům nebývá často věnována taková pozornost jako nejnovějším kouskům, s nimiž mohou studia válcovat divácké peněženky o poznání intenzivněji, což se kolikrát podepíše na audiovizuálních kvalitách výsledného disku.

Pro Krotitele to naštěstí neplatí. Sice se z největší pravděpodobností jelo z méně kvalitního masteru (spekuluje se o šest let starém remasteru, který trpěl mnoha chybami), avšak inženýři z laboratoří si dali s konečnou podobou na Blu-ray práci a rozhodně jen nepřenášeli data.

Krotitelé duchů jsou na Blu-ray v MPEG-4 AVC s bitratem pohybujícím se okolo 24 Mbps, což není vůbec špatné. Video moc hezky zobrazuje detaily (na tvářích je patrný každý ďolík), černá je povětšinou skutečně černá a vykreslení stínů je prakticky bez problémů. Zrovna tak i barvy nevykazují jakýkoliv náznak vady.

Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) - Blu-ray video bitrate

Pleťovky jsou přirozené, výraznější předměty jsou adekvátně saturované a obzvlášť pěkně svědčí vysoké rozlišení některým trikům, jako protonovým paprskům, zelenému Slimerovi, anebo závěrečnému souboji s Gozerem. Snad jen ti „pekelní psi“ vypadají ještě o fous hůř než v SD. Ale to je vada už původního materiálu.

Zdaleka nejvýraznější výtky míří směrem k problematickému zrnu. Obecně proti němu nic nemám a jsem rád, že ne každý film vypadá na Blu-ray jako Avatar, nicméně čeho je moc, toho je příliš. V dobře osvětleném prostředí je vše ještě bez problémů a zrno si udržuje zdravou míru přítomnosti, avšak jakmile se trochu setmí, anebo přestane svítit reflektor na placu naplno, skotačí po obrazovce tolik „mravenců“, až máte místy chuť zavolat si o desinsekci.

Naštěstí se výskyt zrna po polovině filmu výrazně sníží a častokrát je obraz takřka úplně hladký. Na druhou stranu tím ovšem konzistence vizuálu dostává jeden lepanec za druhým, což by mohlo někomu dost vadit. I tak ale Krotitelé duchů nabízí až nečekaně uspokojivý obraz.

Po zvukové stránce pak rovněž mezi ty lepší katalogové tituly. Většina zvukové stopy je rozdělena do předních tří reproduktorů a zbytek slouží prakticky jen pro okrasu nebo dokreslení atmosféry. Rozhodně nečekejte, že vám paprsky budou létat kolem hlavy a podobně. O to velmi dobře namixovanému Dolby TrueHD 5.1 evidentně vůbec nejde.

Místo prostorovosti se soustředí spíš na základní věci, jako čistý zvuk při dialozích, nebo vyniknutí atmosférického soundtracku, který je hlasitý, jasný a velmi výrazný. Prostorové bedničky se dostanou ke slovu prakticky až v závěru filmu, ale je pravda, že si tu společně se subwooferem užijí solidní zábavu. Z technického hlediska tedy panuje spokojenost.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Krotitelé duchů.

Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984) Krotitelé duchů (Ghostbusters, 1984)

Bonusy

Naopak bonusy jsou lehkým zklamáním. Skutečnost, že je většina materiálů na disku vycucnutá z remasterované DVD edice (k čemuž se disk u většiny „fíčur“ sám přizná) a je tudíž prezentována v mizerném 480p, by tolik nevadila, ale obsah a kvalita jednotlivých dokumentů asi žádného fanouška Krotitelů a bonusy překypujících disků na zadek neposadí. Začněme od SD materiálů.

Ty jako první nabízejí klasický audiokomentář režiséra Ivana Reitmana, producenta Joe Medjucka a scenáristy / herce Harolda Ramise. Povídání to není zlé, a pokud hledáte informační smršť, rozhodně ji zde najdete. Potíž je jen v tom, že suché povídání „co, kdy, kde a proč“ není kdovíjak zábavné a dřív nebo později začne regulérně nudit. Pár osvěžujících historek ze zákulisí by skutečně bodlo.

O něco zajímavější jsou ostatní bonusy. Film o filmu SFX Team, Film o filmu Herci a štábFilm o filmu 1984 jsou tematicky víceméně o tom samém plkání plném nostalgie, ale jak tým zestárlých trikařů, který popisuje vývoj prakticky všech trikových záběrů ve filmu, tak ansámbl ostatních dokumentů jsou opravdu zábavní lidé, kteří naštěstí ví, že kromě obligátního plácání po zádech a zmínění obtíží se vznikem filmu v 80. letech je třeba situaci sem tam odlehčit dobře mířeným bonmotem. Navíc se stopáž každého featurettu pohybuje okolo patnácti minut, což je vzhledem k jejich nenápaditosti tak akorát, abyste neměli nutkání koukat na hodinky.

V podobném, trochu nezáživném stylu pak pokračují ještě Porovnání storyboardu, kde se – jak asi tušíte – operuje s předkreslenými sekvencemi a jejich finálním výsledkem, Pohled z více úhlů, nabízející tři scény „hrubého materiálu“ před tím, než došlo k implementaci triků, hudby a postsynchronů, a také obligátní Vynechané scény (v originále vtipně nazvané Scene Cemetery) a Upoutávky.

Co se exkluzivních HD bonusů týče, pokračují Krotitelé duchů v zajetých kolejích. Cinechat, umožňující komunikaci s přáteli během sledování filmu, je nádhernou ukázkou zbytečnosti, Blu-Wizardu, kde si lze navolit posloupnost bonusů podle vlastního uvážení, jsem dodnes nepřišel na chuť a rámcově stylový, informačně nacpaný Slimer Mode (Picture-in-Picture) je nepochopitelně zazděný příšernou grafikou, která zabírá dobrou třetinu obrazu.

Potěší tak jen pětiminutovka o zrekonstruovaném fáru Ecto-1 a dvojnásobně dlouhý dokument o Ghostbusters videohře, již většina z herců považuje za plnohodnotnou náhradu za prozatím nevzniknuvší třetí díl.

Zbytek bonusů tvoří už pouze Herní preview, BD-Live a pro majitele PlayStationu 3 milé překvapení v podobě fešného „theme“ na plochu (najdete ho pod záložkou „Game“ v menu PS3).

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 4. Květen 2010 - 9:39

Obrázek uživatele d.f.h

Jen připomínám, že pokud bude mít někdo dotazy například k českému dabingu, titulkům u bonusových materiálů nebo k čemukoliv jinému, tak se může zeptat autora recenze přímo zde v komentářích.

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil tom (bez ověření), 4. Květen 2010 - 9:39

Obrázek uživatele tom

Jaký je použitý český dabing? Je to nějaká nová hrůza, nebo původní?

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 4. Květen 2010 - 10:28

Obrázek uživatele d.f.h

Žádný jiný dabing než ten původní ke Krotitelům myslím vůbec neexistuje, nebo ano?

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 4. Květen 2010 - 10:45

Obrázek uživatele Psema

Jsou dva… kinodabing z 89 a nová verze, kterou si udělala ČT před sedmi rokama. Bontonfilm má ale, jak se zdá, práva jenom na kinodabing.

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 4. Květen 2010 - 11:25

Obrázek uživatele d.f.h

Aha, tak to jsem nevěděl.

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 4. Květen 2010 - 10:15

Obrázek uživatele Psema

tom: Dabing (Dolby Digital 5.1) je – pokud se nepletu – původní. Resp. překlad mi zněl stejně, jako si ho pamatuju z VHSky. Ale i když ho mám rád, musím uznat, že Murray v originále je o dost vtipnější. :)

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil Richard K (bez ověření), 4. Květen 2010 - 17:46

Obrázek uživatele Richard K

Co se technické části recenze týče,pak s ní 100% souhlasím. Zrno je u tohoto filmu fakt problém.Částečně pomůže ubrání ostrosti (většinou je to naopak,že?) a …pozor,mnohdy tolik kritizovaný-DNR filtr.Samozřejmě si to každý musí odzkoušet na svém zobrazovacím řetězci.

Re: Krotitelé duchů (recenze Blu-ray)

Vložil dodo (bez ověření), 14. Květen 2010 - 14:29

Obrázek uživatele dodo

sú pri bonusoch aj české titulky a kto daboval v kinodabingu z roku 1989 Murraya ,lebo na Nove ich prednedávnom ddávali a v prvom daboval Štepnička a v druhom možno Frej alebo iný.

a jedna otázočka : nemohli by ste písať či bonusy majú CZ titulky,lebo kopu ľudom by ste ušetrili kopu času písaním otázok