Korejská žízeň na modrou krev

vydáno 16. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 1080i, Bakjwi, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Sympathy for Lady Vengeance, Sympathy for Mr. Vengeance, Tartan Video, Thirst, Universal, Universal Pictures, Universal Studios, Žízeň

Žízeň (Bakjwi / Thirst, 2009)

Chan-wook Park patří mezi nejuznávanější jihokorejské režiséry, stejně jako například jeho podobně talentovaní kolegové Kim Ji-Woon nebo Kim Ki-duk. Ačkoli pocházeli z odlišných společenských poměrů, všichni si prošli složitým obdobím represí v osmdesátých letech minulého století. Zážitky z politických vražd, mučení a násilí se poté větší či menší měrou promítly do jejich nejlepších filmů.

„V našich životech se setkáváme s dobrými i špatnými věcmi. Život je plný bolesti a neštěstí a to je to, co chci lidem ukázat.“ (Chan-wook Park)

Park Chan-wook ve svých filmech již dlouho zkoumá téma vztahu mezi hříchem a vykoupením. Žízeň (Bakjwi / Thirst, FDb.cz) je projekt, na jehož přípravách pracoval celých deset let. Už v roce 2000, kdy natočil Pohraniční pásmo, si pro ztvárnění role kněze, z něhož se stane upír, zajistil herce Song Kang-hoa.

Nejen herecké výkony, ale i skvělá práce se střihem a kamerou vytvářejí opět zcela jedinečný svět, který je pro Park Chan-wookovy filmy příznačný. Zajímavostí mimo jiné je, že se jedná o první korejský film, na jehož financování se již od počátku podílelo velké hollywoodské studio – Universal Pictures.

Blu-ray vydání hororového dramatu připravuje zatím pouze pro Evropu (náš region B) společnost Tartan Video, která už má v nabídce dva další Parkovy snímky: Sympathy for Mr. Vengeance a Sympathy for Lady Vengeance. Žízeň se na Blu-ray objeví 25. ledna příštího roku pouze se základní bonusovou výbavou (audiokomentář režiséra, rozhovor s režisérem a trailer) a také technická kvalita zatím není jistá – zvuk bude zřejmě DTS-HD Master Audio 5.1, pro obraz ale Tartan občas používá rozlišení 1080i místo 1080p.

Žízeň (Bakjwi / Thirst, 2009)

Je možné, že se region A (Amerika) tohoto vydání vůbec nedočká. Blu-ray disky společnosti Tartan Video navíc bývají většinou regionálně kódovány, v tomto případě jsme tedy jako evropané zase jednou ve výhodě. Samozřejmě nelze počítat s jinými titulky, než anglickými, ale to příznivcům podivných a drsných filmů Chan-wook Parka jistě nebude vadit.

Žízeň / Bakjwi / Thirst (2009)

Katolický kněz Sang-hyun se stane součástí lékařského experimentu, během kterého je infikován smrtícím virem. Po podivné transfuzi se vrací zpět do světa živých, krev neznámého původu z něj však udělala upíra. Sang-hyun se zmítá mezi sžírající touhou sát krev a vírou, která mu zakazuje zabíjet. Navíc se zaplete do aféry s vdanou kamarádkou z dětství, která také nevěstí nic dobrého…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře