Konec konzolových her z bazaru? U PS4 a dalšího Xboxu dost pravděpodobně

vydáno 30. 4. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software | 6 komentářů

Tagy: Crytek, Microsoft, Playstation 4, Sony, Xbox

Ať už berou spekulace o dalších generacích herních konzolí vážně nebo s nadhledem, jedno muselo vášnivé hráče v posledních měsících pravidelně děsit. Začalo se totiž ve velkém mluvit o tom, že by se hry pro chystané konzole blokovaly na jednoho uživatele, respektive na jediné zařízení.

Systém by byl jednoduchý: Konzole příští generace budou konstantně připojeny k internetu, po zasunutí disku do mechaniky se číslo placky asociuje s číslem konzole a jakmile později přistane v zařízení s jiným označením, uvidí hráč něco jako vztyčený prostředníček.

Uncharted

Přesně tak musí potenciální krok hardwarových i softwarových výrobců vnímat každý, kdo se o herní průmysl trochu zajímá. Bude to totiž znamenat konec půjčování her přátelům a hlavně konec second hand nákupů, tedy postupný bankrot herních bazarů. Pro pařany, kteří stojí fronty na nejžhavější novinky, pravděpodobně nic vážného. Pro sváteční hráče, kteří si hru kupují několik měsíců po uvedení třeba za třetinovou cenu a pak se jí opět zbavují, velká čára přes rozpočet.

Naposledy je vyděsil Crytek, respektive jeden z jeho čelních představitelů Rasmus Hojengaard, jenž spekulace o blokování her pro příští generace konzolí označil za vítanou změnu, které vývojářská společnost fandí. Crytek samozřejmě nebude jediný.

Mass Effect

Je to prý logické. Hry jsou software a bazary se softwarem přece také neexistují, licence jsou také vázány na jediného uživatele / zařízení. To je sice pravda, hry jsme se ale naučili vnímat trochu jinak. Otázkou je, jestli by se to na trhu nějak projevilo. Ono dát nějakých čtrnáct stovek za sice peckoidní, ale jinak krátkou hru, kterou odpálíte třeba během osmi hodin, to je investice, do níž se nechce úplně každému. Kdyby klesly ceny, bylo by opatření přijato s menším pobouřením. Co si o těchto spekulacích myslíte vy? Kupujete nové hry, nebo se otáčíte na bazary?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Konec konzolových her z bazaru? U PS4 a dalšího ...

Vložil Perry- (bez ověření), 30. Duben 2012 - 15:55

Obrázek uživatele Perry-

Jednoznačně kupuji nové hry… u pecek kupuji hned, u ostatních si počkám až klesne cena a pak kupuji třeba za 15 liber… nová hra za tu cenu je super, levnější než v bazaru

Re: Konec konzolových her z bazaru? U PS4 a dalšího ...

Vložil Karbous (bez ověření), 30. Duben 2012 - 16:07

Obrázek uživatele Karbous

Podle mě je to nesmysl – vyšší zisk z prodeje to stejně nepřinese – hráči, kteří jsou zvyklí kupovat levné bazarovky si stejně hru za plné peníze kupovat nebudou – raději ji upirátí, nebo si počkají rok dva, až hra bude na pultech za zlomek původní ceny. A spousty hráčů určitě bude štvát, že své hry nemůžou nikomu půjčit. Takže si lidi začnou půjčovat rovnou celé konzole. :-)

Re: Konec konzolových her z bazaru? U PS4 a dalšího ...

Vložil Aaa (bez ověření), 1. Květen 2012 - 18:30

Obrázek uživatele Aaa

To je naprosty nesmysl. Pri poruse konzole by hrac prisel o vsechny hry, klidne i za nekolik desitek tisic. Spis ty hry budou vazane na uzivatelsky ucet stejne jako u psn her nebo u steamu. A s tim osobne nemam problem.

Re: Konec konzolových her z bazaru? U PS4 a dalšího ...

Vložil i1h (bez ověření), 3. Květen 2012 - 9:02

Obrázek uživatele i1h

Nie neprišiel. SEN nie je prístupný len cez PS3. Takže nie je problém „starú“ odhlásiť.

Re: Konec konzolových her z bazaru? U PS4 a dalšího ...

Vložil eee (bez ověření), 6. Květen 2012 - 16:34

Obrázek uživatele eee

Vubec jsi to nepochopil. V clanku pisou, ze hry maji byt vazany na HARDWARE. Ja tvrdim ze je to nesmysl a spis budou vazany na ucet.

Re: Konec konzolových her z bazaru? U PS4 a dalšího ...

Vložil th0ca (bez ověření), 3. Květen 2012 - 10:25

Obrázek uživatele th0ca

taky kupuju jen nove hry az spadne cena na nejakych 15 liber, coz v UK byva do 3 mesicu od vydani, a za takovou cenu clovek tady nekoupi ani bazarovou s pouzitym online passem… Kazdopadne tenhle krok vyrobce musi pripravit na to, ze nebudou moci prodavat novinku za 38 liber.