Kolja (recenze Blu-ray)

vydáno 29. 4. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Kolja, Magic Box, Oscar, Tmavomodrý svět, Vratné lahve

Kolja (1996) (Blu-ray)

Na Kolju, klasiku české kinematografie a jeden z mála tuzemských filmů, který vybojoval prestižního Oscara, jsme čekali dlouho. Blu-ray release totiž zdržovaly několikeré odklady, a tak natěšení fanoušci mohli alespoň doufat, že se oddálená premiéra promítne do péče o přepis. Doufali marně. Kolja totiž moc dobře nevypadá.

Filmy scenáristy Zdeňka a režiséra Jana Svěrákových mají v naší kinematografii nenahraditelnou pozici. Při pohledu na jejich spolupráci v podobě Tmavomodrého světa, Vratných lahví (recenze) nebo třeba Obecné školy se skoro chce říct, že ať už se pustí do jakéhokoliv tématu, jejich přítomnost na placu je zaručeným úspěchem.

Ty filmy poznáte na první pohled, snoubí se v nich hřejivé vypravěčství Zdeňka Svěráka s v našich podmínkách téměř nevídaně profesionálním přístupem jeho syna Honzy. Možná právě v téhle spolupráci a kombinaci se skýtá největší síla jejich filmů – zatímco otec kombinuje v Čechách tak oblíbený příběh ze života s téměř lyrickým vyprávěním, syn s citem pro detail přidává nádhernou vizuální stránku a vedení herců.

Příběh Kolji asi každý zná, takže o fingovaném sňatku a vyženění rusky mluvícího chlapečka netřeba vyprávět. Je to skvěle fungující film. Jak Zdeněk tak Jan Svěrák mají schopnost vytvořit působivou zápletku, vybudovat kolem ní autentickou a přitom až pohádkově milou atmosféru (která jaksi zastiňuje „temné časy“, ve kterých se odehrává) a tak příběh plyne bez jakéhokoliv zaškobrtnutí od úvodních po konečné titulky.

Kolja (1996) Kolja (1996) Kolja (1996) Kolja (1996)

Svěrákovi se vyznačují především tím, jak intenzivně se věnují detailům. Teď nemluvím jen o Janově perfekcionismu, ale o takových těch milých drobnostech, při kterých se krátce odebíhá od hlavního děje a čas dostává buďto Zdeňkovo poetické vyprávění o příbězích ze života, nebo Janovy hry s obrazem a s předměty v něm.

Právě podobné odbočky a všudypřítomný pocit, že nám Svěrákovi stále mají co vyprávět jak slovy, tak obrazy, dělají z Kolji snímek, zastiňující všechny podobné příběhy, které se klidně mohly odehrávat za dveřmi našich sousedů.

Kolja (1996) Kolja (1996) Kolja (1996) Kolja (1996)

Technické provedení

Je to problém spousty katalogových titulů a je to i problém Kolji: Na jeho přepis bylo aplikováno příliš velké množství DNR (Digital Noise Reduction), tedy umělého odstraňování šumu a zrna. Co z toho plyne? Kolja sice krom několika obrazů nemá prakticky žádné zrno, ale také postrádá detail a ostrost.

Absence zrna přitom rozhodně není klad – je to nedílná součást filmu a měla by být na každém přepisu. Samozřejmě si ho nespletete s DVD, na to je množství nových obrazových informací přece jen velké, jinak ale Kolja nemá ani na dosažení průměrné známky.

Kolja (1996) - Blu-ray video bitrate

Obraz působí matně, černá navíc není prakticky nikdy černá a když už, tak se slívá v objekt bez jakékoliv kresby. Aby toho nebylo málo, některé obrazy (zpravidla ty točené za horších světelných podmínek) i přes DNR obsahují znatelný šum, místy navíc v několika málo scénách problikne prach nebo škrábanec z pásu.

Při prudším pohybu nebo u scén s větším množstvím obrazových informací navíc občas bývá znatelná nerozumná komprese. Abych na přepis jen neházel špínu, tak má velmi pěkné barevné podání, to je ale asi tak jeho jediný klad.

Kolja (1996) Kolja (1996) Kolja (1996) Kolja (1996)

Po zvukové stránce také nečekejte zázraky – audio sice na disku leží pod dohledem DTS-HD Master Audio kodeku, ale je jen ve dvou kanálech (tak byl film namíchán).

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Kolja.

Bonusy

Bonusy? Vedle trailerů a galerie jediný: Film o filmu. Ten má kolem dvaceti minut, moc toho ale říct nestihne. Oba Svěráci tu dostanou prostor k vyjádření se k příběhu, ke scénáři a k mladičkému herci, který ztvárnil Kolju, pak už jen ke své spolupráci. Ze zákulisí natáčení se toho moc nedozvíte (snad jen jak se natáčela scéna s dravcem přeletujícím nad jedoucím trabantem).

Magic Box - logo

Paradoxní je, že dokument v 1080i (protože je točený na filmový materiál) a ukázky z filmu v něm i přes silnější zrno a ořez do 4:3 vypadají podstatně lépe, než v samotném BD přepisu. Divák tak alespoň vidí, o co přichází. Škoda.

Blu-ray film Kolja k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Magic Box. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Kolja (recenze Blu-ray)

Vložil JoP (bez ověření), 17. Listopad 2014 - 20:13

Obrázek uživatele JoP

Co jsem dneska krátce stihl ČT HD verzi – tak ta vypadala lépe (rozhodně tam nebylo to tragické DNR) než blu-ray přepis…
Netuší někdo, jak je to s vydáváním: nemůže ČT vydat BD, když má k dispozici HD přepisy (třeba Tři oříšky…, Vrchní, prchni ad.)? Sice to určitě není kompletní restaurace (jako u Panenky a dalších tří), ale rozhodně to vypadá lépe než stávající vydání – a lepší péče se podobným filmům v nejbližší době asi nedostane, tak je škoda, aby to nevyšlo.