Klasika studia Warner míří na Blu-ray

vydáno 6. 12. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: 20th Century Fox, Ben Hur, Blu-ray, Camelot, Čaroděj ze země Oz, Co se vlastně stalo s Baby Jane, Dirty Harry, film, Jih proti Severu, Občan Kane, Warner Bros., Warner Home Video, Zpívání v dešti

Warner Bros. - logo

V poslední době se sice 20th Century Fox dost snaží, tím nejlepším ve starání se o své klenoty jsou ale i nadále Warneři. Ti za posledních pár měsíců restaurovali několik zásadních klasik a poslali je na Blu-ray formát s technicky vymazlenými disky a v naprosto libových sběratelských edicích. V podobné tradici samozřejmě studio hodlá pokračovat i nadále a tak si připravuje filmy dokonce na přespříští rok.

Co to znamená v praxi? Na dané snímky se uvalí moratorium, aby se trochu podusil trh, a když pak budou lidé po filmech prahnout pořádně, studio je vypustí do světa. Datum takové události samozřejmě není dáno ani tak poptávkou, jako spíš nějakou zásadní „oslavitelnou“ událostí, tedy výročím, které musí být ještě k tomu řádně zakulacené.

A právě v roce 2012 (s moratoriem se musí myslet dopředu;) hodlá slavit hned trojice velice zásadních filmů: Tříoscarový muzikál Camelot (45. výročí), thriller Co se vlastně stalo s Baby Jane (50. výročí) a nesmrtelná klasika Zpívání v dešti (60. výročí).

Tahle trojice filmů se v nejbližší době přestane prodávat na DVD, aby tak Warner Home Video vytvořilo zmiňovaný podtlak na trhu. V roce 2012 už navíc bude adopce Blu-ray formátu podstatně vyšší (můžeme zkusit tipovat: že by kolem pětatřiceti až čtyřiceti procent v rámci Severní Ameriky?), takže se budou snímky na Blu-ray jistě těšit ohromnému zájmu.

Přidejte fakt, že se Warneři starají o to, aby byly edice vskutku vymazlené: Vedle špičkových přepisů a ohromné várky – často i nových – dokumentů se v baleních oběvují repliky plakátů, hodinky, odznaky, knížky, produkční poznámky a spousty podobných drobností… Stačí se podívat na americké edice Dirty Harryho, Jihu proti Severu nebo třeba Čaroděje ze země Oz. Jedna sběratelská lahůdka vedle druhé.

Což samozřejmě není „problém“ českého trhu, kde i ty největší klasiky zásadně vycházejí ořezané. Minimálně filmy samotné se ale objeví i u nás, Warneři distribuci v Česku mají.

Nemusíme navíc nahlížet do tak vzdálené budoucnosti, to samé studio samozřejmě chystá releasy zásadní klasiky i na rok 2011: V květnu se na Blu-ray chystá Občan Kane, který pravidelně vyhrává žebříčky nejlepších filmů všech dob, v červenci se pak vysokého rozlišení dočká epický Ben Hur (viz King Kong, Občan Kane a Ben Hur míří na Blu-ray). Máme se tedy na co těšit!

Související články a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře