Klasika studia Disney na Blu-ray: pomalu, ale jistě

vydáno 24. 9. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 101 dalmatinů, Bambi, BD-Live, Blu-ray, Disney, DVD, Fantasia, Fantazie 2000, film, Kniha džunglí, Kráska a zvíře, Lady a Tramp, Lví král, Malá mořská víla, Petr Pan, Pinocchio, Popelka, Šípková Růženka, Sněhurka a sedm trpaslíků, VHS, Walt Disney Studios

Walt Disney Pictures - logo

Animované celovečerní filmy studia Disney patří zcela právem mezi klenoty světové kinematografie. Není proto divu, že se jim na cestě do našich domácích kin vždy dostávalo té nejlepší péče – na VHS, DVD a teď i na Blu-ray. Náročné restaurování pro potřeby stále dokonalejších technologií a příprava bohaté bonusové výbavy si ale vybírá nepříjemnou daň.

Řeč je samozřejmě o čase. S filmy na Blu-ray jsme se sice mohli setkávat už od poloviny roku 2006, studio Disney se také přidalo poměrně brzy, prvního animovaného titulu z takzvané platinové edice jsme se ale dočkali až loni v říjnu.

Jakmile se tyto poklady (mezi které patří například všeobecně známá Šípková růženka, Pinocchio nebo vůbec první celovečerní animovaný film na světě – Sněhurka a sedm trpaslíků) objevily na Blu-ray, byla jasná jedna věc: studio Disney má dojem, že se formát mezi veřejností uchytil natolik, aby mělo cenu začít na něm vydávat klíčové tituly.

To je velmi důležité, studio má totiž v tomto směru pověst opatrného perfekcionisty. Do technických novinek se příliš nadšeně nehrne, sleduje vývoj situace na trhu i mezi spotřebiteli, zároveň se ale připravuje na maximální využití všech možností dané technologie. Před rokem například studio Disney slíbilo BD-Live pro všechny své filmy a dnes tomu skutečně tak je.

Teď tedy Disney slibuje vydávat na Blu-ray dva „platinové“ tituly ročně. Může se to zdát málo, ale je potřeba si uvědomit, o jaké tituly se jedná a v jaké formě se na Blu-ray dostanou. Stačí se podívat na už zmiňované klasiky Pinocchio a Šípková růženka, které už jsou ve vysokém rozlišení k dispozici, případně si pár týdnů počkat na dokonce diamantové Blu-ray vydání Sněhurka a sedm trpaslíků – to se dokonce vychází i u nás s českou jazykovou podporou.

Všechny tyto disky představují technicky dokonalé a bonusy nabité záležitosti, které mohou být na čestném místě v jakékoliv Blu-ray sbírce. Je tedy jasné, že jejich příprava musí být po všech stránkách nesmírně náročná. Tempo dvou takto provedených titulů ročně se proto dá považovat řekněme za ideální.

Ve všech případech se totiž kromě dokonale zrestaurovaného obrazu můžeme těšit například na 7.1 HD zvukový mix, jehož příprava musí být hlavně u těch nejstarších titulů velmi zdlouhavá, z odbornějšího podhledu pak někdy téměř nemožná.

Co nás tedy v nejbližších letech čeká? Studio Disney má vybráno čtrnáct zásadních titulů, které už od roku 2008 na Blu-ray postupně vydává. Následující přehled není v žádném případě oficiální, potvrzený ani konečný, poskytuje ale určitou představu o tom, na jaké tituly se vlastně můžeme v „platinovém“ provedení těšit.

Kráska a zvíře (Beauty And The Beast, 1991)

Jak je vidět, tak bychom se už za půl roku měli dočkat proslulé hudebně-výtvarné „koláží“ Fantasia a jejího remake Fantazie 2000, za rok pak přijde na řadu novější animák Kráska a zvíře. Vzhledem k nedávnému vstupu studia Disney na tuzemský Blu-ray trh je možné, že se tato platinová edice postupně objeví i u nás s českými titulky a dabingem, v tuto chvíli by ale bylo předčasné považovat to za stoprocentně jisté.

Americká vydání studia Disney přitom většinou bývají regionálně kódovaná, takže je u nás není možné přehrát a samozřejmě také neobsahují českou jazykovou podporu.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře