Klasická gotická hrůza se plíží na Blu-ray

vydáno 26. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Armáda démonů, Armáda démonů: Matka slz, Blu-ray, Cine-Excess, film, Inferno, Matka slz, Nouveaux Pictures, Suspiria, Tři Matky

Suspiria (1977)

Dario Argento – jméno tohoto italského režiséra, scénáristy a producenta vyvolá v příznivcích giallo hororů (tzn. krvavé scény, stylizovaná kamera, silná atmosféra, neobvyklá hudba a mysteriózně-psychologický děj) slastné mrazení. V nás ostatních pak touhu pustit si nějaký z jeho filmů a dozvědět se, v čem spočívá jejich síla. Na Blu-ray teď budeme mít možnost!

Jeden z nejuznávanějších tvůrců hororových a thrillerových snímků, jehož vliv přiznává například Quentin Tarantino, ovšem netočil jen specifické giallo filmy. Velký úspěch zaznamenala především jeho trilogie gotických hororů „Tři Matky“: Suspiria (1977), Inferno (1980) a Armáda démonů: Matka slz (2007). Právě Suspiria (FDb.cz) vyjde brzy ve vysokém rozlišení.

Suspiria je prvním dílem rozsáhlého příběhu o temných silách, které se na Zemi snaží nastolit nelítostnou zkázu. Operní výprava, křiklavé barvy, poetické kontrasty, halucinace, hudba italské progresivně rockové skupiny Goblin – to vše vytváří nezaměnitelnou atmosféru, charakteristickou pro celou Argentovu tvorbu. Ruku na srdce: kdo by chtěl vydat na Blu-ray právě takovýhle film?

Nikdo menší, než londýnská Brunelova univerzita, resp. její Fakulta umění, sdružující v sobě i Archiv kultovních filmů (ano, něco takového skutečně existuje). V rámci vlastního labelu Cine-Excess bude Suspiria od 18. ledna příštího roku distribuována společností Nouveaux Pictures, a to pouze u nás v Evropě.

Ačkoliv už Suspiria na Blu-ray před časem vyšla v „rodné“ Itálii, jednalo se o technicky zcela nedostatečnou edici. Nové vydání bude oproti tomu pečlivě zrestaurováno, remasterováno a navíc bude na Blu-ray doplněno audiokomentářem a dvěma dokumenty (Fear At 400 Degrees: The Cine-Excess Of Suspiria, Suspiria Perspectives).

Suspiria (1977)

Jak už bylo řečeno, Suspiria bude pro nás v regionu B bez problémů dostupná, ovšem českou jazykovou výbavu by na tomto Blu-ray disku asi nemohl očekávat ani ten největší snílek. Případným „HD pozitivním“ fanouškům velmi specifického díla Daria Argenta to ale jistě nebude vadit…

Suspiria (1977)

Baletní akademie bývají povětšinou klidná, světlem prosluněná, místa. Vedle nich ale existují i školy zalité měsícem. Suzy Bannion, mladá talentovaná Američanka, do jedné takové zrovna přijíždí…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře