King Kong (2005) (recenze Blu-ray)

vydáno 13. 7. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: BD-Live, Blu-ray, BonusView, DVD, film, HD DVD, King Kong, U-Control, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

King Kong (2005)

V nedávném rozhovoru ke svému nadcházejícímu filmu Lovely Bones se Peter Jackson rozpovídal o tom, jak na finální sestřih potřebuje víc času, než počítal a že úplně stejný problém měl před lety s King Kongem. Tehdy před sebou měl téměř tříhodinový film a zkrátit ho chtěl, čas mu to ale bohužel nedovolil.

A vskutku, když se člověk na Konga podívá, potřeba místy film prostřihat je asi to první, co ho napadne. Přitom roztahaná stopáž je víceméně jediné negativum tohoto dobrodružství z Ostrova lebek. Jistě, dalo by se najít více problémů, minimálně z hlediska epiky ale Jacksonův splněný sen nemá žádnou konkurenci.

Tak to často dopadá, když studio nechá svému oblíbenému režisérovi volné ruce. Jackson vydělal stovky milionů s Pánem prstenů a mohl si tak dovolit cokoliv. King Kong představuje klasický splněný sen filmaře, který toho chce říct na jeden film až moc a při vší zapálenosti zapomene brát v potaz rozumnou míru. King Kong rozhodně není špatný, spíš nedokáže tak dobře pracovat s divákem a ztrácí jeho pozornost.

Možná z lásky k filmařině, možná z lásky k předloze, možná z lásky k sobě samotnému – Jackson se prostě není schopný rozloučit s prakticky žádným natočeným materiálem. Díky tomu se divák musí potýkat s extrémně dlouhou expozicí. Sice nestačí žasnout nad úchvatnou produkcí a schopností digitálních mágů z Weta vytvořit New York třicátých let, i přes to jsou ale začátky, kdy se seznamujeme s hlavními hrdiny – s talentovaným scénáristou, ambiciózním filmařem a talentovanou, leč nezaměstnanou herečkou, dost zdlouhavé. Prvních dvacet minut v New Yorku je přetažených, Jacksonova expozice jimi ale nekončí.

Podívat se s ním musíte ještě na loď, na níž naši hrdinové s nahodilým kurzem vyráží točit romantický film. Je to ukrutně dlouhá sekvence složená z krátkých epizodek s často komickým nádechem: Anne (Naomi Watts) se setkává se svým oblíbeným scénáristou Driscollem (Adrian Brody), Driscoll objevuje kapitánovu loveckou sbírku a uvědomuje si, na čí lodi vlastně pluje, bláznivý režisér (Jack Black) točí jako o život a zároveň se snaží přesvědčit posádku, aby plula podle pradávné mapy, která je má zavést až k Ostrovu lebek.

Anne se zamiluje do Driscolla, přibývají další postavičky – slavný a narcistní herec, kuchař pošuk (Jacksonův oblíbenec Andy Serkis, živá předloha pro Gluma i Konga), životem protřelý námořník, na něj stále nalepený mladík a další. Děje se tu strašně moc věcí a ačkoliv jsou všechny svým způsobem důležité pro nadcházející děj v džungli, film nijak neposouvají v před. Divák proto sedí jak pecka a tři čtvrtě hodiny sleduje, jak si Jackson se svými hrdiny hraje na kočku a myš. Pokud během té doby neusne, má vyhráno, jakmile totiž loď ztroskotá, začnou se dít věci.

Založen na jedné z největších filmových klasik, vypráví King Kong o objevení Ostrova lebek, bájného kusu země, na kterém čas zapomněl plynout. Vedle domorodých černoušků tu proto pobíhají potvory všeho druhu – pokud vám zrovna pod nohy nevleze nukleární žížala, zkříží vám cestu tyranosaurus nebo další přerostlé ještěrky. Ty ale zdejší džungli nekralují, pánem je tu někdo jiný: přerostlá opice, které nikdo neřekne jinak než Kong. King Kong.

Jakmile se Jackson dostane na ostrov, klopýtne už málokdy. Konečně se tu totiž začne dít to, co filmu i přes příslušnost dobrodružnému žánru chybělo: akce. Sličnou Anne unese přerostlý Kong a Driscoll dá dohromady tým, který se ji vydá zachránit; v tento okamžik dostane film velmi rychlé tempo, díky kterému je jeho druhá třetina nejsilnější částí stopáže.

Hrdinové narážejí na jednu překážku za druhou – ať už jsou to obří ještěři nebo přerostlý hmyz, zatímco Anne hledá způsob, jak se dostat ze spárů svého nového obdivovatele. Dostává se přitom do ještě větších problémů, protože i na ní v džungli čekají nepříjemné nástrahy.

King Kong (2005) King Kong (2005) King Kong (2005) King Kong (2005)

Akčního vrcholu se proto dožijeme už někdy v půlce, kdy Anne na útěku před několika tyranosaury brání ochranářský Kong. Výbornou choreografii kombinovanou s Jacksonovou nápaditostí tu nezbývá než obdivovat, v několikaminutové zvířecí bitevní sekvenci se nahromadí tolik adrenalinu, kolik z člověka často nevyždíme ani celý celovečerák. Jackson navíc přidává emoce. Jestliže doteď tušil lásku Konga k Anne pouze divák, když konečně sepne i hlavní hrdince, vznikne mezi kráskou a zvířetem jakési pouto, se kterým pak Jackson pracuje po zbytek filmu.

Pracovat s emocemi veliké digitální opice je samozřejmě obtížné, těžko byste ale hledali jiného digitálního tvora, ve kterém by se kloubilo takové množství lidskosti a který by i přes svůj fiktivní původ působil tak reálně. Kong je bez debat digitální zázrak a vezme-li člověk v potaz, že digitálních je nějakých 90 % filmu (veškeré exteriéry, zvířata atd.), tedy většina stopáže, nezbývá než žasnout.

Veškeré exteriéry džungle, dinosauři i další bestie, vypadají prostě skvěle a opice samotná představuje dosavadní vrchol tvorby novozélandské Weta. I ta má sice své slabší chvilky – někteří rádi vyzdvihují ohromnou honičku s brontosaury, jejichž digitální původ je ze všech zdejších potvor nejznatelnější, jenže v rámci tříhodinové stopáže nemůžete studiu zazlívat nepovedenou pětiminutovou sekvenci. To by bylo vskutku krátkozraké.

Nádherné vizuály přetrvají i v okamžicích, kdy se Jackson vrací do New Yorku, tentokrát i s opičákem. Kontakt zvířete s civilizací je nejen epický a tragický, ale také vizuálně naprosto podmanivý. Kontrast mezi rozvíjejícím se velkoměstem a prastarým tvorem, který se v jeho srdci ztrácí a hledá svou lásku, má něco do sebe.

Kongovo „blbnutí“ v parčíku je jeden z nejkrásnějších momentů celého filmu a tragický konec na věži Empire State Building už jen podtrhuje Jacksonovu snahu udělat z King Konga vizuální orgie. Problém je ale opět v délce, se kterou režisér neúspěšně válčí. Kongův boj s aeroplány je ke konci už trochu vyčerpávající a stejně jako začátku by mu slušel kratší sestřih.

King Kong má všechno, co divák od velkofilmu vyžaduje – spousty nádherných efektů a vizuálů, neopakovatelné akce, romantiky, ale také filmových políček, která by v případě absence nikomu nechyběla. Je to krásný, svým způsobem poetický film, ale vydrží u něj zřejmě málokdo. Za shlédnutí však rozhodně stojí, už jen kvůli celé druhé třetině, která je jednou dlouhou jízdou parkem atrakcí.

King Kong (2005) King Kong (2005) King Kong (2005) King Kong (2005)

Jackson se tu navíc vrací ke svým hororovým kořenům, když své hrdiny nechá bojovat holýma rukama s mnohonásobně větším hmyzem. Vskutku působivá sekvence, která (jelikož následuje hned po bitce s tyranosaury) diváka hodně rychle probere z akční eufórie. Takové epizodky Jackson střídá časo a rád a minimálně dokud jsme v džungli, to funguje na jedničku.

Film na Blu-ray dorazil v rozšířeném sestřihu a ačkoliv to zní děsivě, rozhodně neváhejte a přepněte právě na tuto verzi (pustit si můžete buď tu, nebo klasický kinosestřih). Jackson totiž, zřejmě ve snaze narychlo film zkrátit, vystříhal několik akčních scén a žádné jiné tu s extended cutem nepřibudou. Nemusíte se tedy bát dalších nadbytečných dialogů a scén rozvíjejících děj, přibude pouze čistokrevná akce.

Na druhou stranu člověk chápe, proč padla zrovna ta – většinou se jedná o sekvence, které se v podobné formě opakují. Hned první „přebytkovou“ scénou je vstup hrdinů do džungle, kde na ně po několika vteřinách zaútočí dinosaurus. Je to působivé a trikově jistě nesmírně náročné, ale zbytečné. Krev v žilách to však, stejně jako další scény, rozproudí spolehlivě.

Ať už je to další kontakt s nukleárním hmyzem, nebo působivá bitva s přerostlou rybou, všechno jsou působivé scény, které možná v kinosestřihu nemohly nikomu chybět, jelikož se ale jedná o dobrodružný film, jejich přítomnost by jistě na úkor romantických žvástů z první hodiny každý přivítal. Obzvlášť scénu s vodní příšerou jsem si opravdu užil, je poměrně dlouhá a svým způsobem i legrační. Ale hlavně je nápaditá.

Technické provedení

Technická prezentace filmu ždímá z Blu-ray technologie snad veškerý potenciál. King Kong ve vysokém rozlišení vypadá vskutku úchvatně. Jelikož film vyšel nejdřív na dnes už mrtvém formátu HD DVD, jako první jsem vlastnil klasické DVD a skok o „pár“ rozlišovacích bodů výše tedy rozhodně dovedu ocenit.

Kongovi neuvěřitelně vynikají detaily a pokud bylo v rámci debat o výhodách a nevýhodách vysokého rozlišení zmiňováno, že vyniknou také trikové nedostatky filmů, mohu vás uklidnit – na Blu-ray naopak všechno vypadá mnohem lépe. Dokonce i ti nešťastní brontosauři jsou v HD o něco stravitelnější, než na DVD (jsou lépe vidět drobné textury).

King Kong (2005) King Kong (2005) King Kong (2005) King Kong (2005)

Úroveň detailů je bezkonkurenční, ostrost perfektní, barvy krásně syté, kontrast vyrovnaný, zrno prakticky žádné. Tenhle transfer vypadá ve všech scénách naprosto dokonale. Ani za zvukovou prezentaci se nemusí film stydět, je řádně epická a o to jde nejvíc – surroundy i subwoofer se patřičně zapotí.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším katalogu Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: King Kong (2005).

Bonusy

Bonusová výbava by mohla leckoho zklamat, viz níže. Jako náplast na bolístku doporučuji naprosto špičkový komentář Jacksona a Phillippy Boyens, který je hodně podrobný, dokonce bych se ho nebál označit za náročný. Dostupný je jen na extended verzi filmu a stejně jako u Pána prstenů, i tady se jedná o jeden z nejzajímavějších audiokomentářů, který oslní hlavně opravdové filmové fanoušky (pro běžného diváka je zatraceně náročný).

Během produkce Konga dokumentární týmy neustále točily a ještě před premiérou vycházelo velké množství takzvaných webisod – krátkých dokumentů pro internetové fanoušky, které sklízely celkem solidní úspěch. Pokud mě paměť nešálí, to co najdete na PiP stopě (BonusView, U-Control), jsou přesně ony. Roztaženy jsou přibližně přes čtvrtinu filmu a jsou, stejně jako audiokomentář, velmi popisné a technické. Pokrývají nejzajímavější části produkce (design opice, stavba Venture, stavba miniatur atd.) a většina z nich je rozhodně zajímavá.

Vedle nich (v rámci PiP je možné ještě zobrazovat galerie, ale je to zbytečné) na disku už žádné další bonusy nejsou. V zahraničí vyšly podstatně lépe vybavené DVD edice, absence z nich pocházející výbavy tedy zamrzí. Na BD-Live jsou k nalezení pouze trailery na filmové tituly Universalu.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: King Kong (2005) (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 20. Prosinec 2010 - 11:02

Obrázek uživatele Anonym

Mno, bohuzel jsem si na DVDobchodu, na ktery je tady odkaz, BR King Konga koupil a musim ostatni varovat, ze v CR se prodlouzena verze neprodava. Nechapu, proc toto autor recenze nezminil, tuplem, kdyz v recenzi odkazuje primo na obchod. Skoda penez a nervu, clovek si chce udelat na Vanoce radost a je jen nastvany. Mno pouceni pro poctivce, co si kupuji originalky v dobre vire, ja jsem poucen …