Kindle Fire má konkurenci: NOOK Tablet

vydáno 8. 11. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony | 2 komentáře

Tagy: Amazon Kindle Fire, Android, Apple, iPad, NOOK Tablet, tablet

Americké knihkupectví Barnes & Noble podle očekávání reagovalo na nedávné uvedení Kindle Fire od Amazonu svým vlastním tabletem. Jmenuje se NOOK Tablet a na první pohled se téměř neliší od svého předchůdce NOOK Color. Ke změnám totiž došlo hlavně uvnitř zařízení. Kindle Fire má první vážnou konkurenci.

NOOK Tablet

Čtěte také: Amazon Kindle Fire – zabiják iPadu?

Z hlediska hardwaru je to docela obyčejné zařízení. Není nikterak štíhlé (i když téměř nic neváží), nemá ohromný displej (sedm palců), nemá ohromný výkon. Klasické dvoujádro ale stačí, tablet prý zvládne i streamované FullHD video, takže na co silnější procesor? Displej se oproti předchozímu Coloru podstatně zlepšil a podle ohlasů předčí i ten nepříliš povedený u Kindle Fire. Největší výhodu proti amazoňácké konkurenci jsme si ale nechali na konec: NOOK Tablet má podstatně větší paměť a mnohem otevřenější operační systém.

Jestli potenciální kupce Fireu něco vyděsilo, byla to osmigigová (nerozšiřitelná) paměť. Amazon se spoléhá na to, že veškerý obsah budete do zařízení streamovat a že úložiště potřebovat nebudete. Časopisů nebo knížek v digitální formě samozřejmě na 8GB uložíte kvanta, hudby a filmů už ale ne. A wi-fi připojení člověk na úplně každém rohu ještě pořád nenajde.

NOOK Tablet nabízí úložiště dvojnásobné, tedy 16GB. Navrch ale přidává slot pro SD kartu, tedy pro dalších (až) 32GB (a má dvojnásobnou RAM: 1GB). To je oproti Fireu podstatný rozdíl a pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč by ho mohli někteří zákazníci preferovat i přes o padesát dolarů vyšší cenu ($249).

Druhým důvodem by mohl být operační systém. Opět poupravený Android, narozdíl od Fireu ale není zaměřený na jeden jediný ekosystém. NOOK Tablet je otevřený i aplikacím třetích stran, nabídne díky tomu streamování přes Netflix, Hulu a několik hudebních služeb. Nemluvě o ohromné digitální knihovně.

Tablet by měl navíc vydržet nějakých jedenáct hodin provozu nebo devět hodin sledování filmu, což je docela solidní výdrž. Zdá se tedy, že se Barnes & Noble vydal správným směrem.

Jisté je každopádně jedno. Oba tablety nebudou konkurovat jen samy sobě navzájem, velký kus trhu ukousnou i dosud neohroženému iPadu a všem ostatním androiďáckým tabletům, kterým se zas tak dobře nevede.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Kindle Fire má konkurenci: NOOK Tablet

Vložil Creator (bez ověření), 8. Listopad 2011 - 22:12

Obrázek uživatele Creator

„Zabiják zabijáka iPadu?“ by znělo líp :-)

Re: Kindle Fire má konkurenci: NOOK Tablet

Vložil Anonim (bez ověření), 18. Listopad 2011 - 21:15

Obrázek uživatele Anonim

Videa nejedou.