Kdo s koho – posunutý vysílací čas vs. televizní obsah na vyžádání

vydáno 6. 1. 2014 | autor Tomáš Jirásko | sekce Novinky | téma Televizory, Z domova | 2 komentáře

Tagy: DVR, freeSAT, FuturePROOF

Výsledky nové studie futurePROOF provedené společností Kantar Media, jež se zaměřuje na využívání digitálních technologií a médií, odhalují, že většina lidí stále preferuje sledování svých oblíbených televizních pořadů v čase jejich vysílání. Existují však již reálné náznaky, že se tento standard brzy změní.

Více než polovina (53 %) dospělých respondentů studie futurePROOF vlastní ve své domácnosti satelitní přijímač s DVR (Digital Video Recorder), například Sky+, V+ nebo YouView. Dále téměř polovina (49 %) uvedla, že v uplynulém měsíci sledovala televizi on-demand, tedy na vyžádání (bez ohledu na použité zařízení). Mezi těmito skupinami však existuje průnik, který znamená, že 31 % dospělých dosud sleduje televizi bez DVR či aktivního využívání on-demand služeb.

Například u oblíbených televizních seriálů zůstává preferovanou možností „živé“ televizní vysílání (51 %). Následuje nahrávání a následné sledování přes DVR (34 %) a dále sledování on-demand (10 %).

Existují však silné náznaky, že se v nejbližší budoucnosti stane sledování s časovým posunem u diváků standardem a normou a živé vysílání bude určeno zejména na přenosy z různých akcí. Diváci, kteří tvrdí, že mají DVR a využívají i on-demand služby, si s vysokou pravděpodobností zvolí pro sledování seriálů DVR (52 %) před „živým“ (38 %) a on-demand (10 %) vysíláním. Lidé pod 35 let věku zase dávají přednost živému vysílání (40 %) před přesunem (DVR 37 %, on-demand 17 %).

Studie futurePROOF odhaluje, že DVR je vnímáno jako pohodlnější a spolehlivější než sledování televize na vyžádání. Až 64 % uživatelů DVR tvrdí, že je pro ně jednodušší nastavit si svůj satelitní přijímač s DVR tak, aby TV programy nahrával, než aby se měli spoléhat na on-demand služby. A 58 % dotázaných používá DVR raději než on-demand proto, aby měli přístup k programům na delší dobu.

Například freeSAT nabízí svým divákům hned dvojici řešení pro DVR. Prvním z dostupných zařízení je Philips HDDVR DRS8111, který podporuje HD přehrávání v rozlišení 720p, přičemž záznam je ukládán na integrovaný 160GB pevný disk. Jeho výhodou je duální tuner, jenž umožňuje nahrávání určitého programu, zatímco sledujete jiný. Jedná se tak o zajímavé řešení pro situace, kdy chcete v neděli s dětmi sledovat pohádku a zároveň nepřijít o veledůležitý sportovní přenos.

Druhé nabízené zařízení nese označení HUMAX UD-Fox HD a zvládá rozlišení až 1080p, přičemž záznam ukládá na externí disk – kapacitu tak lze velmi snadno škálovat. Silnou stránkou této alternativy je možnost zapojení do domácí sítě (DLNA) a také připojení k oblíbeným službám Facebook, YouTube nebo Picasa.

Televize na vyžádání je naproti tomu vnímána spíše jako možnost, jak se podívat na zmeškaný pořad. 70 % těch, kteří tuto možnost využívají, to odůvodňuje tím, že se snaží „dohnat“ programy, které jim v televizi při „živém“ vysílání unikly. Navíc je pro mnoho lidí klíčová dostupnost on-demand služeb na jiných displejích (než jen televizních), přičemž 47 % uživatelů těchto služeb uvádí, že televizi na vyžádání využívá ke sledování programů mimo svůj domácí televizní přijímač.

„Kvalitativní průzkum futurePROOF naznačuje, že živá televize je diváky vnímána jako pohodlný způsob přechodu od práce k relaxaci. Jednoduchost používání a pohodlí DVR (a v menším rozsahu i služeb na vyžádání), vede diváky stále častěji k volbě možnosti rozhodovat o tom, kdy budou sledovat své oblíbené programy,“ komentuje výsledky výzkumu Trevor Vagg, ředitel Kantar Media.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Kdo s koho – posunutý vysílací čas vs. ...

Vložil Apofis (bez ověření), 6. Leden 2014 - 19:40

Obrázek uživatele Apofis

přečetl jsem půlku článku a řekl bych že je to o ničem u nás nepoužitelné.

Re: Kdo s koho – posunutý vysílací čas vs. ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 7. Leden 2014 - 8:50

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Tak nějak. Tyhle výsledky očividně pocházejí ze zemí, kde je rychlá konektivita podstatně dostupnější než u nás. Na druhou stranu, na takovou Novu nebo Primu už se v prime time (a často i jindy) živě prakticky koukat nedá, takže si filmy nahrávám, i když bych měl zrovna čas a chuť.