Karlovarský festival představil zrestaurované Všechny dobré rodáky. UPP se opět vytáhlo!

vydáno 29. 6. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova

Tagy: Karlovy Vary, KVIFF, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, MFFKV, UPP, Vojtěch Jasný, Všichni dobří rodáci

Dlouho očekávaná premiéra zrestaurované verze Všech dobrých rodáků režiséra a scenáristy Vojtěcha Jasného je konečně za námi, a přinášíme dobré zprávy. Po ještě ne úplně dotažené Marketě Lazarové (která ale i tak vypaluje svými kvalitami bulvy) a po všech stránkách vymazlené práci na Formanově klasice Hoří, má panenko, se technici z UPP (a Soundsquare) znovu vytáhli a naservírovali Jasného trezorový klenot v celé jeho kráse.

Rodáci_3

Již včera jste se mohli podívat na srovnání screenshotů neupraveného původního materiálu a finální zrestaurované verze, v pohybu však film působí ještě mnohem lépe a až na několik hůře osvětlených záběrů, ve kterých se objevuje slabší kresba detailů a slévání, ukazuje obrázek jako víno bez jakýchkoli znaků stáří filmu typu špíny a škrábanců.

Ostrost a kontrast jsou vynikající, což ve vzájemné kombinaci vede k zobrazení obrovského množství detailů v obličejích (Radoslav Brzobohatý asi nikdy nepůsobil sošněji), na šatech, ale i v samotném prostředí. Rovněž barvy se povedlo vyladit na jedničku, takže se pokocháte Očenášovou červenou šálou v kontrastu sytě černého oblečení, skvostně zelenými loukami i maximálně přirozenými tělovkami. A příjemně překvapuje i práce s prostorem, velmi dobrá stínokresba a již zmíněná sytost černé.

Rodáci_4

Blu-ray, jenž by mohl vyjít v průběhu druhé poloviny roku, je tudíž povinností pro každého fanouška kvalitního českého filmu. A to i díky zvuku, jenž se za povedeným obrazem rozhodně neztrácí, když obsahuje dokonale čisté a vyvážené dialogy, neztrácí ani v četných hudebních výstupech, kde vyplouvá na povrch dynamika výsledného mixu, a dle očekávání ani na moment neodhaluje, že má film na krku již pětatyřicet křížků.

V Karlových Varech se o kvalitách zrestaurovaných Rodáků budete moci přesvědčit na vlastní oči ještě 3. července. Pokud se vám ale na zdejší kolonádu nechce, další příležitost nabídne Letní filmová škola v Uherském hradišti a následně od 1. srpna i běžná distribuce díky Projektu 100.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře