Karate Kid předvede na Blu-ray dvojitého jeřába

vydáno 8. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-Pop, Blu-ray, film, Karate Kid, Karate Kid 2, Sony Pictures, The Karate Kid, The Karate Kid, Part II

Karate Kid (The Karate Kid, 1984) Karate Kid 2 (The Karate Kid, Part II, 1986)

Kromě aktuálních kinohitů se ve vysokém rozlišení objevuje také stále více starších a časem ověřených titulů. V našem seriálu o Blu-ray filmech na obzoru bylo už několikrát zmíněno, že takovým trhákům přála především osmdesátá léta, hlavně díky rozmachu VHS a domácího kina všeobecně. Série Karate Kid rozhodně patří mezi ně.

Všechny tři filmy (doplněné nepříliš povedeným animovaným seriálem) dokázaly u teenagerů po celém světě svého času vzbudit zájem o bojová umění všeho druhu, pro některé trenéry se díky svému morálnímu poselství dokonce staly nenásilnou učební pomůckou (aneb jak dokáže realita proniknout do filmu a zase naopak).

Letos se první Karate Kid dokonce dočká volného remaku, ten nás ale v tuto chvíli nezajímá. Podstatné je, že při této příležitosti vyjdou na Blu-ray první dva původní filmy, tedy Karate Kid (The Karate Kid, FDb.cz) a Karate Kid 2 (The Karate Kid, Part II, FDb.cz). Poslední díl se na Blu-ray zatím nechystá, což je po pravdě řečeno jedině dobře – série totiž měla typickou sestupnou tendenci.

Sony Pictures vydává v regionu A (USA) oba Blu-ray disky 11. května s obvyklou technickou a základní bonusovou výbavou: První z filmů dostane audiokomentář režiséra, scénáristy a herců, čtyři krátké dokumenty a dosud nespecifikovanou funkcionalitu Blu-Pop, druhý film pouze původní dokument The Sequel a také Blu-Pop.

Studio Sony svá Blu-ray vydání regionálně nekóduje, americkou edici tedy bude možné bez problémů přehrát i u nás v regionu B. Česká jazyková podpora ve formě titulků nebo dabingu se ovšem může teoreticky objevit pouze na některé z evropských edicí, které zatím nebyly ohlášeny. Počkáme si a uvidíme.

Karate Kid (The Karate Kid, 1984)

Karate Kid / The Karate Kid (1984)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali.

Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory.

Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc – ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu.

Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále…

Karate Kid 2 (The Karate Kid, Part II, 1986)

Karate Kid 2 / The Karate Kid, Part II (1986)

Šest měsíců po svém překvapivém vítězství v turnaji karate se Danny La Russo dozvídá, že jeho japonský učitel Mijagi odlétá na Okinawu za umírajícím otcem. Daniel se rozhodne odcestovat s ním. V letadle zjistí, že Mijagi opustil před lety rodný ostrov kvůli svému nejlepšímu příteli Satovi, který se zamiloval do stejné ženy, jako Mijagi.

Starý Japonec zjišťuje, že Sato se s Jukio neoženil. Jeho přítel chce celou záležitost ukončit čestným soubojem. Mijagi se zdráhá řešit věci násilím, ale Sato, který prakticky vlastní celou vesnici, mu nedává jinou možnost, když souhlasí s Mijagiho podmínkou, že půda se navrátí do rukou vesničanů bez ohledu na výsledek souboje.

Danny se dostává do konfliktu se Satovým agresivním synovcem Čozenem kvůli dívce Kumiko, ale dokáže se ubránit. Před ohlášeným soubojem vypukne hurikán, během něhož Mijagi zachrání Satovi život. Sato uznává svou chybu a vrací půdu vesničanům. Při oslavách se však nenapravitelný Čozen zmocní Kumiko a ohrožuje ji nožem.

Danny znovu musí bojovat, tentokrát na život a na smrt…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře