JVC LT-42S90BU: Stanu se tenčím a ještě tenčím... (profil)

vydáno 15. 5. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory

Tagy: DS9, Eco Sensor, Full HD, HDMI, HDTV, JVC, LCD, LT-42DS9BU, LT-42S90BU, LT-46DS9BU, MaxxBass, S90, televizor

JVC - logo

Full HD LCD televizor

Veškerá elektronika je soustředěná uprostřed zadní strany do oblasti, která zabírá asi třetinu celé šířky panelu a vytváří maximální hloubku přístroje 7,5 cm. Zbylá plocha televizoru je pak o celé čtyři centimetry tenčí.

Poněkud nestandardní je umístění konektorů: všechny analogové vstupy a výstupy jsou zapuštěny do zadní strany a navíc ještě překryty plastovou záslepkou, manipulace s nimi tedy není příliš pohodlná – hlavně v případě upevnění na zdi. Naopak trojice HDMI konektorů je umístěna na spodní hraně a směřuje dolů, což je velmi praktické.

Televizor není vybaven digitálním tunerem, „vychutnat“ si tedy můžete pouze analogové vysílání. To je vzhledem k cenové hladině přinejmenším nečekané. Řada DS9 (modely LT-42DS9BU a LT-46DS9BU), která je oproti S90 navíc vybavena právě DVB-T tunerem, se u nás bohužel nebude prodávat.

Výhrady lze mít i k dálkovému ovladači, který svým tenkým provedením snaží doplňovat design televize. Díky tomu je ale velmi neergonomický, sada tlačítek těsně kolem hlavního kruhového prvku navíc způsobuje nechtěné přehmaty a zbylá funkční tlačítka jsou miniaturní.

LCD panel má Full HD rozlišení a průměrné hodnoty kontrastu, jasu i doby odezvy. Poměrně věrné barvy ztrácejí jistotu v tmavých scénách, viditelné problémy způsobuje zejména nestejnoměrná intenzita podsvícení. Potěšující je možnost zobrazení Full HD obrazu s frekvencí 24 snímků za sekundu, čehož lze využít při přehrávání Blu-ray disků.

JVC LT-42S90BU

Televizor je dále vybaven dynamickým podsvícením a několika technologiemi pro digitální vylepšení výsledného obrazu, ty ale poskytují velmi omezené možnosti nastavení. Díky světelnému senzoru může televizor automaticky regulovat kontrast podle podmínek v místnosti (funkce Eco Sensor).

Zvukový dojem je s přihlédnutím k tloušťce panelu velmi dobrý. Kromě barvy (basy, výšky) a stereo vyvážení lze výstup ovlivnit dvěma různými technologiemi virtuálního prostorového zvuku a módem MaxxBass, který zvýrazňuje nízké frekvence.

Proč si ho koupit?

Pokud hledáte designově čistý a minimalistický televizor, oželíte DVB-T tuner a zvyknete si na místy frustrující ovládání, může být JVC LT-42S90BU tou pravou volbou.

Hodnocení: velmi dobrý (7 z 10 bodů)
Cena v lednu 2009: 47590 Kč

Pokračování…

Článek je součástí srovnávacího testu Stanu se tenčím a ještě tenčím…

(Srovnávací test původně vyšel 30. ledna 2009 v čísle 2/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře