Jsou kinaři připraveni na Hobita a 48fps?

vydáno 20. 4. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Projektory | 6 komentářů

Tagy: 3D, 48fps, 60fps, Barco, Christie, HFR, Hobit, James Cameron, NEC, Peter Jackson, Sony

Léto klepe na dveře a pomalu se začíná šuškat o plnohodnotném traileru na Hobita, tedy na dvoudílný prequel Pána prstenů. Jednu ukázku z dalšího výletu do Středozemě sice máme dávno za sebou, letní trailer s sebou ale ponese důležité prvenství: bude mít zrychlenou snímkovou frekvenci na 48 snímků za vteřinu, tedy na dvojnásobek.

Hobit

Jak už totiž dávno víme, Peter Jacskon se rozhodl být prvním velkým filmařem, který spolu s 3D okusí také HFR (High Frame Rate – Vysoká snímková frekvence) a Hobita tak natáčí za použití obou technologií. HFR je přitom po 3D považována za další – a dost možná na dlouho poslední – velký technologický pokrok. Nejen to, většina lidí o ní mluví jako o podstatně důležitější než o vrkočení do stereoskopických vod. Obraz totiž, tedy alespoň podle slov dvou největších propagátorů technologie Petera Jacksona a Jamese Camerona, dokáže při vyšším frameratu diváka mnohem lépe vtáhnout do děje.

TIP: Podívejte se u nás na první oficiální ukázku z Hobita!

Co je na tom pravdy, se samozřejmě dozvíme až při pohledu na vlastní oči. Pravdou zůstává, že podobně o HFR mluví každý, kdo jí měl to štěstí spatřit na různých testovacích projekcích. Ale budeme se mít na Hobita v HFR vůbec kde podívat?

Hobit

Psali jsme o vyšším frameratu a Hobitovi:

Ačkoliv James Cameron původně tvrdil, že jsou na HFR současné digitální projektory připraveny a stačí jednoduchá firmware aktualizace, ve skutečnosti je to o něco složitější. Výrobci tak trochu zaspali a třeba Sony tvrdí, že oněch 13 000 digitálních projektorů, které má momentálně v provozu na celém světě, bude na HFR připraveno až v prosinci, tedy až na samotnou premiéru první části Hobita. Letní trailer na nich bude muset běžet při klasických 24fps.

Barco, Christie a NEC jsou na tom o něco lépe, zařízení by chtěli mít připravená do června. Jenže softwarový upgrade budou nabízet přibližně za $10 000, což je téměř dvě stě tisíc korun. Pro kinaře tedy nemalá investice – zvlášť, pokud musejí odbavit větší množství projektorů.

Do konce roku by tedy mohlo být na HFR připraveno desetitisíce kinosálů, všechno ale bude záviset na ochotě výrobců a hlavně samotných multiplexů. Ty sice byly v případě Avatara schopné bleskově přejít na digitální projekce a na 3D, v tom jim ale pomohl jeden mocný spojenec: marketing.

Hobit

Zatímco o 3D se mluvilo dlouhodobě a příchod Avatara byl pomyslným vyvrcholením stereoskopické mánie, o HFR v obou podobách (tedy 48fps i 60fps) se zatím debatuje pouze v odborných kruzích a mezi fanoušky moderních technologií. Žádná mánie ho vpřed nežene a Jacksonovi by se nemusel povést tah podobný tomu Cameronovu, kdy byli kinaři doslova donuceni k přechodu na 3D. S tím byla navíc spjatá dlouho slibovaná digitalizace, HFR je ale samostatný článek řetězce, do kterého se zatím nikdo nehrne. Nezbývá tedy než doufat, že kinaři v HFR uvidí budoucnost a hlavně smysluplnou investici.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Jsou kinaři připraveni na Hobita a 48fps?

Vložil Anonym (bez ověření), 20. Duben 2012 - 20:26

Obrázek uživatele Anonym

A čo BD prehrávače budú ho vedieť prehrať keď neskôr vyjde na BD?? Snáď sa to bude dať vyriešiť aktualizáciou softvéru a nebudem musieť znova kupovať domáce kino na novo. Či k tomu treba zvlášť aj nejaký nový TV?

Re: Jsou kinaři připraveni na Hobita a 48fps?

Vložil kvok (bez ověření), 20. Duben 2012 - 20:59

Obrázek uživatele kvok

Tuším zde na HDmagu jsem četl, že to specifikace Blu-ray neumožňují — maximálně při 720p.

Re: Jsou kinaři připraveni na Hobita a 48fps?

Vložil Stíhač (bez ověření), 23. Duben 2012 - 12:55

Obrázek uživatele Stíhač

na TV to nepotřebuješ, tam máš plynulejší obraz už teď (alespoň na 100Hz a výše) :)

Re: Jsou kinaři připraveni na Hobita a 48fps?

Vložil st39.6, 23. Duben 2012 - 13:13

Obrázek uživatele st39.6

jenže ty jsou (mizerně) přepočítávané, jde o to, jestli bude BDA schopná dostat HFR na BD nativně ve FullHD a 3D …

Re: Jsou kinaři připraveni na Hobita a 48fps?

Vložil Muf (bez ověření), 21. Duben 2012 - 11:26

Obrázek uživatele Muf

Na Bluray samozřejmě může být 720p nebo 1080i.

Re: Jsou kinaři připraveni na Hobita a 48fps?

Vložil Hexxis (bez ověření), 27. Duben 2012 - 19:44

Obrázek uživatele Hexxis

no jsem zvědavej jak těch 48fps bude vypadat…hodně jsem tomu fandil…tedy lépeřečeno fandím každému zlepšení kvality…ale byla ted nedávno prý nějaka schůze kde se promítalo pár scén z Hobita…a hodně lidí odcházelo se znechucenými pocity že těch 48fps nevypadá hezky…že to v konečné fázy vypada mín filmově a efektumt to taky moc nepřidá…viz článek na csfd