Jsme o krok blíže standardu HDR pro kina

vydáno 27. 11. 2018 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: DCI, direct view display, HDR, iniciativa, kina, projektor, specifikace, standard

Práce na definici specifikace HDR pro kina započaly počátkem roku. Aktuálně se dostaly do bodu „nástřelu“ verze 0.9, jehož součástí jsou také detaily o požadavcích HFR (High Frame Rate).

Kina bývala historicky vždy v první linii, pokud jde o inovace videa a zvuku. S přechodem na HDR – tedy video s rozšířenou svítivostí a barevnou škálou – ovšem žezlo převzaly spotřebitelské televize.

Organizace DCI (Digital Cinema Initiative), vytvořená v březnu 2002 jako společný podnik studií 20th Century Fox, Disney, Paramount, Sony Pictures, Universal a Warner Bros., trávila definicí specifikací HDR pro využití v kinech celé měsíce. Práce se naplno rozjely v létě, kdy byl představen první návrh. DCI nyní zveřejnila „verzi 0.9,“ která je nyní ve fázi „připomínkového řízení.“

Dva dokumenty návrhu jsou vysoce technické a doplněné o specifikace a vzorce, ale shrnout se dají zhruba následovně: DCI chce využít PQ (percepční kvantizátor), 12bitové video pro HDR, minimální úroveň černé 0,005 nitu a 500 nitů maximální jas. Kalibrace bílého bodu je na úrovni P3D65 a barevný prostor odpovídá škále DCI-P3, využívané taktéž ve spotřebitelských HDR televizích.

Jednou z velkých změn v návrhu specifikace HDR pro kina jsou tzv. „direct view“ displeje, což jsou v podstatě obrovské LED displeje poskládané z jednotlivých modulů. Kina budou sice moci i nadále využívat i projektory, ovšem čísla specifikovaná v draftu „High Dynamic Range D-Cinema“ jsou tak přísná, že jich bude velice těžké dosáhnout, alespoň do doby, než bude vyvinuta nová projekční technologie.

Zdroj: FlatpanelsHD

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře