Ještě v červenci končí výroba videorekordérů

vydáno 27. 7. 2016 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Přehrávače

Tagy: Funai, JVC, konec výroby, VHS, videorekordér

První videorekordéry se na trh dostaly před čtyřiceti lety a – možná to někoho překvapí – vyrábějí se dodnes. Tomu však bude brzy konec.

Japonská firma Funai, poslední výrobce těchto zařízení přehrávajících klasické VHS kazety na světě, ohlásila konec produkce. Přitom ještě v loňském roce bylo vyrobeno 750 tisíc videorekordérů, což jistě není zanedbatelné číslo. Jenže v dobách největší slávy prodal Funai 15 milionů přehrávačů VHS ročně.

VHS kazety ovládly trh předtím, než byly z předních příček žebříčků vytlačeny DVD disky a později Blu-ray disky; druhé jmenované však nikdy nedosáhly podobného tržního úspěchu, jako jejich předchůdci. Což je částečně způsobeno snadnou dostupností online video obsahu i tím, že většině spotřebitelů kvalita dostupná na DVD zkrátka stačí.

Standard VHS vyvinula společnost Victor Company of Japan, známá spíše pod zkratkou JVC, která však výrobu ukončila už před lety. K důvodům, proč tak ke 31. červenci učiní i Funai Electric, patří propad prodejů i složité shánění dílů, neboť ostatní výrobci už formát dávno pohřbili.

I přes konec videopřehrávačů je pravděpodobné, že VHS kazety s námi ještě nějaký čas zůstanou. Lze tak odhadovat například z postupu Sony, která v roce 2002 přestala vyrábět přehrávače Betamax (velkého konkurenta formátu VHS v zemi vycházejícího slunce), ale kazety Betamax se prodávaly ještě dalších dlouhých 13 let, až do listopadu 2015.

Zdroj: FlatPanelsHD

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře