Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

vydáno 12. 4. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze, Extra HD | téma 3D, Filmy, Z domova | 19 komentářů

Tagy: 3D, Blu-ray, film, Jurassic Park, Jurassic Park 3D, Jurský park, Jurský park 3D, Steven Spielberg

Jurský park 3D Představovat obšírně jeden z nejznámějších filmů Stevena Spielberga se mi zdá poněkud zbytečné, takže jen velmi zběžně pro ty, kteří o trikově revolučním dobrodružství režisérské legendy doposud neslyšeli: Jurský park je sci-fi klasika. Atmosférická, napínavá a s triky, které po dvou dekádách nezestárly ani o píď.

Je až neuvěřitelné, jak moc dokáží být Spielbergovy filmy nadčasové a uržet si navzdory nekompromisnímu zubu času vizuální fazónu. Jistě, může za to především hojné a účelné využívání fantastických animatronických loutek z dílny Stana Winstona, nicméně ani práce ILM rozhodně nešedne nikterak rychle (Lucasovy nové díly Star Wars blednou závistí).

Jurský park navíc disponuje klasickými spielbergovskými fintami, jimiž doluje emoce a přikovává do sedadla. Dokonalý timing vtipů stále šlape jako na drátkách, každý objezd okolo prázdného výběhu prehistorického mazlíčka vzbuzuje očekávání jako když jste film viděli poprvé, a jakmile dojde do tuhého, přistihnete se, že zarýváte nervozitou nehty do sedačky a fandíte sympatickým hrdinům jako o život.

Jurský park 3D

Čert vem, že Jurský park obsahuje nespočet logických přešlapů, které nepřekryje ani vlna dětinské nostalgie. Tohle je dobrodružství pro celou rodinu, jak se sluší i patří, v němž si každý najde svou dávku zábavy, poučení a Spielbergovy lásky k řemeslu.

Lásky, které bohužel u 3D moc nezaznamenáte. Ačkoli Universal investoval do 3D konverze relativně štědrých 10 milionů dolarů (výrazně delší Titanic stál 18 milionů), vizuální baštu, jež by rozumně pracovala s prostorem, nedostanete.

První hodina totiž působí jako velmi laciné leporelo, kdy doslova vidíte plátkování jednotlivých vrstev, přičemž plastičnost postav a prostředí dokonale mizí. Zhruba po polovině se přitom i tenhle nepříliš úchvatný efekt vytratí a zůstane jen velmi mírná prostorovost, která kdovíjak nepracuje ani s pozitivním, ani negativním prostorem.

Jurský park 3D

A ne, nepatřím mezi zastánce házení věcí do obličeje a secvakávání dinosauřích zubů těsně u hlavy. Naopak mám raději, pokud se 3D soustředí směrem dovnitř a slouží jako „brána do jiného světa“. Jurský park 3D ovšem nenabízí ani jedno (což je zarážejí hlavně proto, že mistrovská práce s jednotlivými plány je pro spielbergoviny typická) a je v podstatě jen lacinou vějičkou, aby se za pár týdnů znovu prodalo pár tisícovek Blu-ray disků. Snad na nich nebude film tak tmavý a vyhne se i lehké degradaci barev, které se minimálně ve pražském Slovanském domě nevyhnete.

Jurský park 3D se mimochodem zatím hraje pouze v původním českém dabingu, který nemá špatný překlad, ale ve Slovanském domě (kde navíc každých 10 minut vypadl na několik vteřin zvuk) zněl jako prachsprosté stereo, v němž po surroundech a výraznějším dynamickém rozsahu nebylo ani památky.

Jurský park 3D

Může se samozřejmě jednat o selhání zvukové techniky jednoho kinaře (aparatura Slovanského domu je jednou z nejzastaralejších v republice a podle ohlasů z novinářské projekce v Cinestaru na Andělu se jinde technické problémy nedostavily), nicméně raději nečekejte zážitek podobný mixu z domácího Blu-ray releasu, jenž vás zarazí do křesla s o poznání větší razancí (ozkoušeno ihned po příchodu z kina).

Pokud ale toužíte Jurský park vidět v kině, pak vás samozřejmě nechci od návštěvy přes horu negativních dojmů odrazovat. Film je to totiž stále jedinečný a rozhodně byste ho alespoň jednou v životě měli vidět na obrovském plátně. Jen je škoda, že jsme se nedočkali verze pro IMAX, neboť tam by první nástup Brachiosaura působil i přes nevýrazné 3D ještě o fous majestátněji.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze, Extra HD

Komentáře

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Duben 2013 - 23:33

Obrázek uživatele Anonym

Tak to jsem docala zklamany. Ja jsem od toho cekal prostorovost jako ma Titanic. Hol ne vse se asi povede.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Kulivok (bez ověření), 17. Duben 2013 - 13:46

Obrázek uživatele Kulivok

Pokud jste film viděl, tak víte, že je to stejně špičková konverze jako Titanik. Pokud ne,nedejte na recenzenta, kterej má evidentně špatný oči ( u některých očních vad se 3D efekt neprojevuje )

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Duben 2013 - 23:45

Obrázek uživatele Anonym

Musím hrubě nesouhlasit, 3D nebylo možná nikterak perfektní, ale určitě se jedna o velice čistou a poctivou práci. Občas je sice pravda, co píšete, že lze vidět plákovitost, ale není to nic hroznýho. Obraz je na 20 let starý film luxusní, zvuk jakbysmet. 3D efekt je u určitých scén dost dobrý, např u scén TRexe a auty, kdy máte pocit, že fakt sedíte v autě a Trex čmuchá za okny. Takže určitě na to zajděte, je to krásný zážitek. I když se spíše jedná o 3D efekt směrem do platna, určitě stojí zá skouknutí a já svých peněz vůbec nelitoval. ;-)

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Betelgeruze (bez ověření), 13. Duben 2013 - 7:56

Obrázek uživatele Betelgeruze

Naprosto nesouhlasím. 3D je rozhodně povedené, a to nejen kvůli přihlédnutí k faktu, že jde o 20 let starý film. Není to perfektní, ale rozhodně si během filmu neřeknete:„No tak tady to 3D vypadá blbě.“
Kvalita obrazu je v 3D skvělá. Jen zvuk je většinu filmu takový … standardní. Prostě „zabiják repra“ typu Temný Rytíř Povstal se nekoná.
Určitě na to zajděte. Povinnost každého filmového fanouška :-)

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Kulivok (bez ověření), 17. Duben 2013 - 13:44

Obrázek uživatele Kulivok

Píšu to dole, naprostý souhlas ( jsem rád, že nejsem sám ). Jurský park je spolu s Titanikem nejlepší 3D konverze !

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Duben 2013 - 10:34

Obrázek uživatele Anonym

Aj vám sa zdalo, že každý, len trošku rýchlejší pohyb bol katastrofálne rozmazaný? Má to tak byť či nie? A samozrejme obraz bol tmavý a rozloženie zvuku v kinosále nebolo najlepšie – zadné kanály zneli ako keď vám niečo šramotí na povale.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil KARLOS (bez ověření), 13. Duben 2013 - 15:37

Obrázek uživatele KARLOS

Hmm, hmm. Upřímně, jak jsem ve čtvrtek z kina vyšel, měl jsem poněkud opačné pocity… Předně, s tmavým obrazem souhlasím a to jsem byl v kině, které obvykle 3Dčkem filmy neztmavuje. Na rozdíl od BDčka je ale pravdou, že je přinejmenším oproti originálu poštelovaný kontrast, takže už výchozí data jsou zřejmě tmavší. Druhak zvuk. Je jisté, že se jedná jen o chybu způsobenou kinem. Mix byl překvapivě dynamický a jelikož asi v promítací kabině seděl fanoušek filmu, oproti normálu byla zvednuta hlasitost. Což vedlo k tomu, že patřičné pasáže byly velmi, ale opravdu velmi „do sedadla zarážející“. Prostorový mix byl dle mého odbozen z BD 7.1ky, takže ani tady žádný problém. A 3D? Za mě teda opravdu úplně opačný pocit. Ano, druhý Titanic to nebyl, to uznávám. Ale plasticita byla přítomná bez jakékoli diskuze, využití pozitivního stereoprostoru taktéž. Negativní prostor byl využitý mám dojem jen u velmi blízkých předmětů… Rozhodně mi nepřišlo, že by práci nějak neustáli, či odbyli.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil BranoZ (bez ověření), 13. Duben 2013 - 16:50

Obrázek uživatele BranoZ

3D podľa mňa celkom podarené, občas nedokonalé, ale viac som ani nečakal. Rýchle pohyby síce rozmazané, ale veď to je pri 3D filme skoro vždy. Spokojnosť. Keď som bol na filme pred cca 20 rokmi v Bratislave (počas prvého roku VŠ) za 36 Sk bolo plné kino, teraz nás v jednosálovom okresnom 3D kine bolo asi dvadsať divákov platiacich 6 €.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Jirka (bez ověření), 14. Duben 2013 - 13:32

Obrázek uživatele Jirka

Tak včera jsem byl v kině a musím souhlasit s tmavším obrazem, zvuk celkem OK, 3D místama celkem podivné hlavně na začátku, pak jsem si asi trochu zvykl, ale co mi nejvíc vadilo celý film, že obraz pro levé oko měl dole tmavý pruh a při sledování to mělo efekt spinavých brýlí, nebo něčeho v oku. Při tmavých scénách se to trochu míň projevovalo, ale jinak to bylo velmi nepříjemné. Vada brýlí to nebyla, přítelkyně to měla taky. Možná vada projekce, nebo nevím. Kino Metropol Olomouc.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Kulivok (bez ověření), 17. Duben 2013 - 13:41

Obrázek uživatele Kulivok

Tmavý obraz je důsledek aktivních brýlí, promítač má zvýšit jas o 1/3, ale šetří se. Já mám doma pasivní 3D TV a obraz parádní ( i v nočních scénách ). Ten pruh nevím,koukal jsem na film včera doma a technicky je film bez vady.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Jirka (bez ověření), 17. Duben 2013 - 18:41

Obrázek uživatele Jirka

V uvedeném kině je pasivní technologie Real D 3D a přesto se obraz v denních scénách zdál tmavší než obvykle. Pruh nebyl dle mě vada filmu, bylo to jako průhledný stín po celé šíři obrazu, jako by něco stínilo světlo z projektoru, ale jen pro levé oko, na pravém byl obraz OK, což nechápu, protože to promítá jeden projektor. Teď už je to jedno, ale celkem lituju těch peněz za nedokonalou projekci. Co se týká jasu, tak třeba s Avatarem a aktivní technologií jsem neměl problém. Asi to záleží na kině a konkrétním filmu. Hezký den

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil KARLOS (bez ověření), 17. Duben 2013 - 20:58

Obrázek uživatele KARLOS

Dle popisu to opravdu vypadá na nečistotu na jednom z objektivů. Aby bylo teda jasno, ReadD 3D sice pracuje na základě jednoho projektoru, pokud je to ovšem projektor o 4K (což asi je, protože na jiné se u nás RealDčko ani neinstaluje), pak se nasazuje na 3D projekce bazmek, který fyzicky rozčlení pravý a lelý obraz a má duální objektiv…

Opravdu důrazně doporučuju, pokud taková chyba nastane se nemilosrdně zvednout a jít si stěžovat. Nejen, že pokud si člověk bude stěžovat před tím, než film skončí vrátí vstupné (a přidají většinou i nějakou kompenzaci v podobě volňásku), ale většinou se postarají i o včasné řešení situace. A čím víc lidí si bude na nekvalitu projekce stěžovat, tím víc budou mít důvodů se snažit zlepšit.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Kulivok (bez ověření), 17. Duben 2013 - 13:38

Obrázek uživatele Kulivok

Tak zásadně odmítám recenzi a nesouhlasím s ní. Včera jsem si večer film pustil ( ano je to tak film už se dá stáhnout ve 3D ), kvalita špičková, nejen co se kvality obrazu týká, ale i špičková konverze ( p. Semecký má asi něco s očima ). S Titanikem je to nejlepší konverze, jakou jsem viděl, obraz vystupuje i do popředí. Nehleďte na rezence a koukněte se na ten film sami. Už jen zhlédnutí této klasiky za to stojí a ve 3D to nemá zkrátka chybu.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil A (bez ověření), 17. Duben 2013 - 16:09

Obrázek uživatele A

Promiňte, ale P. Semecký s očima opravdu nic nemá. Já ostatně také ne a s recenzí souhlasím víceméně v každém bodě. 3D u Titaniku a Jurského parku se opravdu nedá srovnávat. Navíc – film doma na televizi také nemusel vypadat stejně jako v kinech, které mají často problém s tmavším obrazem, tak nemusíte být hned ofenzivní vůči recenzentovi. ;) Každopádně díky za názor, je zajímavé, jak se (i názory ostatních nad Vámi) liší.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Anonym (bez ověření), 20. Duben 2013 - 10:22

Obrázek uživatele Anonym

Kde jsi prosím stáhnul 3D Juského parku ? j.pajinek@seznam.cz

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil jiki (bez ověření), 18. Duben 2013 - 19:18

Obrázek uživatele jiki

Pořád všichni píšou, že vyskakovací 3D je nevkusné, ale já bych rád věděl který film ho má???

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil KARLOS (bez ověření), 18. Duben 2013 - 20:34

Obrázek uživatele KARLOS

Hněv Titánů, nějaké srágory typu Herkules ve městě, bambilion hororů (nejviditelněji u Nezvratného osudu), Rezident Evil, spousta IMAX dokumentl má „házecí“ záběry (dokonce i Cameron u Ghosts of the Abyss se k takovému záběru dokopal)… Někde je to prospěšné, někde ne, někde je to na přezdržku ;)… Ačkový hollywoodský mainstream se tomu ale snaží spíš poslední dobou vyhýbat.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Kulivok (bez ověření), 18. Duben 2013 - 22:42

Obrázek uživatele Kulivok

Tak například Nezvratný osud 5, Krvavý Valentýn. Je to doména hlavně hororů. Jinak špičkově vystouplý obraz mají všechny IMAX dokumenty s podmořskou tématikou.

Re: Jak se povedl třetí rozměr Jurského parku?

Vložil Jirka (bez ověření), 12. Květen 2013 - 23:47

Obrázek uživatele Jirka

Jurský park 3D jsem viděl ve Slovanském domě. Prostorovost mi přišla lepší než u mnoha současných filmů. Na film jsem šel ihned po Iron Manovi 3 – 3D a prostorový obraz s ním byl srovnatelný. Pravda, ten zvuk JP mi přišel prostorově slabší než jak jsem si to pamatoval z VHS a domácího kina :)