Jak mohl vypadat Hobit?: Fanoušek sestříhal Jacksonovu vizi do pouhých 4 hodin

vydáno 20. 1. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 4 komentáře

Tagy: Blu-ray, film, Hobbit, Hobit, kino

Většina fanoušků Tolkienova Pána prstenů a Hobita poslední tři roky pouze brblala, že se jim na filmové verzi Petera Jacksona nelíbí to či ono. Jeden z nich však vlastní nejen dostatek volného času pro podobné nekonečné tlachání, ale také talent a odhodlání, aby si zkrátka udělal vlastní verzi. A tak přes víkend zasedl k počítači a sestříhal z Jacksony epické trilogie čtyřhodinový biják, jenž je rychlejší, přímočařejší a především věrnější Tolkienovu odkazu.

O podrobnostech střihové mise za zkrácením nakynutého Hobita se můžete dočíst na jeho blogu, kde se podrobně rozepisuje o všech úskalích, které se s podobnou misí pojí. A je to vážně zajímavé čtení. Stejně tak lze na stejném místě nalézt i odkaz na celý čtyřhodinový film a rovněž ukázku ze zkrácené verze akčního úprku trpaslíků z elfího království.

A kde se krátilo především? Především ve vedlejší Gandalfově linii, jež skončila kompletně na podlaze střižny pro svou nadbytečnost. Rovněž zmizela celá romantická linie mezi Tauriel a Kilim. O prostor přišel i Legolas a pletichaření z Jezerního města, anebo celý prolog se starým Bilbem. Zkrátka a dobře vznikl zcela nový film. A bude zajímavé sledovat, kolik podobných alternativních verzí se v následujících měsících ještě objeví.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Jak mohl vypadat Hobit?: Fanoušek sestříhal ...

Vložil Petr (bez ověření), 20. Leden 2015 - 19:16

Obrázek uživatele Petr

Je úžasný, o co všechno se lidé nepokusí. Za mě palec nahoru, i když jsem to ještě neviděl, protože pustit se do něčeho takového musí vzít spoustu volného času a úsilí. Někdy si snad udělám čas a dám tomuhle alternativnímu sestřihu šanci. Třeba mě příjemně překvapí!

Re: Jak mohl vypadat Hobit?: Fanoušek sestříhal ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 20. Leden 2015 - 21:07

Obrázek uživatele KARLOS

Možná – asi určitě – ze mě mluví Jacksonův fanoušek, ale lapardon – takto sestříhané je to chaotické, nesmyslné a negradující. Chápu, že někomu může přijít takový střih lepší, chápu, že to má lepší tah na branku a ano, chápu, není to rozmnělněno pro někoho kupou vaty. Kdyby se tak někdo pokoušel o nějaký podobný střih, spíš bych radil brát celé scény v kuse a dbát na návaznosti – ano, vyházelo by se všechno neknižní a dostalo by se na úměrných dejme tomu pět šest hodin… Na druhou stranu – vážně někomu nadbývá DolGuldur? Fakt? A Pořád sem ještě nezjistil, co komu proboha vadí na faktu, že je tam Legolas. Ano, nijak nehltám každý frame s ním, ale jeho přítomhost mi teda sebemíň nevadí, ba co víc, mně příjde oipravdu opoctatněná…

Re: Jak mohl vypadat Hobit?: Fanoušek sestříhal ...

Vložil Psema (bez ověření), 21. Leden 2015 - 10:48

Obrázek uživatele Psema

Legolas je příčina asi 5 naprosto nadbytečnejch akčních scén, ne? :D Jako ono je jasný, že to bude pravděpodobně dost krkolomně sestříhaný. Ostatně zrovna třeba u river sequence o tom i píše, že jak vystříhával Tauriel, tak se to začalo drolit, protože je se svojí gymnastikou prostě v každým druhým záběru.

Já třeba nechápu, proč Jackson nutně potřeboval zakčnit zrovna řeku (no, dobře, chápu, je to výzva, vizuálně atraktivní lokace atd.), ale dalo se to udělat i jinak. Například honičkou s elfama v Hvozdu a řeka by byla jednoduše závěr, kde by se už jenom přes pár peřejí dostali do bezpečí.

Jinak Dol Guldur je zbytečnej v pojetí, ve kterým to chtěl udělat. Koncept si nastavil, že to bude věrný knize, protože vystřihnul úvod, aby se vyhnul LOTRovskýmu zarámování. A pokud chtěl odstranit vázanost na LOTRa, je logický, že Dol Guldur musel pryč. Vždyť se v něm neřeší nic jinýho, než „Sauron.gif“. :D

Mimochodem, doufám, že vystřihnul zeměžrouty, protože z toho musí mít každej herbertovec oči na vrch hlavy ještě teď. :D

Re: Jak mohl vypadat Hobit?: Fanoušek sestříhal ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 22. Leden 2015 - 2:38

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Hlavně si i člověk Dunou zcela nedotčený musel nutně položit otázku, proč, když něco takového měli a dokázali ovládat, je nenechali rovnou zničit město.