J. Edgar (mini recenze Blu-ray)

vydáno 18. 6. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, film, J. Edgar, recenze

J. Edgar (2011) (Blu-ray)

Pokud jste viděli Eastwoodovu Výměnu, pak vás nepřekvapí, že co se týče dobové atmosféry, je i jeho novinka o životě J. Edgara Hoovera naprosto precizní. Kostýmy, lokace, hudba… Eastwood opětovně kouzlí s filmovým materiálem a hladce vtahuje do dob, kdy Americe vládla mafie, které šel ze strachu na ruku každý kromě nejdéle působícího muže v čele slovutné FBI. Pokud ovšem čekáte další tradiční životopis, jenž plynule projede smyslovým ústrojím, máte smůlu. Někdejší Drsný Harry totiž nejde divákům vyloženě na ruku.

J. Edgarovo pomalé tempo rozhodně nebude vonět všem a ani po stránce příběhu nejde o „user-friendly“ záležitost. Eastwood sice neopomene jedinou významnou událost Hooverova života, avšak ani nejakčnější pasáže z lovení gangsterů neprodává jako očím lahodící událost, nýbrž jako pouhou kulisu k osobní tragice samotného Hoovera, který se skrze diktování svých pamětí utápí ve změti vyfabulovaných okolností a zásadních okamžiků své dlouholeté kariéry. Ačkoli se může zdát, že Eastwood pouze klouže po povrchu a ve skutečnosti o Hooverovi jako osobě mnoho neříká, ve chvíli, kdy pochopíte, že je celé Hooverovo povídání pouhý konstrukt lidské mysli, vynikne o to víc vychytralost tvůrčího záměru a mrazivost faktu, že americké justici vládl celé dekády člověk, jenž vlastní prázdnotu vyplňoval špiclováním a mnohdy i vydíráním.

J. Edgar (2011) J. Edgar (2011) J. Edgar (2011) J. Edgar (2011)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Samozřejmě za předpokladu, že budete Eastwoodově verzi dějin věřit. Což ovšem při skvostném režijním vedení a brilantních hereckých výkonech v podstatě celého osazenstva nečiní příliš velký problém. Leonardo DiCaprio totiž i pod tunou nepovedeného make-upu exceluje a zvládá i z papírově směšných scén (oblékání matčiných věcí) destilovat divácké emoce po litrech. Co potom v momentech, kdy suverénně promlouvá k vrchnostem a nevybíravě si razí cestu k ředitelskému křeslu i přes neustále se měnící prezidenty. J. Edgar rozhodně není pro každého, nicméně pokud přistoupíte na koncept a necháte se vtáhnout, čeká vás hodně silný zážitek.

Technické provedení

Blučko pokračuje v trendu posledních Eastwoodových filmů. Tzn. tlumené barvy, které dělají obraz až mrtvolným, a hodně vysoký kontrast. Naneštěstí, J. Edgar má kontrast natolik vysoký, že kompletně mizí jakákoliv kresba ve stínech a postavy se doslova topí uprostřed záplavy hutné černi. Pravděpodobně se sice jedná o tvůrčí záměr, ale divácký zážitek zkrátka není v této podobě úplně nejpříjemnější. Vše ostatní je ovšem v pořádku. Ať už jde o slabou vrstvu filmového zrna, výbornou ostrost, podporující pěknou drobnokresbu (především v obličejích), či absenci známek po DNR, kompresi apod.

Zvukově disk rovněž nezklame. Edgarovy proslovy mají patřičnou razanci, v rozlehlých sálech FBI se nádherně rozléhá ozvěna a jakmile dojde na akční střípky, užijete si i sugestivní efekty střelby či explozí. Prostě paráda. Navíc podpořená nenápadným, ale atmosférickým a za všech okolností skvostně vyváženým soundtrackem

Bonusy

J. Edgar: Nejmocnější muž světa (18m:10s, HD, CZ titulky)

P.S.: Koukat se na odporně statická menu s defaultními tlačítky, které zvládnete za pár minut ve freeware softwaru vytvořit sami, skutečně bolí. To u Warner Bros. nemají finance na trochu osobitosti, nebo mají jen zatraceně líné grafiky?

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Just want to say Hi.

Vložil Corpom98 (bez ověření), 23. Listopad 2017 - 0:24

Obrázek uživatele Corpom98

[url=http://artpangu.com/home/link.php?url=http://corpo-sano-it.info/derminax-come-funziona-parere-recensioni-prezzo-dove-comprare-effetti-collaterali-dosaggio-farmacia-la-composizione-della/]derminax in farmacia[/url]

Regards! A lot of knowledge.