iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou platformu se letos rozhodnete, u té už budete muset zůstat

vydáno 6. 7. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Mobilní telefony, Ze světa | 8 komentářů

Tagy: Android, Android L, iOS, iOS 7, mobilní telefony, mobilní zařízení, tablety

Když Apple minulý rok uvedl iOS 7, v jehož rámci populární operační systém applácké mobilní platformy prošel kompletním redesignem, v zákulisí se šuškalo, že ty největší změny nás teprve čekají. Ano, iOS dostal novou tvář, což je první, čeho si běžný uživatel všimne. Odborná veřejnost však počítala s tím, že si borci z Cupertina pouze připravují půdu pro mnohem výživnější upgrade. A vskutku. Před několika týdny představený iOS 8 přinesl dramatické změny nejen v chování (konečně dovoluje jednotlivým aplikacím vzájemnou komunikaci, rozšiřuje funkce notifikací a uvádí widgety), ale také – nebo spíš především – v interakci s ostatními zařízeními vlastního ekosystému. Práci rozdělanou na mobilu nebo tabletu můžete dodělat na MacBooku. V rámci HealthKit platformy budete v iPhonech shromažďovat veškerá svá fitness data ze second-party zařízení a díky HomeKit v příštích letech začnete ovládat celou svou domácnost pouhým tapnutím na displej. CarPlay zaroste do palubek vašich automobilů. Dlouho připravované wearables se vám stanou věčným společníkem a všechno to samozřejmě bude jistit tajemný iCloud.

iOS 8

Google si s konkurenčním Androidem prošel podobnou anabází. Minulý rok představený Kit Kat (A. 4.4) představoval markantní změny. Tou nejdůležitější byla nově nabytá schopnost stále složitějšího systému pracovat na low-endových zařízeních. Jinými slovy, Google zajistil, že se mohla nejnovější verze Androidu začít rozšiřovat i do nejlevnějších mobilů a tabletů. Upgrady na nejnovější verze tohoto operačního systému přitom byly dříve pouze devizou high-endových produktů a řady Nexus. Ve výsledku to znamená rozšíření platformy na rozvíjejících se trzích, což umocní na letošním I/O představený Android One program. Ten výrobcům zadává technické specifikace, které je potřeba splňovat při výrobě superlevných telefonů, aby na nich běžela nejnovější verze Androidu. Její přítomnost na smartphonech v rozvíjejících se trzích je extrémně důležitá. Jenom s aktuálním Androidem v „další miliardě“, jak se o asijském trhu mluví, bude Google schopný prosazovat svůj ekosystém. Zatím tam většina smartphonů pracuje na relikviích jako Android 2.2 Froyo.

A právě Google ekosystém se rozrůstá stejně, ne-li rychleji než applácký. Na I/O minulý týden společnost představila nejen developer preview příštího Androidu (s kódovým označením L), ale také finalizovanou verzi Android Wear (tedy Androidu přizpůsobeného funguvání v hodinkách), Android TV a Android Auto. Chromebooky se naučily komunikovat se smartphony podobně jako produkty Apple; s tím, že si na nich budete moci pouštět porty mobilních aplikací. Chromecast se naučí váš telefon zrcadlit. A vše opět jistí cloud v podobě Google Drive.

Android L

iOS a Android se rozrůstají do produktů, v nichž jsme je ještě nedávno předpokládali pouze v science fiction. Žijeme v úchvatném období vzniku tzv. Internet of Things a jelikož se tomuto faktu zatím aktivně přizpůsobují pouze Apple a Google, znamená to jediné: Je na čase rozhodnout se, kterou z těchto platforem si zvolíte jako budoucího partnera. Je to důležité rozhodnutí a zdaleka neznamená pouhé “Líbí se mi ten a ten telefon, tak zvolím ten a ten operační systém”. Platformu, které se dnes odevzdáte, totiž bude zítra sakra těžké opustit. Dovolte modelovou situaci:

Pepík Novák je třicetiletý a solidní peníze vydělávající manager. Pepíkovi dosluhuje tři roky starý smartphone. Navíc se nachází v životním období, kdy si kupuje nový automobil, přemýšlí o hypotéce a jelikož je těžce trendy, chtěl by si koupit nějaké chytré hodinky, které mu – když půjde jednou za čtvrt roku do fitka – změří tep a řeknou, že by měl omezit čokoládu. Pepík je navíc milovník hudby, vášnivý čtenář a samozřejmě si rád sem tam pustí nějaký dobrý film.

Ve chvíli, kdy si Pepík koupí telefon s Androidem, vyšachuje ze hry jakýkoli jiný operační systém, ať už iOS, Windows nebo BlackBerry. Ano, to platilo vždycky. Tentokrát se ale nejedná o rozhodnutí na jeden dva roky, ale třeba na celou dekádu. Důvod?

Když už má Pepík telefon, kde si měsíčně platí za streamovací službu Google Music s pečlivě vybudovanou hudební knihovnou, kterou by rád poslouchal v autě, koupí si nové Audi s Android Auto. Android Auto se s telefonem automaticky spáruje a krom přehrávání hudby, navigování a vyřizování hovorů bude schopné s Pepíkem komunikovat skrze Google Voice a Now. Samozřejmě za předpokladu, že všechno poběží na Androidu.

iOS wearables by si s Pepíkovým telefonem ani autem nerozuměly, logicky si tedy náš hlavní hrdina pořídí hodinky s Android Wear. I ty s ním běžně komunikují, usnadňují práci s notifikacemi v telefonu a samozřejmě měří a hodnotí veškerou fyzickou aktivitu, kterou zaznamenávají do Google Fit, platformy ne nepodobné Apple HealthKit. Pepík je s provázanými zařízeními nesmírně spokojený, je tedy logické, že při stavbě baráku nakoupí Nest termostaty a bezpečnostní kamery od Dropcam (ano, obojí dceřinné společnosti Googlu). Do obývacího pokoje postaví osmdesátipalcovou LEDku od Sony. Na té poběží Android TV. Dává to smysl. Pokud na googláckém cloudu poslouchá hudbu, proč by tam také nesledoval filmy, že. A když už bude Pepík u nákupů nové elektroniky, uvědomí si, že je na čase zbavit se starého notebooku a koupí Chromebook. Vždyť nic jiného než kancelářské aplikace na starém laptopu stejně nepoužíval a ty Chromebook zvládá také. V Google Office zálohovaném na Google Drive. Jak jinak.

CarPlay

Na Drive se Pepíkovi automaticky nahrávají veškeré fotografie pořízené telefonem a tabletem. Ano, tím tabletem, na kterém čte knihy pořízené na Google Play. Veškerá zařízení spolu konstantně komunikují (od toho Internet of Things), proto si bude moci ty samé fotky kdykoli pustit na televizi, aniž by přemýšlel o složitém kopírování. A veškeré služby (Music, Movies, Drive, Maps atp.) jsou na každém z těchto zařízení neustále dostupné, takže hudbu rozposlouchanou přes Android Car po příchodu domů pošle jedním tapnutím z telefonu do Chromecastu zapojeného do domácího kina.

Můžeme zajít i do budoucnosti vzdálené dva až pět roků. V té době už budou s Pepíkovým telefonem, autem nebo hodinkami komunikovat také pračka, lednička, solární elektrárna, zahradní sekačka, boiler a kávovar. Pokud to bude doma klapat, možná ještě chvíli také manželka. Společné budou mít to, že si budou stěžovat a něco neustále chtít.

Pepík se odevzdal Androidu. Nebo to mohl být iOS, stačí pouze přejmenovat telefon na iPhone, Android Auto na CarPlay, Google Fit na HealthKit, Drive na iCloud, Google Play na iTunes a tak dále. Těch služeb a systémů je momentálně na obou platformách takové kvantum, že jsem stejně dobrou polovinu zapomněl zmínit. Pointa je v tom, že koupí telefonu s tím kterým operačním systémem se Pepík upsal koupi všech ostatních zařízení na stejné platformě. Protože Android si s iOSem nerozumí a na tom se nikdy nic nezmění. A Pepík sice za tři roky telefon vymění. Ale auto i hodinky bude mít dalších pět let. Televizi sedm. Za tu dobu si vybuduje ohromnou knihovnu nakoupených aplikací, filmů, hudby a knih, kterou by byl nesmysl opouštět. Nemluvě o tom, že v nově postaveném domě pravděpodobně dožije. Pepík se rozhodl pro Android. Narozdíl od předchozích podobných rozhodnutí je ale tohle téměř definitivní.

Gear Fit 2

Tím, jak se dosah Applu a Googlu rozšiřuje, se stává rozhodnutí pro jednu konkrétní platformu rozhodnutím dlouhodobým. Jistě, ne každý zrovna kupuje dům, auto, televizi, hodinky a telefon najednou. Ale koncept zůstává stejný. Jakmile investujete do jedné platformy, je vysoce pravděpodobné, že se jí tím pádem při “připojování k internetu věcí” upíšete dlouhodobě. Jinak to nepůjde. Zní to jako hudba příliš vzdálené budounosti? Hrát začíná už dnes a do konce roku jí uslyšíte na každém rohu. Žabomyší války fanoušků iOSu a Androidu budou o to vášnivější.

Windows (a tuplem BlackBerry) záměrně vynechávám. Opět zaspaly dobu a zatím v těchto segmentech nemají co nabídnout. Tím pádem jim bude trvat roky, než se přehoupnou přes desetiprocentní podíl na trhu. Stejně jako s telefony. Pokud vůbec.

Nemá smysl se hádat, jestli je lepší iOS nebo Android. Oba systémy za posledních pár let vyspěly do té míry a přebraly od sebe takových funkcí, že se liší jen v drobnostech a volba jednoho z nich je spíše otázkou osobních preferencí, sympatií nebo zvyku. Děje se kolem nich spousta nesmírně zajímavých věcí a zvládají, o čem Steve Jobs v roce 2007 při představování iPhonu ani nesněl. S rostoucí sítí Internet of Things je však čím dál zjevnější, že volba jednoho produktu nám pomalu uzavírá vrátka, kterými bychom mohli časem utéct ke konkurenci. Tak příštímu nákupu věnujte trochu více pozornosti. Dost možná bude poslední, ve kterém budete mít na vybranou.

Ne, nejste jediní, kdo myslí na Skynet.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil Harmy (bez ověření), 6. Červenec 2014 - 15:36

Obrázek uživatele Harmy

Super článek. Díky :-)

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil Anonym (bez ověření), 6. Červenec 2014 - 17:28

Obrázek uživatele Anonym

Tohle mi docela přijde až moc pesimisticke. Souhlasím se spojenim co se týká počítačů, mobilu a tabletu. tam se to i vyloženě nabízí, ale dal uz ne. Výrobci aut nebudou chtít hrát druhé housle tim ze se spoji pouze s jedním výrobcem OS. u dalších zařízení jako jsou pracky to bude podobne, nikdo nechce zbytečně přicházet o zákazníky. Proto nejspíš bude v každém autě možnost přepínat minimalne mezi třemi zmiňovanými systemy výrobců softwaru.

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil st (bez ověření), 6. Červenec 2014 - 18:11

Obrázek uživatele st

O tom nikdo nepochybuje. Pointa zamyšlení není v tom, že by si člověk neměl z čeho vybrat. Ostatně je mnoho výrobců, kteří nabízejí obě platformy. Jde o to, že jakmile si zvolíte jednu, těžko se bude přecházet na druhou

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil Apofis (bez ověření), 6. Červenec 2014 - 19:30

Obrázek uživatele Apofis

To dá rozum přeci ten kdo už teď ví že Apple je shit si ho v budoucnu nebude pořizovat

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 7:18

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Smutné čtení… Manažeři asi nikdy nepochopí, že tohle uzavírání se do bublin proprietárních protokolů ve výsledku škodí všem, nejen zákazníkům, ale nakonec i jim samým. Výjimkou je jen situace, kdy je něčí produkt v jedné oblasti prakticky jedinou možností, a firma podobnou provázanost použije k získání nefér konkurenční výhody pro své produkty v jiných oblastech (jako třeba dříve Microsoft). Ale tam, kde je trh rozdělený mezi dva víceméně stejně silné hráče, je to nesmysl.

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil Petr (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 13:31

Obrázek uživatele Petr

Dobře, tohle bude platit možná ve světě. Ale co v ČR? Kolik je tady asi takových Pepíků Nováků, kteří jsou úspěšnými manažery? Průměrný český uživatel chytrého telefonu má a do budoucna nejspíše bude mít v domácnosti maximálně dva přístroje, které by mohl propojit. Dneska z mých známých těchto funkcí ani nevyužívá, nehledě na to, že jediným přístrojem v domácnosti s Androidem u většiny z nich je mobil nebo tablet. A vyměnit PC za nějaký Chrome počítač? Utopie.. Klasické PC bude i nadále převažovat, protože stále nabízí o milion více funkcí. Vaší myšlenku jsem pochopil, ale tak horké, jak tvrdíte, to určitě nebude. Alespoň ne tady u nás, protože takový průměrný český Pepík Novák je zaměstnanec s průměrnou mzdou a dovolit si všechny přístroje pro něj nebude mít dlouhodobě důvod a smysl.

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil jonn (bez ověření), 8. Červenec 2014 - 3:32

Obrázek uživatele jonn

proc bych jako musel u dane platformy zustat?to jsem nepochopil..

Re: iOS 8 a Android L znamenají jediné: Pro jakou ...

Vložil Honza (bez ověření), 14. Červenec 2014 - 9:57

Obrázek uživatele Honza

Toto rozhodnutí jsem udělal už před delší dobou a rozhodl jsem se pro Android čistě z praktického důvodu – iOS je systém, který dělá jedna společnost a nikomu ho nelicencuje. Android je naproti tomu otevřený systém tj. bude ho vyrábět mnohem více společností → bude větší výběr zařízení (a to jak cenový tak i parametry a funkce). Z toho dále vyplývá, že Android bude mít větší podíl na trhu. Proto bude i zajímavější programovat pro Android (toto zatím tak moc neplatí, protože iLidé v průměru více utrácejí za aplikace, ale i toto se bude pomalu měnit). Mohu říci, že svého rozhodnutí nelituji.