IFA 2015: Dočkáme se dostupného 4K?

vydáno 27. 8. 2015 | autor Lukáš Erben | sekce Novinky | téma Televizory, Projektory, IT a software | 1 komentář

Tagy: 4K, Blu Ray, Changhong, LG, Netflix, Panasonic, projektor, Sony, streaming, televize, UHD

UHD Blu Ray

UHD či 4K televizory a počítačové monitory skutečně zaplavily trh rychleji a jejich (výprodejové) ceny klesly nebezpečně blízko Full HD modelům dříve, než mnozí očekávají. 40" UHD televizory lze koupit už od 11 či 12 tisíc korun. Pochopitelně je na místě diskuze zda UHD rozlišení na této uhlopříčce má smysl (podle nás má, nicméně spíše pokud se rozhodnete UHD TV použít jako velkoformátový stolní monitor – to ale bude téma samostatného článku, který připravujeme). Stejně rychle ale padají i ceny modelů s uhlopříčkami 49 – 55", bohužel podobně jako v případě jejich nejmenších sourozenců se často jedná o přístroje, které krom UHD panelu nenabízejí nijak oslnivý uživatelský komfort – a dokonce i monžosti využití jsou často sporné, zjeména u modelů které podporují jen HDMI 1.4a a tedy maximální snímkovou frekvenci 30Hz pro 4K rozlišení (Thomson, Philips, Changhong), nebo u modelů, které sice 60 Hz zvládnou, ale degradují kvalitu obrazu redukcí chroma informace (https://en.wikipedia.org/…_subsampling) z plného barevného rozlišení 4:4:4 na 4:2:2 nebo dokonce 4:2:0 (levnější řady LG, Sony a další).

Ti kdo 4K televizor mají pak narážejí na další problém – dostupnost obsahu, pomineme-li 4K záběry z chytrých telefonů, digitálních fotoaparátů, nebo novějších videokamer. Ten je dnes nejsnáze „k dostání“ online, nicméně většina placených streamovacích služeb která 4K obsah (zatím ve velmi omezeném sortimentu) nabízí není v Česku oficiálně dostupná. Zbývá pochopitelně Youtube – víceméně jako dobrý vtip. Některé 4K / UHD televizory první generace navíc nejsou vybaveny hardwarem, který by zvládnul například formát H.265 a tudíž si neporadí ani se streamováním 4K videa bez připojení externího zdroje. Tím by mohl být počítač, zde ale opět narazíte na problém grafických rozhraní – většina grafických karet podporuje 4K rozlišení s obnovovací frekvencí 60Hz pouze přes DisplayPort verze 1.2, kterým ale prozměnu většinou nejsou vybaveny 4K televizory (čest vyjímkám, obvykle ve vyšších cenových kategoriích). HDMI většiny grafických karet či novějších notebooků opět podporuje jen frekvenci 30 Hz, která může postačovat pro práci s kancelářskými aplikacemi, na skutečně plynulé přehrávání 4K videa ale ideální není (a to jsme se ani nepustili do otázky odezvy na vstupu  – tzv. input lagu, který je u řady 4K televizorů poměrně vysoký i ve speciálních herních či PC režimech). Jedinou světlou výjimkou jsou nejnovější modely karet nvidia – Geforce GTX 950, 960 a 980, které nabízejí jako jediné HDMI 2.0 podporující 60 Hz i plnou barevnost (chroma 4:4:4).

Pokud patříte mezi fandy domácího stříbrného plátna, zůstává pro vás 4K poměrně drahou legrací – dokonce i „revolučně levné“ 4K projektory Sony, například v recenzích velmi pozitivně hodnocený VPL-VW300ES, začíná na ceně kolem 170 tisíc Kč s DPH. To je přibližně čtyř až pětinásobek ceny „slušnějších“ LCD či DLP Full HD projektorů.

Sony VPL-VW300ES (foto: Sony)

Sony VPL-VW300ES (foto: Sony)

IFA 2015: obrat k lepšímu?

Očekávané uvedení UHD Blu-ray by mělo být prvním zásadním zlomem pro zájemce o 4K. Na novvých discích se totiž poprvé objeví skutečně kvalitní 4K obsah pro domácí projekci. Streamování 4K prostě nemůže kvalitou, s ohledem na datový tok, konkurovat – přinejmešním prozatím, ve středně a dlouhodbém horizontu nicméně UHD BD nejspíš zářná budoucnost nečeká (napadá nás analogie s SACD).

V závěsu za UHD BD přehrávači přijdou jistě nové modely 4K AV receiverů podporujících specifikaci HDMI 2.0/HDCP 2.2 a pochopitelně záplava 4K televizorů z nichž řada byla ohlášena již počátkem roku na CES a během léta či počátkem podzimu přicházejí do prodeje (a tlačí dolů ceny loňských modelů, z nichž některé již HDMI 2.0 a HDCP 2.2 podporovaly).

Zajímavé bude jistě sledovat i rozšiřující se nabídku placených služeb streamování 4K obsahu a 4K satelitního vysílání – mimo jiné i proto, že na náš trh již neodvratně míří Netflix. Nejnáročnější fandové UHD sice mohou protestovat a kritizovat kvalitu streamovaného obsahu, pro zákaznickou masu to ale bude důvod, proč o 4K reálně uvažovat.

V nadcházejících týdnech vám přineseme miniseriál o 4K zaměřený mimo jiné na přehled aktuální nabídky a rady jak (ne)vybírat 4K hardware – zejména televizory, ale i počítačové monitory, podíváme se podrobněji na očekávaný UHD Blu Ray i na (ne)dostupné zdroje 4K obsahu.

Psáno na 4K televizním „monitoru“ Panasonic TX-40AX630E (foto: Panasonic) :).

Panasonic TX-40AX630E (foto: Panasonic)
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: IFA 2015: Dočkáme se dostupného 4K?

Vložil atlass (bez ověření), 28. Srpen 2015 - 14:16

Obrázek uživatele atlass

Paradny clanok, dakujem!