IFA 2009: Sony útočí na internet a třetí rozměr

vydáno 9. 9. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Přehrávače, Televizory

Tagy: 100 Hz, 200 Hz, 3D, BD-Live, BDP-CX7000ES, BDP-S560, BDP-S760, BRAVIA, BRAVIA ENGINE 3, HDTV, IFA 2009, LCD, Little Big Planet, Motionflow 100Hz, Motionflow 200Hz, netbook, notebook, PlayStation 3, přehrávač, PS3, receiver, Sony, STR-DN1000, televizor, triple tuner, V5800, VAIO, W5800, Wi-Fi, XMB, Z5800

Sony - logo

Pokud nepočítáme předváděčky 200 Hz technologií nebo spořivých zobrazovačů, pravděpodobně největším tématem IFA letos byla stereoskopická projekce. Prakticky každý z větších výrobců přišel se systémem (často se jeden druhému velmi podobal), který je schopný reprodukce 3D materiálu. Společnost Sony mezi ně samozřejmě také patřila.

Přitom 3D už se na podobných výstavách objevuje několik let a mnozí ho stále považují za pouhý technologický úlet. S přibývajícím filmovým obsahem využívajícím stereoskopické technologie si ale všichni uvědomují, že zatímco tento rok je přelomový pro kina, ten příští bude pro domácnosti.

I přes to společnost Sony mohla mnohé překvapit, když oznámila, že do konce roku 2010 hodlá do komerční sféry vypustit nejen 3D televizory a Blu-ray přehrávače, ale také hry (PlayStation 3 pro 3D potřebuje jen update firmware) a dokonce i notebooky! Vskutku odvážné tvrzení, nicméně podle toho, co jsme na IFA viděli, reálné. Sony chce příští rok vést na trhu s 3D. Minimálně vedle Panasonicu to ale nebude mít snadné.

Prototypy LCD televizorů Bravia, na kterých jely ve smyčce ukázky z filmů Cloudy with a Chance of Meatballs a G-Force, sportovních událostí a přírodopisných dokumentů, využívaly stejnou technologii jako Panasonic – tedy brýle s aktivní clonou a zvýšenou snímkovou frekvenci displeje, kdy se díky cloně do každého oka dostane pouze jedna „strana“ obrázku (u Panasonicu jsou oba obrázky Full HD, u Sony si o tom troufnu pochybovat a i přes tiskové materiály hádám o něco nižší rozlišení).

IFA 2009 - Sony

Krom videa Sony předvedlo i hru Little Big Planet (nebo spíš její demo) ve 3D a i to vypadalo velmi působivě.

Stejně jako u Philipsu (viz IFA 2009: Philips širokoúhlý a stereoskopický), i tady obrázek podává skvělé barvy, je ostrý, 3D efekt působivý (u filmu G-Force dokonce končetiny křečků skutečně přesahovaly přes černé pruhy – a to značně, zřejmě nějaký nový fígl) a hlavně se při všech vzdálenostech a úhlech pohledu nerozdvojoval, kontury vždy naprosto seděly.

Na Panasonic to sice stále nemá (o tom budeme pět ódy zase jindy), ale i tak se jedná o perfektní obrázek.

Sony ale samozřejmě přišlo i s dalšími novinkami, ať už to byly extrémně rychlé Cybershot foťáky, extrémně drahé notebooky (netbook Vaio prý na baterku vydrží neuvěřitelných 30 hodin, stát ale bude 1500 Euro), přenosné hudební přehrávače, HD kamery a další.

Jako vždy se společnost chlubila svou televizní řadou Bravia, kterou letos doplnila o zásadní funkce: nové modely budou vybaveny takzvaným „triple tunerem“, díky kterému nebude potřeba k přístroji zapojovat další externí přijímač signálu, ve všech výrobcích se zabydlelo XMB menu (znáte z PlayStation 3) a většina HD zařízení bude připojitelná k internetu.

IFA 2009 - Sony IFA 2009 - Sony IFA 2009 - Sony IFA 2009 - Sony

TIP: Rozsáhlou fotogalerii z veletrhu spotřební elektroniky IFA 2009 pro vás online aktualizujeme v rámci stránky HDmag.cz na Facebooku. Registrace není nutná, ale potěší nás.

Nejdříve k Braviím: modely V5800, W5800 i Z5800 budou vybaveny DVB-T, DVB-C a DVB-S2 tunery, takže přes televizor bude možné přijímat digitální terestriální, satelitní, i kabelové vysílání (vše samozřejmě v HD). K tomu si přidejte CI slot pro placené kanály a máte televizor, ke kterému už nemusíte přikupovat žádný set-top-box. Přesně toho chce Sony dosáhnout.

Všechny televizory budou vybaveny Bravia Engine 3, MotionFlow 100 Hz (Z5800 navrch 200 Hz verzí) a všechny samozřejmě budou energeticky úsporné. Po obrazové stránce (ani po té designové) už ale Bravie nejsou ani zdaleka tak zajímavé jako dřív a celkem rychle zanikají mezi ostatní konkurencí (Sharp, Samsung, LG ale i Philips byly na IFA koukatelnější a hlavě působivější, zaostává jen Toshiba).

Vedle receiveru STR-DN1000 a Blu-ray měniče BDP-CX7000ES Sony představila také Blu-ray přehrávače BDP-S560 a BDP-S760. Oba jsou, stejně jako receiver, vybaveny Wi-Fi připojením, takže se můžou jednoduše spojit s domácí sítí.

To neznamená jen snazší updatování firmwaru a připojování k BD-Live, ale také možnost bezdrátového přenosu audia mezi receiverem a přehrávačem (pomocí firemní technologie Sony Audio Interactive Radio Frequency).

Zajímavé, ale v praxi většinou k ničemu, když bývají receiver a přehrávač zpravidla u sebe, že?

Článek je součástí série, informující o akci IFA 2009 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře