Hyundai HMB R600K (recenze HD přehrávače a rekordéru)

vydáno 28. 7. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Přehrávače

Tagy: 1080i, 1080p, 802.11g, 802.11n, AC3, AVC, AVI, BMP, DHCP, Dolby Digital, DTS, DVB-T, EPG, ethernet, FAT32, FLAC, FTP, Full HD, GIF, H.264, HMB R600K, Hyundai, IFO, ISO, JPEG, M-Box, M-Box R600K, MKV, MOV, MP3, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, MPG, NDAS, Network Direct Attached Storage, NTFS, OGG, PCM, pevný disk, přehrávač, R600K, rekordér, RMV, SATA, Scart, TIF, TP, TS, tuner, UPnP, USB, VOB, WAV, Wi-Fi, WMA, WMV9

HYUNDAI - logo

Hyundai M-Box R600K je další z mnoha univerzálních multimediálních přehrávačů, které v posledních pár letech zaplavily trh. Obsahuje množství funkcí a vlastností, které jsou stejné téměř ve všech přehrávačích tohoto druhu, ale podíváme se i na to, co jej od konkurence odlišuje.

M-Box patří do početnější skupiny HD přehrávačů, které neobsahují optickou mechaniku (na rozdíl třeba od nedávno recenzovaného HDI Dune BD Prime 3.0. Místo toho se však může pochlubit integrovaným tunerem pro digitální pozemní vysílání (DVB-T), který podporuje i HD programy (MPEG-4) a ze kterého lze nahrávat na pevný disk.

Začněme tedy prohlídku tohoto přístroje výčtem funkcí a vlastností podle specifikace výrobce.

Rozlišení 1920×1080p
HDMI 1.3
Video H.264/MKV/AVC/WMV9/RMV/MOV
  MPEG-1/2/4 (AVI/MPG/TS/TP/IFO/VOB/ISO)
Audio MP3/OGG/Flac/Dolby/DTS/WMA/WAV
Fotografie JPEG/BMP/GIF/TIF
Nahrávání & Time Shift DVB-T MPEG-2/DVB-T MPEG-4 (SD/HD)
  EPG na 7 dní
  AV In (Set top/VCR)
Konektivita 2× USB Host/1× USB Slave/LAN/HDMI
  Coxial/Optical/AV Out/AV In/RF In/RF Out
  Dual Scart (Scart In/Scart Out)
LAN 10/100 Mbps
Bezdrátové 802.11g/802.11n, USB adaptér (volitelný)
Síťové protokoly Samba klient/server, FTP Server, UPNP klient
Napájení DC 12 V/3,0 A
Rozměry 203×91×164 mm
Přihrádka na HDD 1× SATA
Standardní příslušenství Síťový adaptér/napájecí kabel
  HDMI kabel, USB kabel
  dálkové ovládání/baterie
  uživatelská příručka/rychlý návod
Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Krabice, příslušenství

M-Box R600K je dodáván v tuctové papírové krabici s fotkou přístroje. Vzhledem k poměrně malým rozměrům přehrávače je krabice výrazně útlejší než balení klasických přístrojů s optickou mechanikou či dříve VHS přehrávačů. Uvnitř kromě R600K najdete docela bohatou výbavu, která zahrnuje všechny potřebné propojovací kabely, tj. především anténní koaxiál a HDMI.

Kromě napájecího kabelu a adaptéru je v balení ještě lacině vypadající dálkový ovladač na dvě minitužkové (AAA) baterie (rovněž součástí balení), USB kabel a dvě tenké příručky (v angličtině a němčině, čeština chybí). Vzhledem k malé velikosti přístroje se zdroj nevešel dovnitř šasi, takže se musíte smířit s externí cihličkou podobnou těm, které se dodávají k notebookům.

Vzhled, dálkové ovládání

M-Box rozhodně vzhledem neurazí. Černé lesklé tělo je částečně plechové, přičemž některá místa doplňují plasty. Celkově však vypadá velmi hezky a kvalita zpracování se mi také líbí. Přední stranu zabírá dvouřádkový segmentový displej doplněný několika stavovými kontrolkami (vrchní větší řádek je čtrnáctisegmentový, spodní sedmisegmentový).

Samotný informační displej je překvapivě poněkud malý, takže často nedokáže hlášení zobrazit celé a musí zprávu posouvat. Doplňkové kontrolky na čelním panelu jsou červené a modré, ale tak titěrné, že není možné je číst z větší vzdálenosti. Naštěstí nejsou pro normální provoz vůbec důležité.

Velké mínus má R600K za odfláknuté, laciné, nehezké a nepoužitelné dálkové ovládání. Někdy mi připadá, že se designeři těchto nemainstreamových přehrávačů vyčerpají při navrhování základního produktu a dálkové ovládání dostane na starost oddělení nekňubů.

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Dálkový ovladač u M-Boxu je z lehkého plastu, takže nemá žádnou stabilitu. To je ještě podtrženo tím, že je jeho spodní strana zaoblená a od neustálého houpání ji zachraňují jen dva malinkaté výstupky v přední části.

Vzadu žádné takové nožičky nejsou, a proto je v podstatě nemožné stisknout jakékoliv postranní tlačítko, aniž byste vzali celý ovladač pevně do ruky. Zapomeňte na to, že byste se jen tak natáhli po ovladači na stolku a přeskočili o kapitolu dále. Ovladač by se zvrtl a kvůli své lehkosti nejspíš i odskočil o pět centimetrů.

Mohl by mi někdo vysvětlit, co některým výrobcům brání v tom, aby měly jejich dálkové ovladače plochou spodní část? Mám takové doma čtyři od různých výrobců a nepřipadá mi, že by tím jejich funkce či vzhled jakkoliv utrpěly – právě naopak.

Konektivita

Zadní strana je plná konektorů, které jsme zvyklí vídat na podobných zařízeních. Potěší přítomnost obou druhů běžně používaných audio výstupů (digitální koaxiál i optický toslink). Inzerovaný dual-scart je ve skutečnosti řešen cinchovými vstupy a výstupy pro kompozitní AV.

Anténní vstup a výstup jsou u přístroje s tunerem DVB-T samozřejmost, ale musíte počítat s tím, že pokud zařadíte M-Box před jiný tuner (tj. anténní kabel půjde nejprve do M-Boxu a pak teprve třeba do DVD rekordéru), může se stát, že ztratíte část signálu.

M-Box sice obsahuje audio dekodéry DTS, AC3 apod., takže není omezen na posílání nedekódovaného signálu do externího receiveru přes digitální porty, ale nemá prostorový analogový výstup. K dispozici je „pouze“ stereo výstup, takže při použití interního audio dekodéru bude analogový výstup downmixovaný. Při té příležitosti zmíním, že přehrávač podporuje DTS-HD MA, ale převádí zvuk do DTS či PCM.

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Velmi kladně hodnotím USB konektivitu. Obyčejně je totiž poskytována pouze funkce USB host, tj. můžete k přístroji připojit třeba USB flash disk nebo harddisk a pak k tomuto připojenému úložišti přistupovat.

R600K však podporuje také režim USB slave, takže můžete celý přístroj připojit k jinému USB host (nejčastěji asi k osobnímu počítači) a manipulovat s obsahem nahraným na interním pevném disku jako s daty na jakémkoliv jiném USB disku. Interní disk je formátován jako NTFS. Při tomto druhu zapojení nejsou funkční ostatní části přehrávače.

Protože R600K nabízí i síťové funkce, nechybí konektor pro připojení k LAN. Rychlost je omezena na 10/100 Mbps, což mi v dnešní době gigabitové konkurence přijde jako zbytečné šetření. Na softwarové vybavení týkající se síťového připojení se podíváme níže v recenzi.

Za zmínku stojí ještě výdech ventilátoru, který je na zadní straně. Je to šikovné umístění, protože kvůli připojeným kabelům stejně nebude přístroj nikdy přímo u zdi nebo zadní stěny poličky. Nikde jinde po těle M-Boxu další chladící otvory nejsou. Dodám, že je ventilátor velmi tichý a při běžném provozu je hluk, který vydává, téměř nepostřehnutelný.

Pevný disk

Již jsem zmínil, že má R600K přihrádku na interní pevný disk (3,5" SATA). Mírně objemnější model R650 umožňuje vložení až dvou interních disků. Přihrádka je přístupná bez použití nářadí a instalace disku tak je velmi snadná. Do plastového „šuplíku“ bych však doporučoval harddisk přichytit pár šroubky. Škoda jen, že pevný disk není součástí balení. Pro účely recenze jsem tedy musel použít disk vlastní.

Jako obvykle se u podobného typu přístrojů hodí sáhnout po disku, který je především tichý, rychlost není až tak podstatná, protože předpokládaný způsob využití není tak náročný na rychlost (resp. je, ale dnešní běžně dostupné disky i z té pomalejší kategorie jsou dostatečně rychlé pro tento účel). Nepozoroval jsem, že by používání disku celý přístroj výrazněji zahřálo, ale je to možnost, kterou je potřeba mít na paměti.

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Přestože M-Box, podobně jako řada podobných univerzálních přehrávačů, používá systém postavený na Linuxu, umožňuje čtení a zápis pouze z/na FAT a NTFS. Možnosti správy souborů jsou však plně dostačující. Na libovolném připojeném úložném zařízení (interní disk, externí USB, síťový disk) je možné vytvářet adresáře, mazat soubory a kopírovat či přesouvat mezi všemi připojenými úložišti.

Menu

Na první pohled hezké hlavní menu je bohužel krajně nepraktické. Vaši velkou obrazovku degraduje na jednořádkový displej, protože procházení položkami řeší hopsáním přes všechny dostupné volby. Jen právě aktivní položka je zvýrazněna a opatřena popiskem, takže dokud se nenaučíte význam ikonek a pořadí jednotlivých položek, budete muset neustále kroužit celým menu. Efektní, nikoliv však efektivní.

Menu však poskytuje přístup k opravdu velikému množství různých nastavení, takže jakmile si trochu zvyknete na jeho hierarchii, bude z něj mocný nástroj. Poněkud zvláštní je QWERTY klávesnice, která se používá pro zadávání alfanumerických znaků. Výběr znaků je nutné provádět pomocí šipek na dálkovém ovladači, takže je výhoda takového rozložení jen v tom, že se možná rychleji zorientujete.

Menu je v češtině. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak ukládat screenshoty menu, takže jsou všechny prezentované obrázky získány z fotek televize.

TV

R600K sice umí nahrávat z jakéhokoliv připojeného zdroje signálu (VCR, DVD, satelit apod.), ale patrně největší lákadlo je v tomto směru možnost nahrávat digitální pozemní vysílání, a to i v HD kvalitě (záznam uložen v MPEG TS).

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Pro nahrávání není nutný interní harddisk – lze to i na úložné zařízení připojení přes USB. V mých testech nebyl problém s ukládáním 1080i videa ani na obyčejný flash disk. Tuner má podporu teletextu. Elektronický programový průvodce (EPG) je docela pěkně vyvedený a nemá potíže s českými znaky.

Ladění stanic je intuitivní a rychlé, takže můžete začít nahrávat pár minut po zapojení přístroje. Rekordér podporuje funkce, které byste od něj čekali, tj. není problém začít nahrávat sledovaný pořad stiskem jediného tlačítka, můžete naprogramovat nahrávání v budoucnosti i opakované nahrávání v určitý den a hodinu.

Funkce Time Shift vám umožní pozastavit přehrávání živého vysílání, když musíte od televizoru na chvilku pryč, abyste mohli později pořad dokoukat bez vynechání zameškaného úseku.

Nahrávat je možné i při současném přehrávání jiného obsahu z disku či ze sítě, ale není možné takto kombinovat nahrávání a přehrávání HD videa – s tím už si procesor neporadí.

Video

M-Box bravurně zvládá vše, co mu předhodíte, ale to už by dnes v této kategorii přístrojů měla být samozřejmost. Nebudu vypisovat podporované formáty videa, protože by se těžko hledaly takové, se kterými si neporadí – platí to i pro obrazy Blu-ray nebo DVD disků (včetně menu atd.). Přehrávat lze ze všech připojených zdrojů.

Je trochu škoda, že R600K umí streamovat pouze ze Samby. Zvláště když nabízí funkci FTP serveru – klient by se určitě také hodil, stejně jako možnost připojení NFS oddílů.

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Podpora titulků je také velmi dobrá – platí to i pro grafický formát SUB/IDX. U textových formátů titulků lze nastavovat velikost fontu, jeho barvu a pozici textu v rámci obrazu. Samozřejmost je podpora titulků v kontejnerech MKV. S češtinou nejsou problémy (lze vybrat použité kódování).

Kromě těchto základních věcí je při přehrávání možné zoomovat, skákat dopředu i dozadu, opakovat celý soubor nebo jen vyznačenou sekvenci a přehrávat zrychleně (od 1,5 po 32násobbné zrychlení). V souboru lze vytvářet záložky a skákat přímo na určenou kapitolu. Přehrávač si pamatuje pozici v rámci souboru, kde jste naposled skončili, a příště umí navázat na stejném místě.

Audio

Stejně jako v případě videa přehraje vše, na co si vzpomenete. Přehrávač načte playlisty i ID3 tagy z MP3, ale také LRC soubory s texty písní a údajně je k dispozici i funkce karaoke, to jsem však nezkoušel. Opět funguje přehrávání ze všech připojených úložišť, ale navíc je ještě přidána podpora streamování z internetu. Shoutcastová rádia však nelze prohledávat – musíte si playlist přinést odjinud. Naštěstí je na internetu ke stažení opravdu obsáhlý seznam rádií, který můžete snadno využít.

Sympatická drobnost: Přehrávání hudby může probíhat na pozadí, zatímco se couráte po menu přehrávače.

Obrázky

Pokud chcete M-Box použít k prohlížení sbírky fotografií, najdete základní sadu funkcí, které obsahuje každý podobný přehrávač. Jediná zajímavost je možnost nastavit pro slideshow různé přechodové efekty a hudbu na pozadí. Podpora formátů je omezená: JPEG, BMP, GIF.

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Síť

Konfigurace síťového připojení je snadná a rychlá, v případě použití DHCP úplně bez námahy. Standardně je připojení k LAN realizováno pomocí vestavěné ethernetové karty, ale je možné systém rozšířit o bezdrátovou kartu (WiFi). Nikde se mi však nepodařilo zjistit, kde toto volitelné příslušenství koupit, či které značky nebo modely jsou podporovány.

Je to zvláštní, ale vypadá to, že R600K má více možností pro sdílení svého obsahu po síti než pro přehrávání ze vzdálených počítačů. K dispozici jsou server i klient Samby, takže propojení s Windows, Linuxem i Mac OS je hračka.

Samba klient je však jen jedna ze dvou možností, jak v reálném čase přehrávat data ze vzdáleného počítače. Ta druhá možnost je UPnP, které je rovněž bezproblémové, navíc u něj není potřeba (jako u Samby) řešit pracovní skupiny, uživatelská jména, hesla apod.

Například PS3 Media Server byl přehrávačem bez potíží rozpoznán a přehrávání fungovalo jedna báseň. A to včetně změny titulků za běhu, zrychleného přehrávání, časových posunů atd. Samotná PS3 mívá s těmito věcmi větší práci. Už jsem zmínil, že podpora FTP klienta či ještě lépe NFS by byla fajn. Po síti můžete data z M-Boxu sdílet také díky FTP serveru.

Podle specifikací podporuje R600K i proprietární protokol NDAS (Network Direct Attached Storage) a umí fungovat jako server i klient, ale neměl jsem příležitost tuto možnost vyzkoušet.

Přístroj nabízí i bittorrentovou aplikaci, která vám umožní stahovat z internetu torrenty. Ovládání pomocí dálkového ovladače je těžkopádné a zdlouhavé a upřímně nevidím moc důvod pro používání bittorrentového klienta v multimediálním přehrávači, když na PC je to mnohem komfortnější. Snad jen pokud by uživateli připadlo vhodnější nechat přes noc běžet M-Box místo počítače.

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K

Pokud však uprostřed stahování torrentu přehrávač vypnete, budete muset download při příštím zapnutí ručně obnovit. Prostě neohrabaná a dle mého soudu zbytečná funkce.

Závěr

Za přibližně 5 tisíc bez pevného disku jde o zajímavé zařízení, které si zaslouží pozornost, i když nenabízí nic vyloženě revolučního. V obýváku vám nebude dělat ostudu a výčet funkcí je úctyhodný, stejně jako schopnost přehrát v podstatě vše, ať už audio, nebo video. V následujících dvou seznamech zkusím vybrat nejpodstatnější klady a zápory (neřazené).

Zápory

  • příšerný dálkový ovladač
  • nešikovné menu
  • absence klienta NFS
  • složité přidávání internetových radio stanic
  • příliš malý čelní displej

Klady

  • podpora češtiny (menu i titulky)
  • režimy USB host i slave
  • nahrávání v HD z DVB-T
  • nahrávání z AV vstupů
  • snadná instalace interního disku
BTK Group - logo

Multimediální přehrávač Hyundai M-Box HMB R600K k testu poskytla společnost BTK Group. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře