Hrdý otrok Spartakus na výročním Blu-ray

vydáno 26. 2. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: BD-Live, Blu-ray, film, HD DVD, Spartacus, Spartakus, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Spartakus (Spartacus, 1960)

Kubrickův první velký filmový hit, nominovaný na několik Oscarů a Zlatých glóbů – to je Spartakus (Spartacus, FDb.cz). Film měl původně režírovat Anthony Mann, ale po týdnu natáčení byl odvo1án a na jeho místo nastoupil právě Kubrick. V roce 1960 tak vznikl jeden z nejlepších epických historických filmů, ohromující nejen svou více než tříhodinovou délkou.

(Mimochodem – nedostatek pravomocí nad tímto projektem a špatné zkušenosti se studiem, producentem a představitelem titulní role Kirkem Douglasem dovedly Kubricka tomu, že na všech svých dalších filmech požadoval absolutní kontrolu. To spolu s jeho pověstným perfekcionalismem vedlo k tomu, že za 45 let své kariéry natočil „pouhých“ 13 snímků (ovšem všechny jsou geniální), z toho 7 v prvních 10 letech.)

Ve vysokém rozlišení už tento klenot světové kinematografie jednou vyšel – před několika lety na dnes už mrtvém formátu HD DVD. Toto vydání ovšem negativně proslulo špatnou technickou kvalitou obrazu a absencí jakýchkoliv bonusů, vražedná stopáž filmu totiž kompletně vyčerpala kapacitu dvouvrstvého HD DVD (30 GB) a nic dalšího už se na disk nevešlo.

Studio Universal připravuje pro region A (USA) na 25. května Blu-ray vydání, které na tom bude lépe alespoň co se týče výbavy: samotný film doplní vynechané scény, rozhovory s herci, dokumenty ze zákulisí natáčení, dobové dokumenty, trailery, produkční fotografie, storyboard, plakáty a BD-Live funkcionalita My Scenes.

Otázkou ovšem zůstává, jak na tom bude obrazový přepis. Nejhorší variantou by bylo, kdyby se na Blu-ray disku nacházela ostudná verze z HD DVD, to se ale doufejme nestane. U titulu tak zásadního významu se totiž studio Universal dost možná „praštilo“ přes kapsu a pořídilo nový přepis buďto z původního 35 mm negativu, nebo dokonce z 70 mm restaurované verze, která vznikla v roce 1991.

Spartakus (Spartacus, 1960)

Jak to nakonec dopadne, to se dozvíme až na konci května. Jedno je ale stoprocentně jisté – americké vydání nebude regionálně kódované, Universal to totiž zásadně nedělá. To znamená, že nebude problém s přehráním importovaného disku ani u nás v Evropě (region B). Pokud by někdo vyžadoval českou jazykovou výbavu ve formě titulků nebo dabingu, bude si muset počkat na evropské vydání a doufat, že se čeština objeví na některé z mutací.

Spartakus / Spartacus (1960)

Spartakus, hrdý otrok, pracuje společně s ostatními v kamenolomech. Po bitce s jedním ze strážníků je poslán do školy gladiátorů, kde prodělá výcvik pod vedením propuštěného otroka Batiatuse. Zde také potkává Varinii, otrokyni, do níž se zamiluje.

Brzy vypukne mezi gladiátory vzpoura. V jejím čele stojí Spartakus. Rebelové opouštějí Řím. Během pochodu Spartakus potkává Varinii, která se k němu připojuje společně s jinou skupinou vzbouřených otroků. Při útoku na oddíl římských vojáků se Spartakovi podaří ukořistit zbraně.

Senát diskutuje o způsobech, jak vzpouru zastavit. Majitele lodě, kterou měli otroci odplout z Itálie, Krassus podplatí. Spartakovi nezbývá nic jiného, nežli se vrátit a postavit se do čela odporu proti silnému Římu. Dojde k bitvě, v níž vzbouřenci s těžkými ztrátami prohrávají.

Mezi zajatými je rovněž Spartakus, Římané jej však nemohou najít. Nikdo jej neprozradí, i přestože se o to pomocí nabízených úplatků Římané pokoušejí. Všichni zajatci jsou ukřižováni podél cesty, vedoucí do Říma.

Varinie stojí s právě narozeným dítětem v náručí pod křížem a loučí se se Spartakem.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře