Hranice 10 milionů dvouvrstvých Blu-ray disků pokořena

vydáno 3. 10. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: BD25, BD50, Blu-ray, Oerlikon, Singulus, Sony, Sony DADC, Spider-Man 3, Terre Haute

Z výrobní linky Sony DADC v Terre Haute (USA, Indiana) sjel před několika dny dvouvrstvý Blu-ray disk s pomyslným pořadovým číslem 10.000.000. Tuto psychologickou hranici se podařilo prolomit při výrobě disků s filmem Spider-Man 3.

Kromě továrny v Terre Haute má Sony DADC ještě další dvě – v Salzburgu (Rakousko) a Shizuoce (Japonsko), všechny specializované právě na Blu-ray disky. Od května 2006 se v nich dohromady vyrobilo už přes 50 milionů Blu-ray disků, většinu zatím tvoří ty jednovrstvé s kapacitou 25 GB (BD25). Současná celková výrobní kapacita je 21 milionů disků měsíčně.

Prodký vzestup výroby dvouvrstvých Blu-ray disků (BD50) s kapacitou 50 GB je způsoben stále se zlepšující výtěžností (yield, vyjadřuje poměr mezi dobře vylisovanými disky a jejich celkovým množstvím). Zatímco u BD25 je výtěžnost 85 %, což je prakticky srovnatelné s DVD, výroba dvouvrstvých BD50 disků je nepoměrně náročnější a teprve nedávno se podařilo dosáhnout výtěžnosti 75 – 79 %.

Úspěšnost výroby jednovrstvých Blu-ray disků tak sice překonala veškeré představy, takže jich může být vylisováno daleko více za mnohem kratší dobu, do budoucna se dá ale předpokládat zvýšený zájem filmových studií o dvouvrstvé disky s dvojnásobnou kapacitou, na kterých může být film v nekompromisní obrazové a zvukové kvalitě a přesto zbyde mnoho místa například na komentáře a bonusy, zejména ty interaktivní (BD-Java).

Sony DADC proto dlouhodobě spolupracuje se systémovými integrátory replikačních technologií (např. Singulus a Oerlikon) v oblastech dvouvrstvých Blu-ray disků, aby pomohla urychlit nástup této technologie na trh. Jako výsledek výše zmiňované firmy nedávno oznámily první BD50 výrobní linky, které k zákazníkům dorazí během několika příštích týdnů.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře