Houstone, Apollo 13 má Blu-ray problém!

vydáno 24. 2. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Apollo 13, BD-Live, Blu-ray, BonusView, film, My Scenes, pocketBLU, socialBLU, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Apollo 13 (1995)

HD pozitivním příznivcům nedávné historie, kosmonautiky, kvalitních filmů a skvělých hereckých výkonů muselo při přečtení nadpisu tohoto článku poskočit srdce radostí. Ano, je to tak: 40 let po samotném letu Apollo 13, který zcela právem vstoupil do dějin, vychází na Blu-ray stejnojmenný film Rona Howarda. A pozor – s českými titulky!

Film Apollo 13 (FDb.cz) se v kinech objevil před patnácti lety a sklidil zasloužený úspěch. Technicky brilantní, dokonale zahraný (Tom Hanks, Bill Paxton, Ed Harris a další), nenápadnými vizuálními efekty nabitý a historicky velmi věrný snímek se dočkal i neuvěřitelných devíti nominací na Oscara, z nichž dvě nakonec i získal.

Blu-ray vydání patřilo už delší dobu mezi očekávané tituly pro rok 2010, právě kvůli čtyřicetiletému a patnáctiletému výročí. Nikoho tedy příliš nepřekvapilo, když studio Universal ohlásilo jako termín vydání pro region A (USA) 13. dubna 2010 – 13. dubna 1970 se totiž v řídícím středisku ozvalo legendární „Houstone, máme problém“.

Víceméně standardní Blu-ray vydání na dvouvrstvém BD-50 disku bude kromě samotného filmu obsahovat i komentář režiséra a Jima Lovella (kapitán Apolla 13), BonusView videokomentáře The Apollo Era a Tech-Splanations, několik dokumentů o natáčení filmu a Apollu 13 (Lucky 13: The Astronaut's Story, Lost Moon: The Triumph of Apollo 13, Conquering Space: The Moon And Beyond) a BD-Live funkcionality My Scenes, pocketBLU a socialBLU.

Vzhledem k charakteru filmu je zajímavá přítomnost pohybového kódu D-Box (viz náš článek Technologie D-Box: Exkluzivní pohled), konkrétně pro nás jsou ale mnohem zajímavější české titulky a dabing, kterými disk bude podle několika nezávislých zdrojů vybaven.

Apollo 13 (1995)

Jedná se přitom skutečně o vydání pro region A, edice pro Evropu (region B) zatím nebyla ohlášena (zřejmě bude shodná, ale dostane se k nám později). To je samozřejmě skvělá zpráva – studio Universal totiž svá Blu-ray vydání zásadně regionálně nekóduje, Apollo 13 tedy bude možné objednat u USA a bez problémů přehrát.

Apollo 13 (1995)

„Nejúspěšnější neúspěšná“ akce v dějinách americké astronautiky se odehrála ve dnech 11. až 17. dubna 1970. Tehdy po pečlivých přípravách, zcela bez povšimnutí veřejnosti, která už podobné lety brala jako samozřejmost, vystartovala k měsíci posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho.

První dny letu proběhly hladce, ale pak, 13. dubna se z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární „Houstone, máme problém“. Utrhla se jedna z nádrží s kyslíkem a poškodila přitom druhou. Začal klesat tlak, objevily se potíže se spojením. Posádka pochopila, že jejich sen, stanout na povrchu měsíce, je ztracen a změnil se v zoufalou bitvu o život.

Aby ušetřili vzduch, přesunou se astronauti do přistávacího modulu a pokouší se udržet loď ve směru. V Houstonu je rozhodnuto využít pro návrat gravitační sílu Měsíce a tak astronauty čeká nesmírně obtížný, ne-li nemožný úkol. Obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Celý svět se zatajeným dechem sleduje drama odehrávající se daleko za hranicemi zemské atmosféry.

Film byl nominovaný na Oskara v 9 kategoriích, nakonec se mu podařilo získat dva.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Houstone, Apollo 13 má Blu-ray problém!

Vložil Jindřich Šnýdl (bez ověření), 24. Únor 2010 - 20:55

Obrázek uživatele Jindřich Šnýdl

Universal sice svá Blu-ray vydání zásadně regionálně nekóduje, avšak stejně zásadně je neopatřuje českými titulky u bonusů. Takže škoda, že Apollo 13 vydává zraovna Universal :-(

Re: Houstone, Apollo 13 má Blu-ray problém!

Vložil d.f.h, 24. Únor 2010 - 21:00

Obrázek uživatele d.f.h

Nojo, uznávám, to je blbé. Ale u dokumentů aspoň bude možné procvičit si angličtinu, protože anglické titulky by tam být měly, ne? :-)